- hirdetés -

Beszámolt a rendőrség a saját munkájáról, szó volt a kórházról, sportegyesületekről, iskolákról, a főtérre tervezett üveg körtefáról és a Kossuth-szoborról is.

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
Kórház Egyházi támogatások Kenyérünnep Táncsics gimi Művészeti iskola és könyvtár: igazgatóváltás Üveg körtefa és Kossuth szobor Költségvetés

Szép péntek reggelt kívánunk! Kissé enyhült a meleg odakint, de arra számítani lehet, hogy az ülésteremben néhány napirendi pontnál felforr majd a levegő politikai értelemben. Megkezdjük az ülés közvetítését. Tegnap már összefoglaltuk, mik lesznek a témák, ide kattintva elérhető. Ha nézni akarod, akkor klikk ide.

Kérdések és bejelentések nem voltak, így véget ért az ülés nyilvános része. Köszönjük a figyelmet!

12:43 – 13:10

Költségvetés

14. A költségvetési módosításánál tartunk.

Füvesi Sándor emlékeztet, az MSZP többször javasolta, hogy hozzanak létre szociális válságalapot: – Nem sorolom, hogy a Fidesz az elmúlt időszakban milyen módon nehezítette meg az emberek életét. Javasoljuk, hogy 15 milliós kerettel hozzunk létre egy keretet. A városüzemeltetés vezetője és helyettese, a 8 és 7 milliós fizetésén túl ugyanennyi prémiumot kaphat. Mi azt javasoljuk, hogy ezt a pénzt tegyük be az alapba és kapják meg a rászorultak. Javasoljuk, hogy a testület hatalmazza fel a polgármestert, tárgyaljon a vezérigazgató és helyettese közös megegyezéssel történő prémium felmondásáról, a munkaszerződés ilyen irányú módosításáról. A város jelenlegi nehéz helyzetében két embernek ennyi pénzt adni, amikor lehetne rászorulókon is segíteni, pofátlanság. A törzsgárda elismeréseket is felfüggesztették, azokat nem kapták meg a dolgozók. 31 millió 787 ezer forintról van szó, kérjük, ezt építsék be a költségvetésbe.

Bogdánffy Csaba a sport témához szól hozzá. Emlékeztet, korábban elhangzott, hogy a TAO-nak köszönhetően több forrás juthat azoknak a csapatoknak, akikre nem érvényes a TAO. – Ennek ellenére jelentős összeg van betervezve az OFC-nek és az OFKSE-nek is. Valamivel tényleg kevesebbet kap pl. az OFKSE az önkormányzattól, de ez nem jelentkezik a kis csapatoknál. Az Asztalitenisz Sport Egyesületnek 2 millió hiányzik, ez nem plusz támogatás, hanem az az összeg, amivel 2010-ben csökkentették a támogatást. További szponzorokat nem találunk, és most oda jutunk, hogy a megye második legeredményesebb egyesülete nem tud elindulni az Extra ligában, már csak az önkormányzat jóindulatában bízunk. Amennyiben ezt nem kapjuk meg, a jövő heti egyesületi ülésen sok választási lehetőség nincs, nem nevezhetünk. Indítványozom, hogy az ASE kapjon 2 milliót az OFKSE költségvetésének terhére. És hangsúlyozom, nem a kézilabda klub ellen beszélek, hiszen javaslom, hogy a most elvett összeget a következő módosításkor adják vissza más forrásból az OFKSE-nek. Nekünk azonban most van szükségünk erre a 2 millióra, mert 1 hetünk van nevezni – mondta Bogdánffy.

Újra Füvesi Sándornál van a szó, a törzsgárda jutalommal folytatja, jelezve, többen megkeresték őket, mert nem értik, hogy nekik miért nem jár. Módosító javaslatunk van, 31 millió 787 ezer forintot kell átcsoportosítani. – Az Orosháza Kártya terhére 15 millió, Média Kft. terhére 10 millió, polgármesteri, alpolgármesteri illetményekből 5 millió, a maradékot a városmarketing terhére és meg is van az összeg. És arra kérem önöket, hogy legalább álljanak oda a dolgozók elé és tájákoztassák őket pontosan.

