- hirdetés -

A hőség sem szegte kedvét a csapatoknak a szombati főzőversenyen, az ételeket Nádas György humorista is értékelte. Este megtelt a tér a Ganxsta Zolee és a Kartel koncertjén.

Finom illatok lengték be szombat délelőtt az Árpád-kertet, a művelődési központ Gasztro-kert programsorozatának második napján főzőversenyt hirdettek. Idén öt csapat nevezett.

– A jó hangulat mellett együtt a család és barátságok köttetnek – röviden így jellemezte a főzőversenyt Szilasi-Horváth Tamás, aki már nem először nevezett, idén a Szilasi család képviseletében vállalkozott a megmérettetésre. Cserépedényben készült a palócleves, bográcsban főtt a kakaspörkölt. A csapatkapitány véleménye szerint ahhoz, hogy egy étel finom legyen, fontos a jó alapanyag, az ételeket pedig szívvel-lélekkel kell elkészíteni.

Titok marad

Az Orosházi Rotary Club háza táján rákóczitelepi marha főtt a bográcsban. Pörköltjük titkát a csapat első számú főzőmestere őrzi, és amint mondták, a titkot nem adják ki.

– Több éve lelkes résztvevői vagyunk a versenynek, helyezést még nem értünk el. Bár itt profi csapatok versenyeznek, mi a lelkesedésünkkel emeljük a rendezvény fényét. Összetartja a csapatot, mindenki kiveszi a munkából a részét, és egy kellemes hangulatú délelőttöt töltünk el, ettől remek ez a megmérettetés – összegzett Polyák János csapatkapitány.

A Cser-Szen csapat idén először indult a versenyen, a Csernus és a Szendi család közösen vállalkozott a megmérettetésre, csirkeegyveleggel készültek.
– Együtt a család és szeretnénk egy jó hangulatú napot eltölteni, lényegében ezért neveztünk a versenyre. Nagyon jól érezzük magunkat, ugyan egy kis vita alakult ki, ki csinálja a galuskát, de majd ezt is megoldjuk. Nem számít a helyezés, csak az, hogy jól érezzük magunkat – mondta Csernus Józsefné csapattag.

A finom étel titka a jó alapanyag (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az Orosházi Kolbászklub is sok-sok éve lelkes résztvevője a versenynek.
– Egyszerűen imádunk főzni- ezért jelentkeztünk a főzőversenyre. Idén három étellel neveztünk: tárkonyos őzraguleves, báránypaprikás és hagyományos csülkös körömpörkölt készül a bográcsokban. Nagy a baráti kör, így a kellemest a hasznossal összekötve készítünk háromfajta ételt. Mindig a tisztes helytállást célozzuk meg, mert tudjuk, hogy ellenfeleink jól főznek – összegzett Sándor László csapattag.

A Sziget Söröző csapata szerb grill házikolbászt sütött és csevapcsicsát készített.

Fűszerek harmóniája

Az ételeket négytagú zsűri értékelte, elnöke Nádas György humorista volt, aki köztudottan imád főzni.
– Nagyon kedvelem a jó ételeket, ha pedig még zsűrizni is felkérnek az egyenesen büszkeséggel tölt el. Az ételek kóstolásánál elsősorban a fűszereket figyelem. Fontos, hogy az elkészült ételnek ne az legyen a vége, hogy feljavítjuk egy kis gulyáskrémmel, piros arannyal. Hiába a jó alapanyag, ha nincs az megfelelően előkészítve – hangsúlyozta Nádas György, akinek kedvenc étele egyébként a marhalábszár pörkölt. Az értékelésnél több szempontot vett figyelembe a zsűri: az összhangot, a megjelenést, az ízhatást, a tálalást és díszítést. A pontozásnál sokat számít az ötletesség.

A főzőverseny első helyezettje a Szilasi család lett, a második helyen az Orosházi Kolbászklub csapata végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az Orosházi Rotary Club csapat állhatott. Különdíjasok a Sziget Söröző és Cser-Szen csapat.

Az ételek elkészítése után, majd elfogyasztása közben népszerű operett dallamok csendültek fel a Dolce Vita Művészeti Egyesület előadásában, őket követte a Starlet énekcsoport, majd a mozgásé volt a főszerep, az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör karate és aerobik bemutatója után, a legkisebbeket szólította meg az Aprajafalva Családi Napközi Ki játszik ilyet….? című zenés gyermekműsora.

Ganxstára sokan voltak kíváncsiak (klikk a képre) Fotó: Palotás Rajmund

A Best Dance Company hip-hop bemutatója után a Harangos Néptáncegyüttes műsora után humorbombáival Nádas György szórakoztatta a közönséget, majd a Rózsavilág Virágműhely csodálatos menyasszonyi csokrait csodálhatták meg az érdeklődők. Közben egyre nagyobb lett a tömeg a téren, Ganxsta Zolee és a Kartel koncertje sokakat vonzott a Kossuth utcán felállított színpad elé.

Az együttes frontemberével készült interjút hamarosan láthatjátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.