- hirdetés -

Négy próbavásárlás során három esetben tudtak cigit venni a fiatalkorúak. 

A Békés Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége hatósági ellenőrzést végzett, melyen a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának egyik munkatársa is részt vett. Az ellenőrzést július 25. napján a délelőtti órákban tartották Orosházán. Három vendéglátó egység (italbolt) és egy kiskereskedelmi üzlet (csemege) ellenőrzése során a fogyasztóvédelmi ellenőrök fiatalkorú próbavásárlásával dohányterméket és alkoholt vásároltattak. Három üzlet esetében a próbavásárlás során a fiatalkorút kiszolgálta az alkalmazott.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 16/A. § (1) bekezdése szerint tilos tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére – a kizárólag orvosi rendelvényre kiadható gyógyszer kivételével – alkoholtartalmú italt értékesíteni, illetve kiszolgálni; a (3) bekezdés szerint ez a tilalom a dohánytermékekre is vonatkozik. A (4) bekezdés kimondja, hogy az e §-ban meghatározott korlátozás érvényesítése érdekében a vállalkozás vagy annak képviselője kétség esetén felhívja a fogyasztót életkorának hitelt érdemlő igazolására. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában a termék értékesítését, illetve kiszolgálását meg kell tagadni.

A törvény 47/C. § (5) bekezdés c) pontja szerint jogsértés esetén a fogyasztóvédelemnek kötelessége pénzbírságot kiszabni, amennyiben a tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek védelmét célzó rendelkezések megsértésére kerül sor.

Mivel egy viszonylag „semleges” időszakban történt ellenőrzés során négy helyből háromban elkövették a fenti jogsértést, így további hasonló ellenőrzések várhatók – közölte dr. Kovács Győző hatósági irodavezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.