- hirdetés -

A napirendek között szerepelnek pályázatok, a könyvtár és a művészeti iskola igazgatójának kinevezése, helyi tömegközlekedés és iskolai témák.

A nyári szünet után újra ülésezik Orosháza képviselő-testülete. Összesen 16 nyilvános témát kaptunk előzetesen, ezeket összefoglaljuk. Az ülés előterjesztései ide kattintva találhatók.

1. Együttműködésről döntenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel Orosházán forgatott dokumentumfilmekről. Az egyetem kifejezte azon szándékát, hogy dokumentumfilm – rendező mesterszakos hallgatói filmeket készítenének Orosházán és vonzáskörzetében. A 9-26 perces filmek oktatási célból készülnének, azok témáját az alkotók a önkormányztattal közösen találnák ki. A filmek tuladonjoga az egyetemé maradna, a szerzői jogokat az alkotók kapják meg. A város minden filmből kapna másolatot, azt nyilvános helyeken és a városi televízióban sugározhatná. Emellett állja az önkormányzat az alkotók szállását és ellátását a forgatás egy hete alatt.

2. A májusi ülésen elfogadták egy pályázat benyújtását, ami a gyopárosi tórendszer környezetének turisztikai célú hasznosítását célozza. Ebben szerepel, hogy a hármas tórendszer környezetét felújítják, sétányt alakítanak ki tanösvénnyel, ahol az élő-és növényvilágot, valamint Gyopárosfürdő történetét mutatnák be. Az ösvény mellett pihenő- és játszóhelyek is létesülnének és a parkerdő egy részét is rendbe hoznák. Ennek összértéke 500 millió forint lenne, erre pályázik a város. Az előkészítő munkálatok alatt felmerült változtatások miatt néhány helyen módosítani kell az eredeti terveket, erről döntenek a képviselők.

A testületi ülést élőben adjuk augusztus 24-én 9 órától írásban, valamint szintén élőben nézhető az Orosházi Városi Televízióban és ide kattintva az OrosCafén is.

3. Megújul a Zöldfa utcai bölcsőde épülete 150 millió 800 ezer forintból egy pályázat keretében, szeptemberben indul a munka – írtuk pár nappal ezelőtt.  A pályázathoz szükség van a projektmenedzsment felállítására. A projektmenedzser, pénzügyi menedzser, műszaki menedzser feladatait a polgármesteri hivatal állománya kívánja ellátni. Ehhez azonban szükséges a képviselő-testület felhatalmazására.

4. A főtér felújítsának egyik része lesz, hogy a Meszes-kisköz eddig zárt udvara közútként megnyílik. Ahhoz, hogy ez az út egyenes legyen, szükségessé vált az érintett igatlanok telek határrendezése. Tulajdonost cserélnek a kisebb-nagyobb telkek, de a cserék érték arányosságon alapulnak, forgalmi értékük megegyezik, így senki nem fizet senkinek.

5. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatói székéből nyár elején köszönt le Jakab Annamária. A testület ekkor Horvátné Kriczki Zitát bízta meg a vezetői feladatokkal a pályázat elbírálásáig. A kiírt igazgatói pályázatra két érvényes jelentkezés érkezett. Indult a pályázaton Horváthné Kriczki Zita, aki az előző években igazgatóhelyettes volt az intézményben. Mellette Kőszegi Németh József adta be anyagát, aki Győrből, a Váci Mihály Általános Iskola igazgatói székéből érkezne Orosházára. (A két jelentkező rövid életútja itt olvasható). Az intézmény alkalmazottai megismerték a két pályázatot és titkos szavazással véleményt alkottak azokról. Ebből kiderült, hogy a dolgozók többsége Kőszegi Németh Józsefet támogatja. Arról, hogy végül ki tölti be az igazgatói tisztséget, a képviselő-testület dönt majd. A művészeti iskola 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerül majd, de addig az önkormányzat dönt a vezető személyéről.

6. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár éléről nemrég vonult nyugdíjba Hotoránné Fekete Gabriella. A vezetői posztra pályázatot írtak ki, amire egy pályamunka érkezett, a könyvtár jelenlegi munkatársa, Buzai Csaba adta be jelentkezését, aki minden előírt feltételnek megfelel, és a szakmai biztosság is egyhangúlag támogatta. A képviselőkön a sor, hogy eldöntsék, bizalmat szavaznak-e a fiatal orosházi szakembernek 2017 nyaráig a könyvtár vezetésére.

7. A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont “Innovatív iskolák fejlesztése” címen pályázatot kíván benyújtani. Ennek célja, hogy továbbra is sikeres és magas fokú oktatás legyen az intézményben. A vissza nem térítendő, 100 %-ot finanszírozó pályázatban 5 millió és 300 millió forint között lehet pályázni a bevont tanulók számának függvényében.

8. A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft 2012-re az eddigi évekhez képest jóval szűkösebb pénzügyi kerettel dolgozhat, hiszen egy évre 32 millió forintot szavazott meg a testület. A művelődési központ vezetője 5 millió forintos pót támogatást igényelt a Nyári Színházi Esték programsorozat megvalósításához még július 1-jén. A testület a júniusi ülésen módosította a költségvetést, ami tartalmazta ezt az összeget. Most ennek alapján a közszolgáltatási megállapodást módosítják.