Dancsó József lezárja a vitát, és összegez: Takarékos költségvetésre, szoros gazdálkodásra van szükség. Az az út, amit ebben az évben is viszünk azt eredményezi, hogy a kötelező és önként vállalt feladatokat is el tudjuk látni jó színvonalon, úgy, hogy pályázatokat is viszünk. Jó úton haladunk afelé, hogy a pénzügyi szigor eredményét meghozza. Hogy ki jogosult törzsgárdára azt valóban szabályozott, jelzem, a törzsgárda adása nem kötelező, a környéken sehol nincs ilyen. A kórház ügye mindig rendkívül fontos, a főnővérek pótlékát rendező 2,5 millió benne van a költségvetésben. Májustól más fenntartásba került a kórház, rajta áll, hogy ezeket hogyan teljesíti, mi a vállalásunkat mindig teljesítettük, a főnővérek számíthatnak a 2,5 millióra. Az hogy 15 milliót különítsünk el egy majdani kifizetésből kezelhetetlen, jelenleg nem is tudjuk, hogy mennyit kell kifizetni. Emlékeztetem önöket, hogy komoly szociális hálót működtet a város. És ne feledjük, hogy a közmunkára is, amit Fetser úr rabszolgatartásnak minősít sokat áldozunk. (Fetser közbekiabál, hogy nem erről volt szó, és a városvezetés rabszolgatartó, Dancsó rendreutasít, de Fetser tovább vitatkozik a városvezetővel.) – A módosító indítványok közül a szociális alapot nem, a prémiumfeltételek újratárgyalását azonban el tudom fogadni, az ASE kapcsán elmondhatom, hogy júliusban látjuk, lesz-e lehetőség segíteni anyagilag – zárta a polgármester.

Ritka pillanat: egyetértenek a képviselők (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Vita kerekedett, hogy Dancsó, az ülés vezetéskor a vitát lezárta-e vagy sem, az MSZP szerint nem, a törvényesség őreként erre figyelő jegyző szerint igen. A vita után a módosítókról szavaztak, a szociális alap létrehozását 4 MSZP-s igen, 9 nem és 1 jobbikos tartózkodás mellett nem fogadták el, a városüzem vezetőinek prémiumáról szóló módosítót elfogadták, a törzsgárdára vonatkozó javaslatot azonban a többség nem szavazta meg, és az ASE Orosháza sem kapott pluszpénzt.

A név szerinti szavazás során az MSZP-sek nem vettek részt a szavazásban, a fideszesek igennel szavaztak, a Jobbik nemmel – minősített többséggel elfogadták a költségvetést.

11:51 – 12:42

Üveg körtefa és Kossuth-szobor

13. A szobortémánál tartunk. Zalai Mihály az idő kerekét forgatja vissza, szerinte egy fontos állomásnál tartunk. Felidézi, amikor a testület megbízást adott az üvegkörtefa makettek elkészítésére, előtte találkozott a főtér tervével, melyben a tervező javasolta, hogy központi helyre kerüljön egy jelkép, erre a város történelmére, a zombaiak betelepülésére utalva ez egy körtefa lehetne. – És mivel Orosházán az üvegipar jelentős, ezért célszerű ezt a körtefát üvegből elkészíteni. Felállt egy bizottság, ami a terveket véleményezte, a kettes mellett döntöttek. Ahogyan az OrosCafé segítségével meghirdetett szavazáson is a többség ezt a makettet támogatta – emelte ki Zalai, aki a lektorátusi szakvéleményből is idéz, mely szerint újszerű, attraktív, egyedülálló elképzelés fog megvalósulni. Elmondta, hogy a művészeti bizottság is a kettes tervet támogatta. – A szakemberek jelezték, hogy a tervezés során az önmegtartásra és a szélnyomásra oda kell figyelni. A megvilágítás a terveknek nem része, de érdemes ezt a későbbiekben átgondolni, hiszen különösen az éjszakai órákban nagy látványosság lehet – mondta Zalai.

Az alpolgármester elmondta, amennyiben a testület felhatalmazást ad, kezdődhet a tervezés. – Múlt, jelen és jövő ölelkezhet össze ebben a szimbólumban, minden orosházi magáénak tudhatja majd ezt a műalkotást, mely egyben városi jelkép is lesz és turisztikai vonzerőt is jelent majd – összegezte Zalai.

Elmondta, a Kossuth szobor a katolikus templom elé kerülne. – A város egyik legismertebb helytörténésze levelet juttatott el hozzám, ebből idézek “bizonyosra veszem, hogy az emlékmű, éppen szokatlansága miatt előremozdítja városunk ismertségét”.

