- hirdetés -

Együtt versenyeztek a hajléktalanok az értelmi sérült fiatalokkal és az idősekkel a tét nélküli sportnapon.

Öt évvel ezelőtt a megyei hajléktalanszálló útjára indított egy sportnapot, ahol a megyében élő hajléktalanok összemérhették tudásukat a különböző sportágakban. Ezek a találkozók azonban többet jelentettek  a fedél nélküliekkel, mint kikapcsolódás, hisz a rendezvény alkalom volt arra is, hogy más településen élő sorstársaikkal is megismerkedjenek.

– Pénzhiány miatt idén a megyei sportnap nem valósulhatott meg, viszont helyi szinten a hagyományt tovább szerettük volna ápolni. Olyan integrációs sportnapot szerveztünk, ahol nemcsak a hajléktalanszálló lakói, hanem az Egységes Szociális Központ intézményeinek ellátottai is részt vesznek – tájékoztatott Olasz Mónika, az Egységes Szociális Központ Nappali Ellátásegység vezetője.

A pénteki sportnapon a darts, lengőteke, sakk, asztalitenisz mellett kártyázni is lehetett. Nagyon sokan gondolták úgy, hogy kipróbálják magukat a tét nélküli megmérettetésen. Nem mindennapi látvány volt a közös játék, a hajléktalanok együtt dartsoztak, lengőtekéztek a Vadvirág Esély Klub értelmileg sérült fiataljaival, kártyáztak az idős emberekkel.

Vajon mi lesz a végeredmény? (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hajléktalanszállón az éjjeli menedékhely (26 fős) jelenleg telt házas, az átmeneti szállón (14 férőhelyes) 10-en vannak. Az intézmény azonban több mint egy szálláshely, ahol a nehéz élethelyzetbe kerülteknek helyet biztosíthatnak. A szálló lakóinak az itt dolgozó szociális munkások mindenben segítenek: többek között életvezetési, pénzkezelési tanácsokat adnak, tájékoztatnak az álláslehetőségekről. A szabadidős tevékenységekkel arra törekednek, hogy értelmes módon és hasznosan töltsék el a mindennapokat a fedél nélküliek. A nap célja a kikapcsolódás mellett az volt, hogy csökkenjen az emberekben a hajléktalanokkal szembeni előítélet.

Dékány József  két és fél éve él a hajléktalanszállón, napjai tevékenyek, alkalmi munkákat vállal. Szülei elhunytak, ő megbetegedett, kórházba került, onnan a hajléktalanszállóra. A sportnapot hasznosnak tartja, mert a kikapcsolódás mellett más emberekkel is megismerkedik.

– A szálló valóban több mint fedél, törődnek velünk, bármilyen problémával kereshetjük az itt dolgozókat, lehetőségeikhez mérten, amiben tudnak, segítenek – mondta Dékány József, aki reménykedik, egyszer talpra áll és kikerül a szállóról, hogy új életet kezdhessen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.