- hirdetés -

A márciusi forradalom kapcsán minden város vagy település igyekszik felkutatni az akkori események hőseihez való viszonyát. Mostani cikkünkben egy két évvel ezelőtti írást vettünk alapul, amit a Petőfi Művelődési Központ csapata készített Koszorús Oszkár helytörténész segítségével.

Ez a kutatás leírta, hogy a Kossuth és Orosháza című tanulmány szerint a kormányzó az eddigi ismeretek alapján nem járt Orosházán, a Thék Endre utcai emléktáblát téves hagyomány alapján helyezték el. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lett volna kötődése a városhoz, hiszen a szabadságharc vége felé közeledve, 1849 júliusában Szegedre kérette Debrecenben tartózkodó gyermekeit, akik ekkor egy éjszakát Orosházán töltöttek. Felesége szintén ebben az évben október elejétől december végéig rejtőzködött Orosházán.

Petőfi Sándor mellszobra a nevét is viselő művelődési központ elé került (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Petőfi család orosházi kapcsolatai szintű tanulmányból pedig az derül ki, hogy a költőnek több Orosházához is kötődő osztálytársa volt: Argai János, aki később a pesti evangélikus iskola tanára volt, Székács Pál ügyvéd (Székács püspök öccse) vagy Neumann Károly, aki 1848 őszén Orosházán volt segédlelkész. Petőfi felesége, Szendrey Júlia még lánykorában 1837 és 1840 között, később pedig 1850 és 1860 között gróf Károlyi György Orosháza-nagymágocsi uradalmában élt, ahol apja, Szendrey Ignác volt az uradalom inspektora.

A költő öccse, Petőfi István 1858 és 1880 között Kiscsákón élt, a Geist uradalom gazdatisztjeként tevékenykedett, de az orosházi szántóversenyen is volt tollvivő. Fia, Petőfi Zoltán pedig egészségügyi problémái miatt járt a városban orvosnál. Orosházán emellett több 1848-hoz kapcsolódó szoborral is összefuthatnak lényegében napi szinten az emberek, közülük Petőfi Sándor mellszobra a költő nevét is viselő Petőfi Művelődési Központ előtt található meg.

Kossuth Lajos szobra az éves koszorúzások helyszíne (Archív fotó)

Ez az alkotás Rajki László nevéhez fűződik, míg a földszinten található mellszobrot Rajki József készítette. A Horvay János által készített Kossuth-szobor nagyobb utat járt be. Először 1904. szeptember 19-én a mai római katolikus templom helyére került, 1921-ben viszont már az Alföld Szálloda mellé. Jelenlegi helyére 2012-ben helyezték. Kossuth Lajos nevét utca is viseli Orosházán, 1945-től kezdődően.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.