Füvesi Sándor hiányolja az előterjesztésből a lektorátusi véleményeket, majd kitér a Kossuth szoborra: – Arról, hogy egy város főtere hogy néz ki, beszélni kell. Kossuthtal önöknek bajuk van, gondolkodom, mi lehet az. Nincs idő, hogy minden hazugságra reagáljak, ami ebben az előterjesztésben. Megmutattuk videón, hogy mit csináltak, illetve nem csináltak a szoborral télen. Valóban nem ez volt az eredeti helye, de a katolikus templom felépülése után ott szűkös volt a hely, ezért 1924-ben az orosháziak áthelyezték a főtérre. Nem az üvegszoborral van problémánk, de senki nem tudja azt megmagyarázni, hogy miért kell átrakni a szobrot. Nem mondják, hogy abban a kis csücsökben, ahova húsvétkor a városüzem a nyulakat teszi, ott majd megfelelő helyen lesz a Kossuth szobor. Azt sem értem, hogy miért nem döntött a testület annak idején arról, hogy lebontják a szobrot. Ezt meg kellett volna tenni, de ezt csak most hozzák be ide.

Zalai Mihály válaszolt Füvesinek és elmondta, amikor a szobrot elszállították, nem döntöttek áthelyezésről, mert nem történt áthelyezés, csupán felújítás, amire többször is volt példa a város történetében. – Most döntünk az áthelyezésről, de erről többféle döntést is hozhatunk. Ott nem maradhat ahol eddig volt, ezt ön is pontosan tudja. Ki lehet mondani, hogy legyen a főtér középpontjában, vagy máshol. De mi azt gondoljuk, hogy a szobornak a belvárosban, méltó helyen kell lenni, a Kossuth utca elején az lesz. Egyébként az elbontáshoz is restaurátor szakember kellett, akkor ért rá, ezért lett akkor elbontva – mondta Zalai, majd felhívja Füvesi figyelmét, hogy rosszul tájékozott a főtér helyét illetően.

Füvesi Sándor szerint az eredeti jogszabályban benne van egy szó, amit nem idéztek be, ez pedig a lebontás: – A lebontásról is határoznia kellett volna a testületnek, de ez nem történt meg. Mi is indítottunk egy szavazást, közel 1000 szavazat érkezett a három kérdésre. Egy csomó mindenről kellene még beszélni, de nem tudok, mert önök olyan szervezeti és működési szabályzatot hoztak, hogy erre nincs mód.

dr Durayné dr. Nikolics Nikoletta a jogi iroda vezetője kér szót: – A lebontás és az elbontás között óriási különbség van. Itt lebontásról nincs szó, ugyanis az a végleges szétbontást jelentené.

Fetser János is szót kért: – A térrel, városrekonstrukcióval kapcsolatos eljárási mód, amit önök csinálnak az idézi az ‘50-es éveket, amikor a politikai hatalmasságok eldöntik az emberek feje fölött, hogy mi legyen. Egy kis áttekintés: áthelyezték Táncsics szobrát, elvitették a Darvas követ, idehoztak egy sirató asszonyt, meg köveket, amit az orosháziak nem tekintenek magukénak, és most nekiestek Kossuthnak. Senki nem gondolta, hogy a nyulak szigetére helyezik majd Kossuthot. Ellentmond önmagának, mert ha akkora látványosság lesz a főtér és az üvegszobor, akkor miért is kell átrakni Kossuthot, hogy kevesebben lássák? – mondta a frakcióvezető, aki bejelentette, tesznek egy módosító indítványt, hogy a főtér centrumában Kossuth szobra legyen. Majd utalt arra, hogy a történetnek még nincs vége, mert az egész folyamatot (Alföld szálló megvásárlásától kezdve a pályázat egyéb részéig) tisztázni kell majd a megfelelő helyeken, az MSZP ugyanis feljelentéseket kíván tenni.

Zalai Mihály is hallott az MSZP szavazásáról. – Úgy tudom, hogy az a pártjuk honlapján volt. Nem összehasonlítható azzal, ami az OrosCafé Facebook oldalán zajlott, hiszen ott egy profilról egy ember szavazhatott, míg ön biztos odaszólt az informatikusnak hogy legyen sok szavazat. Emlékeim szerint az ön 12 éves polgármestersége alatt bármilyen szoborállítás történt, nem volt ilyen szinten társadalmasítva, nem volt róla szavazás és vita. Megmondták, hogy itt lesz ez, ott meg az, és úgy lett. Mi arra törekszünk, hogy az orosháziak ezt a magukénak érezzék.

Fetser János vitázott az üveg körtefáról is

Fetser János szerint Zalai rosszul emlékszik: – Az MTA szakembere restaurálta a Kossuth szobrot, ami a legjobb helyen, a legjobb állapotban volt, tessék megnézni a korabeli iratokat – a képviselő bírálta a lektorátus felállításának módját is. – Ha Kossuth nem a tér centrumába kerül, és mi olyan helyzetbe kerülünk, akkor vissza fogjuk állítani! – fogalmazott.

