- hirdetés -

Miért nem légi gyérítést alkalmaznak idén a szúnyogok ellen? Utánajártunk.

A kémiai szúnyogirtás célja a már kikelt, „felnőtt” szúnyogok (imágók) elpusztítása a levegőbe juttatott finom ködpermettel. Az irtószer kijuttatása történhet légi járműről úgynevezett ULV eljárással vagy földi járműről ULV-, hidegköd- vagy melegköd-képzéssel. Az irtószer hatóanyaga a rovarok idegrendszerét károsítja, a csípőszúnyogokon kívül más ízeltlábúakra és a vízi élővilágra nézve is ártalmas. Az irtószer hatását a kijuttatást követően azonnal kifejti, ugyanakkor a levegőből viszonylag hamar leülepszik a felületekre és főként a napfény hatására, viszonylag rövid idő alatt elbomlik a hatóanyaga. A kezelés után tehát kedvezőtlen körülmények esetén a szomszédos területekről a széllel sodródó szúnyogok, illetve a kezelt területen a vízgyülemekből idő közben kikelő szúnyogok újra ártalmat okozhatnak.

A szúnyogirtó szerekről általánosságban elmondható, hogy az úgynevezett biocid termékek körébe tartoznak, melyek forgalmazását és felhasználását előzetesen kell engedélyeztetni, majd időszakosan felülvizsgálni. A termékek engedélyezését és az engedélyek felülvizsgálatát Magyarország az Unió tagállamainak hatóságaival együttműködve végzi. Az Nemzeti Népegészségügyi Központ a mindenkori nemzetközi szakmai irányelveket és magyarországi adottságokat szem előtt tartva végzi az irtószerek engedélyezését, és előírja a környezet és a lakosság védelme érdekében szükséges óvintézkedéseket. A lényeg tehát, hogy a folyamat egyik következménye lehet, hogy az indokolatlan vagy elfogadhatatlan kockázatot jelentő hatóanyagok és irtószerek kiszorulnak. A korábban légi úton történő kémiai szúnyogirtásra használt szúnyogirtószerekkel szemben a felülvizsgálati program során környezetvédelmi aggályok merültek fel, ezért használatukat szükséges volt korlátozni.

A légi kémiai szúnyogirtás kiváltására alkalmas lehet a földi kémiai szúnyogirtás. Erre a célra jelenleg a Phobi Fenox EC rovarirtó koncentrátum és a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer használható fel. Orosháza területén 1400 hektár földi kémiai ULV és 100 hektár földi kémiai melegköd-képzés kerül felhasználásra.

Kiemelt kép: kartevomentesites.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.