- hirdetés -

Tóth Miklósné óvónő kapta meg először a Ruhmann Imréné Díjat.

Tóth Miklósné Kiss Ilona óvónő. Generációk nőttek ki a kezei alól, pedagógusként a legkisebbek nevelésében vállalt felelősséget, és tette ezt elhivatottsággal majd 40 évig, hiszen gyermekszeretete, gyermek centrikussága vitte őt erre a pályára.

Az Uzsoki ovi idei tanévzáróján „mindenki Icuka nénije” megszólítással köszöntek el tőle, mert Icuka néninek szólította mindenki: gyerekek, szülők egyaránt. Munkatársai szerint mindig nyugodt, kiegyensúlyozott kolléga és vezető, a problémák megoldásánál, azok kezelésében a pozitívumot kereste. Ritkán esett kétségbe, mindennek a jó oldalát látta meg. Szakmai, emberi, családi gondokkal fordulhattak hozzá, mindig megértő volt, segített, amiben tudott.

– Jó kedélyű, de sosem harsány, mindig tudtuk, éreztük: köztünk, és értünk van – hangsúlyozzák kollégái. – Amikor reggel megérkezett az oviba, és végig ment a folyosón, olyan érzésünk lett, hogy baj nem lehet, hiszen itt van Icuka. Nyugodtsága ráragadt a körülötte lévő gyerekekre is, akik szívesen bújnak hozzá, egy kis ölelgetésre, szeretgetésre. Esetében a jó kapcsolat valódi értelemben értendő: ő mindenkivel jó kapcsolatban volt.

Tóth Miklósné 1974-ben szerzett óvónői képesítő oklevelet a Szarvasi Óvónőképző Intézetben. Az óvodapedagógus pályát a Székács József utcai óvodában kezdte, majd itt volt vezető-helyettes, ezt követően pedig a Töhötöm utcai óvodában látta el a tagóvoda-vezetői feladatokat. 1999-től az Uzsoki utcai tagóvoda-vezetője, majd pedig telephely-vezetője. A rábízott óvoda fejlődését, a szakmai munka magas színvonalát, és az ott dolgozók mentális érdekeit mindig szem előtt tartotta. Egyszerre követelt, és ugyanakkor emberséget gyakorolt. Higgadt vezetői magatartásával egyenletesen biztosította a konfliktusmentes munkahelyi légkört. A gyermekekért és az óvodáért végzett feladatok iránti lelkesedésével, fáradhatatlanul nagy munkabírásával lendítette előre nemcsak a közösséget, de a helyi óvoda-ügy kérdését is. Munkája révén több sikeres pályázaton vettek részt óvodai alapítványok.

Tóth Miklósné pályakezdőként Ruhmann Imréné Erzsike néni tanítványa volt, így külön öröm, hogy az idén alapított Ruhmann Imréné Díjat első alkalommal ő vehette át.

Ruhmann Imréné 38 éven át dolgozott az oktatásügyben. Óvodavezetőként is, és teljes pályafutásával, szívügyeként kezelte az óvodás korú gyermekek nevelését és személyiségfejlesztését. A város óvodapedagógiai gyakorlatának korszerűsítésében vezető szerepet vállalt, pályakezdő fiatalok több generációját is kinevelte és állt példaként előttük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.