9. A szociális szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendelet technikai jellegű módosítását hajtják végre.

10. Törvény határozza meg a talajterhelési díj összegét, ami 1200 Ft/m3. Orosháza a feleszín alatti vízek állapota szempontjából az “érzékeny” besorolás alá esik, ezért ezt az összeget 1,5-es szorzóval meg kell növelni, így jön ki az 1800 Ft/m3 összeg. Eddig az alapdíj 120 Ft/m3 volt, tehát az emelkedés jelentős. Az eddigi mentesség mellett az önkormányzat további kedvezményt kíván nyújtani azoknak a fogyasztóknak, akik az önkormányzat által koordinál rákötési akció keretében csatlakoznak a szennyvízálózatra, aminek hatrideje 2012. december 31. A város 2012-ben talajterhelési díjból 40 milliós bevétellel számolt. Abban az esetben, ha minden érintett csatlakozik a már kiépített hálózathoz, ez az összeg nullára is csökkenhet. De a cél pont az, hogy mindenki, aki műszakilag teheti, rákössön a szennyvízcsatorna hálózatra. A témáról bővebben itt írtunk.

11. Idén év végén lejár a közszolgáltatási szerződés a Körös Volán Zrt-vel, aki a helyi tömegközlekedést látja el Orosházán. Az új pályázat kiírása előtt a Körös Volántól bekértek egy előzetes kalkulációt a 2013-as önkormányztai támogatásra vonatkozóan. Ez 37,7 millió forint + Áfa városi hozzájárulással számolt úgy, hogy megtartják a jelenlegi menetrendet, a szükséges futásteljesítményt, a jelenlegi autóbuszokat, 320 Ft+Áfa/liter gázolaj árral kalkulálnak, nem emelnének jegyárat, megkapnák az egyéb támogatásokat és 2 %-os utasforgalom csökkenést is elképzelhetőnek tartanak. Ezzel szemben a 2012. évi költségvetésben az önkormányzati támogatás összege 27 millió forint + Áfa, amiből kitűnik, hogy akár 10 milliós kiadási többlet is létrejöhet. Arra kérik a testület tagjait, hogy a jövőbeni szolgáltatóval szemben támasztott követelményeket gondolják újra, ami járatszám átalakítást, menetrend változtatást vagy autóbusz- állomány átstrukturálást is hozhat. Ennek tükrében írnák a következő évekre vonatkozó pályázatot.

12. A kistérségi társulási tanácsban végzett 2012-es első félévi munkáról számol be a társulás elnöke, dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere. A 19 oldalas anyag itt olvasható.

13. A Könd utcai óvóda területén fut egy középnyomású gázvezeték, aminek vezetékjogát még 2006-ban rendezte az önkormányzat az akkori gázszolgáltatóval, amiért annak idején a város 126 ezer forint + áfa összeget kapott kártalanítás címen. Azonban a szolgáltató akkor nem intézte el a nyilvántartási dokumentációt, ezért most ennek pótlására van szükség. Ehhez elég egy megállapodás és egy tervrajz. Ha rábólintanak a képviselők, rendeződhet a nyilvántartásban ez a szakasz.

14. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásért pályázhatnak a minisztériumhoz. Orosháza már többször nyert ezen pályázatokon pénzeket. Legutóbb a május 2-án benyújtott pályázaton 65 millió forintot ítéltek meg a városnak, amivel a költségvetési hiányt csökkentik. A pályázat következő, szeptember 10-i beadásához szükséges a korábbi nyilatkozat ismételt megtárgyalása.

15. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) pályázatot kíván benyújtani a működés fejlesztésére, és a drogprobléma kezelését célzó helyi stratégiák megvalósulásának előmozdítására. Az elnyerhető összeg 500 ezer forint, ebből a város 60 ezer forint saját erőt biztosítana. A pénzből értekezleteket szerveznének, továbbképzésekre, szakmai konferenciákra küldenék a tagokat és szakmai anyagokat jelentetnének meg.
A KEF korábbi pályázatain kétszer 500 ezer és egyszer 1 millió forintot már nyert. Az 1 milliós pályázat összegét június 4-én kapták meg, ám a megvalósításra egy hónap sem állt rendelkezésre, így azt szakmai indokok alapján elvetették. Az így elnyert támogatásról le kell mondani, amihez testületi határozat szükséges.

16. A változó törvényi előírások és az elmúlt év tapasztalatai alapján a Táncsics Tehetségközpontban módosítják a pedagógiai programot, a Szervezeti és Működési Szabályzatot valamint a házirendet. Ezeket az érdekvédelmi szervezetek, a szülői közösség, az iskolaszék, a diákönkormányzat, az oktatási szakértő és a nevelőtestület is megtárgyalja, ennek eredményét az ülésen ismertetik majd. Mindezekhez azonban szükség van a testület jóváhagyására is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.