- hirdetés -

Idén negyedik alkalommal rendezték meg augusztus 31-én a Városi Képtárban a gobelin és keresztszemes kiállítást.

A Kátai Ferencné nevével fémjelzett Gobelin és kézimunka szaküzlet valamint a Városi Képtár közös szervezésű kiállításán Németh Ibolya a méltán népszerű Hallelujah című dallal hangolta a közönséget a kiállításra.Ezt követően Bakiné Havasi Gabriella megnyitóbeszédében elmondta, negyedik alkalommal rendezték meg a gobelin és keresztszemes kézimunka kiállítás, melynek keretében szebbnél szebb virágcsendéleteket, tájképeket, különböző festmények reprodukcióit láthatjuk.

A megnyitó pillanatai (Fotó: Törköly József)

Az alkotás folyamatát érzékeltetve kiemelte, ezt nem lehet tanulni, ezt érezni kell. „Sokan azt hiszik a gobelin varrás viszonylag egyszerű dolog, csak fonál, tű és a kivarrandó kép kell hozzá. A gobelin készítés ezzel szemben kreativitást, szépérzéket, ízlést szeretetet és türelmet igényel.”A keresztszemes hímzés technikája a gobelin hímzésnél is nagyobb rutint odafigyelést és ügyességet kíván – mondta az előadó. A modern keresztszemes hímzés a népművészetből merített öltéstechnika alapján készül azonban a téma, illetve a színvilága teljesen modern. A kiállított képek között találhatunk orosházit, nagyszénásit, csorvásit, battonyait, öcsödit, tótkomlósit, pusztaföldvárit, nagyérit, kaszaperit, székkutasit, pitvarosit, gádorosit, gerendásit sőt dabasit is.

A kiállítás keretében ebben az évben először a kézimunkázás egy másik vállfajával a horgolt, fűzött, illetve a szövött technikával készített ékszereket is bemutatták.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.