Bogdánffy Csaba egy korábbi tájékoztatót idéz, melyen elhangzott, előfordulhat, hogy a tér kialakítása érinteni fogja a szobrot, de áthelyezésről nem volt szó. – A szobor maradjon eredeti helyén, a főtéren – mondta a képviselő és kiemelte, a párt által indított szavazáson is csak egyszer lehetett voksolni.

Németh Béla nem ért egyet azzal, hogy a Kossuth-szobrot áthelyezik a templom elé, mert szerinte is a főtéren van a helye. – Az egy évvel ezelőtti bizottsági ülésen is elmondtam, hogy az a grafika az üvegszoborról, amit ott mutattak, kinézhetetlen volt, nem lehetett megállapítani, hogy mi van rajta. Azóta sem változott a véleményem, nem tudom támogatni az előterjesztést. A Kossuth szobor által birtokolt hely szakrális hellyé vált, annak most is ott lenne a helye – hangsúlyozta a volt polgármester.

Bogdánffy Csaba név szerinti szavazást kért.

dr. Dancsó József polgármester lezárja a vitát és összegez: – Amikor városvezető lettem elmondtam, az a két identitás, ami jellemzi a várost (iparosítás és paraszt-polgári mentalitás) eggyé kell olvasztani. Akkor ezt senki nem vitatta, most elékezett az idő, hogy a szavakat tettek kövessék. A Hotel Alföldet le kellett bontani, ebben nem lehet vita közöttünk, hiszen célszerűtlen és hihetetlenül sokba került volna a szálló felújítása. 155 millió forintért, kedvező áron sikerült megvenni, így megteremtődött a lehetőség, hogy pályázatot nyújtsunk be. Az hogy értékbeli, ízlésbeli vita van, érthető, mindenki elmondhatja a véleményét, meg kell vitatni. A városnak nem volt tere, azt is mondhatnám, nem volt valódi főtere. Most már látszik, hogy mekkora tér van itt, és végre lehet ennek a városnak is egy szép tere, és erre jelentős uniós forrást nyertünk. Nincs bajunk a Kossuth szoborral – hangsúlyozta Dancsó – restauráltatjuk, hangsúlyos helyre helyezzük, személy szerint büszke vagyok Kossuthra, tevékenységére.

Az üvegszoborra is kitér a városvezető: – Nagyon fontos az üvegipar a város szempontjából. Az 50 éves évfordulóról is méltóképp megemlékeztünk (Fetser közbeszól, hogy az csak bohóckodás volt, mire Dancsó hozzátette, hogy ha így gondolja képviselőtársa akkor az ő dolga). Nem feledkeztünk el Czina Sándorról sem, hiszen az iskola most is viseli a nevét – utalt Füvesi korábbi hozzászólására, miszerint elvették az iskolák nevét. – Az üvegkörtefa szobor méltó módon fogja szimbolizálni az akaratokat, törekvéseket, talán mondható, egy újraegyesítés következik be. Minden ilyen cselekedet vitát vált ki, de ez nem baj, a társadalmi vitákkal nincs baj, egykor arról is vitáztak például, hogy milyen legyen, hol legyen a Hősök szobra, ami ma az Árpád kert dísze – zárta hozzászólását Dancsó József, aki még hozzátette, bízni lehet a tervező hozzáértésében, erre bizonyíték Szeged és Makó belvárosa.

Az első javaslat az volt, hogy a főtér központi helyén maradjon a Kossuth szobor: 5 igen (MSZP és Németh Béla) 7 nem (Fidesz), 1 tartózkodás (Jobbik) mellett nem nyert elegendő támogatást a módosító. Az eredeti napirendről név szerint szavaztak: 8 igennel egyszerű többséggel, 6 nem ellenében elfogadták az előterjesztést, vagyis elindul az üveg körteszobor tervezése.

11:45 – 11:50

Művészeti iskola és könyvtár: igazgatóváltás

12. Váltás történik a művészeti iskola és a könyvtár élén.

Zalai Mihály és dr. Dancsó József megköszönte a könyvtár és a művészeti iskola most leköszönő vezetőjének a sikeres munkáját és kiemelte, hogy mindkét intézmény nagyban járult hozzá a város kultúrájához.

A művészeti iskola leköszönő igazgatója, Jakab Annamária kért szót: – Két éve kaptam bizalmat arra önöktől, hogy a művészeti iskolát vezessem. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint teljesíteni, köszönöm a lehetőséget. A Megyei Prima Díj és a Magyar Művészetoktatásért Plakettet nyertük el ezen idő alatt, azt hiszem ez jelzi a nálunk folyó szakmai munkát.

