- hirdetés -

Elhelyezték a Kossuth-szobrot új helyén, a Kossuth és Rákóczi utcák kereszteződésében. A szobor Arad felé mutat, környezetét a következő hetekben rendezik.

A katolikus templom előtti részen helyezték el Kossuth Lajos szobrát. Horvay János 1904 szeptemberében felavatott alkotása eredetileg a mostani katolikus templom helyén állt. Onnan 1922-ben helyezték át az akkori Hotel Alföld mellé, évtizedekig itt magasodott, de most az új főtér építésének részeként – Orosháza képviselő-testületének többségi döntése értelmében – új helyet kapott.

A Kossuth-szobrot restaurálás után hétfőn helyezték el új helyén, a Kossuth és Rákóczi utca kereszteződésében. A munkálatokat Bánfi Gábor szobrász-restaurátor művész irányította. Az előkészületek reggel 7 órától indultak, a szobor homokágyon került a helyszínre. Az előkészületeknél jóval rövidebb időt, mintegy negyed órát vett igénybe maga a felemelés és a szobor helyére emelése. Kossuth most már újra Arad felé mutat, talapzatában pedig ott van az utókor számára elhelyezett időkapszula.

Bánfi Gábor irányította a munkálatokat (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A 350 négyzetméteresre bővített teret majd bazalt kockakővel burkolják le. Ehhez egyrészt a Kossuth-szobor melletti részről felszedett ép bazaltköveket, másrészt a főtér építése közben felbontott aszfaltburkolat alatt talált köveket használják fel. Felújítják a talapzatot határoló kovácsoltvas kerítést is – ebben szintén segédkezik Bánfi Gábor – és a szobor éjszakai kivilágítást is kap majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.