- hirdetés -

Gellértegyházán találkoztak vasárnap a nagycsaládosok,  ahol hagyományőrző családi napot tartottak az egyesület több mint 300 tagcsaládja számára.

A rekkenő hőség ellenére sok nagycsaládos látogatott ki július elsején Gellértegyházára. Az immár 21 éve fennálló Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza (NEO) több éve megrendezi hagyományos családi napját, az idei rendezvény fő mottója: a magyarságtudat és a család fontossága volt.

Mészárosné Vági Krisztina elnök elmondta, e két témakör szorosan összefonódik, hisz a társadalom, a nemzet alapja a család, ahol a gyermekek útravalóként kapják meg azt az erkölcsi, illetve érzelmi támogatást, alapot, amire nagy szükségük van életük során, és válnak hasznos alkotórészévé a nemzetnek. A programok is e két témakör köré csoportosultak. Kézműves foglalkozások, zenei programok (Folkográfia, Tekergő együttes), rovásírás, lovas kocsikázás és lovaglás, tűzoltó autó, ugrálóvár, mézeskalács készítés, népi iparművészek bemutatója várta többek közt a kicsiket és nagyokat. Az ebéd mellett kemencében sültek a hagyományos népi magyar étkek: sült lepény, langalló, kürtöskalács.

Legfontosabb a család (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A családi napon a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének képviselői is jelen voltak, valamint köszöntötték a 17. Ifjúsági Magyarságtábor résztvevőit is, akik közül néhányan meséket adtak elő, egyfajta ráhangolásként a hétfői Gyopárka tündér mesemondó versenyre. A családi nap keretében mutatta be Károlyi Fülöp Béla Orosházi csudafa című könyvét is, ami már a szerző ötödik mesés kötete.

– A város életében meghatározó szerepet tölt be a családi nap, nagyon várják, készülnek rá családjaink. A rendezvényt hosszú szervező munka előzi meg, örömteli, hogy együtt tölthetünk el egy kellemes napot- emelte ki Mészárosné Vági Krisztina

A rendezvényen Dávid Zoltán önkormányzati képviselő, az NEO alapító tagja is köszöntötte a megjelenteket, aki a polgármester üdvözlő szavait is tolmácsolta.
– Városunkban jól működő egyesületek vannak, közéjük tartozik a NEO is, ami érdekeket érvényesít, családokat segít, valódi értékeket közvetít, ezt bizonyítja a mostani összejövetelük is. Áldozatos munkájuk elismerést érdemel- emelte ki Dávid Zoltán.

– Együtt gondolkodunk, együtt dobog a szívünk- ez a nagycsaládos szervezetek bármelyikére jellemző a Kárpát-medencében. Egyek vagyunk, egy a nemzet. Ezt felismerve jött létre a családháló, melynek célja, hogy egymásra találjanak a szervezetek és fogjanak össze határon innen és túl- emelte ki dr. Szabó Endre, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének alelnöke. Üdvözölte az Ifjúsági Magyarságtábor gondolatát is, amit egyedüliként az országban immár 17 éve rendeznek meg Orosházán, majd hangsúlyozta, milyen jó lenne, ha minél több követőre találna hazánkban e nemes kezdeményezés.

– Nagyon értékesek ezek a találkozók, hisz itt szövődnek azok az emberi kapcsolatok, amikre azután építeni lehet- ezt már Krizsán Vilmos, a Vajdasági Családszervezetek Szövetsége elnöke mondta a jelenlévőknek.

A Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza (NEO) 1991-ben 22 tagcsaláddal alakult, céljuk kezdetben az volt, hogy egymást segítsék. Ma már több mint 300 család tartozik a szervezethez, tevékenységi körük pedig már jóval több, mint egymás segítése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.