- hirdetés -

A Magyar Pékszövetség kezdeményezésére ebben az évben is elkészült a „Szent István napi kenyér”, a krumplis-komlós-kovászos sütőipari terméket a Gere Pékség készítette.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, hogy a szervezet számára augusztus 20-a kiemelt jelentőségű, az államalapítás ünnepén tartják ugyanis a kenyérszentelést. A szövetség két helyszínen vesz részt a Szent István napi ünnepekben, Budapest mellett Orosházán, a Nemzetközi Kenyérünnepen is kiállítanak, illetve árusítanak.

Az elnök kiemelte: a szakmai szervezet februárban versenyt hirdetett kenyér gyártására, a legjobb termék nyerte el a Szent István napi kenyér címet. Az idei győztes, a Gere Pékség vezetője, Gere István az MTI-nek elmondta: egy régi receptet vettek elő, amelyet a mai igényeknek megfelelően továbbfejlesztettek, átdolgoztak.

A győztes kenyér (Fotó: Árvai Károly)

– Hosszú érésű, igazi kovásszal készült. Jellemzője, hogy lisztre számolva negyven százalék főtt burgonyát tartalmaz, a kovászhoz komlóvirág porát is használjuk – ismertette a gyártás folyamatát a pékség vezetője, hozzátéve, hogy ettől nyerte el a kenyér jellegzetes kesernyés ízét, sűrűbb, tömörebb, nedvesebb szerkezetét. A termék azért is különleges, mert hűvös helyen napokig frissen tartható – mondta.

A pékszövetség még évekkel ezelőtt a „Kenyér Fővárosa” címet adományozta Orosházának. Ezért augusztus 19-20-án immár sokadjára érkeznek városunkba szakmai konferenciára a magyar pékek. Az aktuális témák megtárgyalása mellett természetesen sütnek is a pékek, augusztus 20-án Gyopárosfürdőn a Pékek utcájában kínálják finom portékáikat. Erről és a kenyérünnep kezdeteiről itt írtunk bővebben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.