- hirdetés -

Csütörtök este légi és földi szúnyoggyérítést tartottak Orosházán. A felszállás előtt kifaggattuk a pilótát, majd mi is felültünk a repülőre, hogy megmutassuk nektek, mit látni fentről.

Mi is csak annyit tudtunk eddig a szúnyogirtásról, amit a hivatalos közleményekben megjelentettünk. Most viszont kollégáimmal gondoltunk egyet, és elhatároztuk, utánajárunk, hogyan is megy mindez. Néhány telefonhívás és pár engedély beszerzése után csütörtök kora este kint álltunk a nagyszénási repülőtér kifutója mellett és néztük, hogyan töltik fel üzemanyaggal és vegyszerrel az ott álló négy repülőt.

– Nagy kiterjedésű területeken csak légi úton, kémiai védekezéssel lehet hatékonyan szúnyogot gyéríteni, amit kiegészít a földi gyérítés. A földi kémiai gyérítést a fás, bokros részeknél, parkokban, ligetekben, kisebb kiterjedésű területeken alkalmazzák- mondta el a repülő mellett Betyó János entomológus, szúnyoggyérítési szakértő.

A videóból mindent megtudtok.

httpv://youtu.be/zlB8-Cw8USM

– A szúnyogaktivitás napnyugta előtt 1 órával kezdődik, ezért ekkor kezdjük a légi irtást is. A gép 50-100 méter között repül, kiszórja az anyagot, ebből lebegő paplan alakul ki a légkörben, ami 20-25 perc alatt ér földet, közben pedig belerepülnek a szúnyogok. Földi irtásnál speciális meleg ködképzést, úgynevezett füstködöt alkalmazunk. Ebben szintetikus piretroid és vivőanyagként ipari fehérolaj van. (A videóban láthatjátok is, mikor Gyopárosfürdő felett repülünk)
− Ezek a szerek az ÁNTSZ által vannak engedélyezve, egészségre nem ártalmasak. Szigorúak a szabályok, hogy mikor, mi, milyen dózisban, milyen eszközzel juttatható ki. Komoly ellenőrzések vannak ennek betartására, ráadásul képzett gázmester irányítja a tevékenységet földön és levegőben – mondta el Betyó János.

Felszálltunk a szúnyogok fölé

A reptériek Molnár Mihályhoz irányítottak minket. Ahogy kollégái mondták, ő egy igazi Jolly Joker ebben a szakmában. A dunaújvárosi illetőségű úriember repülőgép vezető, gázmester és amolyan mindenes. Ő mondta el nekünk a szúnyoggyérítés fogásait, a repülőgépről pedig úgy beszélt, mintha családtag lenne. És végül ő vitt fel minket a város fölé, és nem mellékesen hozott is le a földre.

Molnár Mihály vezette a gépet (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor, Melega Krisztián

Közel fél órányi anyagot forgattunk Orosháza felett. Ha kíváncsi vagy rá, esetleg meg akarod keresni a házadat fentről, a videó hosszabb verzióját megnézheted az Orosházi Városi Televízióban június 3-án, kedden a 19 órai Híradó után a Kommentár Nélkül című műsorban. Ha nincs otthon OVTV-d, klikk ide és nézheted a neten is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.