- hirdetés -

A gyermekétkeztetési témában megszólalt a katolikus iskola igazgatója, aki szerint nincs éhező diák az intézményben. A polgármester pedig levelet írt a püspöknek.

Az orosházi MSZP először közleményben tiltakozott még múlt héten, hogy szerintük az Eötvös katolikus iskolában nem minden rászoruló gyermek kapja meg az ingyenes napi háromszori étkezést. Erre pár nappal később Zalai Mihály alpolgármester reagált aki elmondta, hogy a témában őket is megkereste néhány szülő, emiatt megbeszélést kezdeményeztek az iskola igazgatójával. A szocialista Füvesi Sándor szeptember 11-én, kedden sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol már törvényekre hivatkozva mondta el, hogy az iskola vezetése helytelenül jár el, a rászorulóknak igenis jár az ebéd mellett az ingyenes tízórai és az uzsonna is. Ekkor a katolikus iskola igazgatója még nem kívánt nyilatkozni, Dr. Dancsó József polgármester pedig jelezte, hogy a tárgyalások után ad tájékoztatást.

Szerda délelőtt a polgármester irodájában került sor a megbeszélésre, ami után az érintettek válaszoltak az OrosCafé.hu kérdéseire. Az Eötvös katolikus iskola igazgatója, Bicsánszky József elmondta, a tanévnyitó ünnepélyen tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy változás lesz az étkeztetésben.
– Elmondtam, hogy a kedvezménnyel étkezők változatlanul meg tudják rendelni az ebédet, tízórait és uzsonnát csak azok rendelhetnek, akik azért teljes árat fizetnek. Ezt követően írásban tájékoztattam a szülőket arról, hogy akinek gondot, problémát jelent ennek megrendelése, vagy nem tudnak a gyermeküknek tízórait és uszonnát csomagolni, tájékoztassák erről az osztályfőnököket. Polgármester urat tájékoztattam arról, hogy szeptember 10-től minden osztályban az osztályfőnök figyelemmel kíséri, hogy van-e olyan tanuló, akinek nincs tízóraija vagy uzsonnája. Aki nem rendelt, nem hozott vagy a büfében nem vásárolt tízórait vagy uzsonnát, annak térítésmentesen biztosítjuk azt. Tehát minden gyermeknek van tízóraija és uzsonnája, mindent megteszünk azért, hogy éhező gyerek, ahogy eddig, ezután se legyen iskolánkban. – fogalmazott az igazgató.

Dr. Dancsó József polgármester elmondta, alaposan tájékozódótt az elmúlt napokban ebben a kérdésben, és ezt követően folytatott megbeszélést a katolikus iskola igazgatójával.
– Igazgató úr megnyugtatott arról, hogy az iskolában éhező gyerek nincs, az elmúlt napokban is mindenki hozzájutott a tízóraihoz, uzsonnához, ahogy eddig is. Emellett a megbeszélésnek volt egy jogi természetű része is, ahol megismertük egymás álláspontját. Ennek kapcsán az iskola fenntartója, a Szeged Csanádi Egyházmegye felé fordulok annak érdekében, hogy ezeket a jogi kérdéseket egymással tisztázzuk, jogilag is minden egyértelművé váljon – fogalmazott a városvezető.

Felvetettük, hogy az MSZP-s képviselő sajtótájékoztatóján több jogszabályra is hivatkozott, miszerint a rászorulóknak a napi háromszori ingyenes étkeztetést kötelező biztosítani. Azt kérdeztük, mi erről a város álláspontja?
– Tanulmányoztam én is azokat a jogszabályi helyeket, amiket képviselő úr felvetett. Ezért fogalmaztam úgy, hogy vannak olyan jogi természetű kérdések, amiket tisztáznunk kell. Én általában a békés beszélgetésnek vagyok a híve, meglátásom szerint nem szerencsés egyből politikai ügyet csinálni mindenből, pláne nem a gyermekek étkeztetéséből. Jobb és célravezetőbb, ha beszélünk, és megismerjük egymás álláspontját. Azért fordultam a fenntartó felé, hogy a kérdéseimre választ kapjak. A levelet megírtam, ha pedig a válaszban további kérdések merülnek fel, személyes egyeztetést fogok kezdeményezni a püspökség felé a témában – zárta Dr. Dancsó József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.