- hirdetés -

A Szabolcsi almás máktortát orosházi cukrászat is kínálja az államalapítás ünnepén.

Szabolcsi almás máktorta – idén ez Magyarország tortája. A veszprémi Pintér Zsolt cukrászmester alkotása a hatodik az országtorták sorában. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete háromfordulós zsűrizésben 35 torta közül választotta ki a győztest, mely augusztus 20-án az ország több mint 150 cukrászdájában lesz kapható.

Orosházán a Ficsor Cukrászda minden évben kínálja vendégeinek az aktuális országtortát.  Idén is elkészítik az ünnepi desszertet az államalapítás ünnepére.

Egy szelet az idei országtortából

– Nagyon kedvelt volt a Szilvagombóc torta (2010) és a Madártej torta (2007). Úgy vélem, hasonlóan közkedvelt lesz a Szabolcsi almás máktorta, igazodik a közízléshez – tudtuk meg Ficsor Zoltán aranykoszorús mestercukrásztól. – Piskótája az Eszterházy tortáéra emlékeztet, krémje pedig az Oroszkrémtortát idézi. A hat, mákkal és almával készült piskótalap között felváltva követik egymást a krém és az alma rétegek. A tetejére krém kerül, a tortát dinsztelt almával és természetesen mákkal díszítjük – mondta el Ficsor Zoltán.

A Kiss Ernő utcai cukrászat pultjából 8 és 19 óra között kínálják az eredeti receptúra alapján elkészített almás máktortát. 400 szeletet készítenek a süteményből, de igény szerint további adagokat is sütnek a cukrászok.

A Rétesbolt kínálatában az országtorta nem szerepel, de az Orosháza torta igen. A családi vállalkozás tavaly alkotta meg a gyümölcsös-túrós finomságot az orosházi hagyományos ízvilágra építve. Ebben a helyi ízekben jártas Károlyi Fülöp Béla, az Ízes Orosháza című kiadvány szerzője volt segítségükre. Az Orosháza torta azóta is kapható a Dózsa György utcai üzletben, igen kedvelt a vásárlók körében, naponta készítik az édességimádók örömére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.