- hirdetés -

Az ellenőrzött mezőgazdasági idénymunkások harmadát illegálisan foglalkoztatták. 

Azt ellenőrizte az adóhatóság, hogy a termőföldeken  dolgozók után eleget tettek-e a munkáltatók bejelentési kötelezettségüknek, vagy sem. A NAV Dél-alföldi régiójának operatív ellenőrei és pénzügyőrei, valamint a Bevetési Főigazgatóságának kollégái közös akció keretében vizsgálódtak a dél-alföldi termőföldeken.

Az akció egy területbejárással kezdődött, ahol feltérképezték, hogy a kiválasztott területeken valóban folyik-e nagyobb létszámban munkavégzés. Voltak, akik csak családi nagyságrendben 1-2 fővel dolgoztak a földeken, de voltak olyanok is, akik 10-20 főt is foglalkoztattak egyszerre. Az ellenőrzési csoportokat adóellenőrök és civil, valamint egyenruhás pénzügyőrök alkották, akik egy időben egyszerre több helyszínen jelentek meg, egymástól több kilométerre lévő földterületeken. Az ellenőrzés 65 fő foglalkoztatására terjedt ki, közülük 20 emberről derült ki, hogy bejelentés nélkül foglalkoztatták őket, mely mulasztásért a munkaadókra alkalmazottanként 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság is kiszabható – tudtuk meg Jegyinák Attilától, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága szóvivőjétől.

Idénymunka leggyakrabban a mezőgazdaságban fordul elő, de az idegenforgalomban is jelentős. A munka megkezdése előtt kell a munkáltatónak be kell jelentenie a foglalkoztatni kívánt magánszemélyt az adóhatósághoz. A bejelentésre a 12T1042E nyomtatvány szolgál, amelyet az ügyfélkapun keresztül elektronikusan kell elküldeni, illetve lehetőség van telefonon, a 185-ös telefonszámon teljesíteni azt. A bejelentés papíron, postai úton vagy személyesen történő benyújtására nincs lehetőség! A munkáltató által fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként 500 forint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.