Hotoránné Fekete Gabriella, a könyvtár eddigi igazgatója elmondta, 1994 óta vezette a könyvtárat. – A könyvtáros kollégáimmal együtt értük el az elmúlt években a sikereket. Mindig a legjobb és legújabb trendeket követtük a szakmaiság betartása mellett, és kiemelt figyelmet fordítottunk a gyerekekre. Köszönöm a bizalmat!

14 igennel támogatták az új megbízott igazgatók kinevezését.

11:44 

10-11. Esélyegyenlőségi vállalás teljesítése a csatornázási projekt kapcsán. Valamennyien elfogadták, hasonlóan a munkahelyi egészségmegőrző programot a következő pontban.

11:37 – 11:43

Táncsics gimi

9. A Táncsicsnál gimi témájánál tartunk, Bogdánffy Csaba kér szót. – Az utóbbi 6 évben Orosháza közoktatását annyi sokk érte az önök részéről, hogy erről már doktori disszertációt is lehetne írni, nem telt el olyan év, hogy ne lett volna valamilyen változás. A gimnázium gyakorló iskolává válását mi támogattuk is. Talán illúzió volt, hogy az egyetem ezt befogadja, de jó lett volna, ha megvalósul. Talán arra volt jó ez a próbálkozás, hogy elterelje a kisgimnáziumi képzés megszűnéséről a figyelmet, ahová biztos sokszoros túljelentkezés lett volna. Várjuk a következő javaslatukat, meglátjuk, mit hoz a jövő.

dr. Dancsó József: változik az oktatás

Dancsó József kiemelte, nagy valószínűséggel nem is lesznek gyakorló intézmények, hanem valami más megoldásról döntenek. – Emellett az egyetemnek nincs annyi pedagógus szakon tanulója hallgatója, akik mehetnének a gyakorló iskolába. Egy beszédes számadat: 2003-ban 8100 hallgató volt, most 810. Pár éven belül pedagógushiány léphet fel. Nem mondtunk még le arról, hogy egyfajta gyakorló hely legyen a Táncsics gimnázium, egyfajta tehetséggondozási helyet szeretnénk létrehozni. Komoly változás előtt van a alap- és középfokú oktatás, sok mindent nem látunk még tisztán.

9 igen és 5 tartózkodás mellett elfogadták a napirend mindkét határozati javaslatát.

11:36

8. 13 igen és 1 nem (Jobbik) mellett elfogadták az OFC és az ULE 1913 esetében is az önkormányzati hozzájárulás megadását.

11:31 – 11:35

Kenyérünnep

7. A IX. Európai Kenyérünnepre készül a város – ezt támogatná az önkormányzat. Bogdánffy Csaba (MSZP) úgy véli, kevés a 3,5 millió forintos önkormányzati támogatás. – Az lenne a javaslatunk, hogy ezt meg kellene duplázni, ahhoz hogy színvonalasan meg lehessen rendezni 7 millióra forintra lenne szükség.

Zalai Mihály elismeri, szűkös a 3,5 millió. – Amikor ezt a számot rögzítettük, úgy tudtuk, a pékszövetség is támogatja a rendezvényt, de ez nem így lesz. Kérem támogassák most ezt a 3,5 milliós támogatást, valamint majd a marketingkeret emelését is a költségvetésnél, és így lesz mód egy maximum 2 milliós plusz támogatásra.

14 igennel elfogadták.

11:20 – 11:30

4. A helyi önkormányzatok vagyongazdálkodására vonatkozó rendeleteket 8 igen, 5 nem szavazattal elfogadták.

5. A polgármesteri hivatal közszolgálati szabályairól szóló rendeletét módosították 12 igen, 1 tartózkodás ellenében.

6. A területi védőnői ellátásról a polgármester elmondja, a védőnői ellátási szolgálat kötelező önkormányzati feladat. – Ez egy olyan kérdés, ami a kórház átadás kapcsán még nem teljesen tisztázott. Azt szeretnénk, ha ezt mi látnánk el az Egységes Szociális Központon keresztül.

Fetser János azt kérte, hogy a kórház állami átvételéről kérnek egy jegyzőkönyvet, hogy milyen vagyon ment állami kézbe és reméli, hogy a város vagyonát nem éri kár. Németh Béla ehhez annyit tesz hozzá, hogy ez akkor lenne kerek, ha az 1992-es állapotot is megismernék, amikor az államtól a városhoz került a működtetés és a vagyon. Hozzátette, hogy az eltelt 20 év alatt komoly beruházásokat vitt véghez a város és a kistérség.

Mind a 14 képviselő igent mondott a javaslatra.

10:28 – 11:04

Egyházi támogatások

3. A történelmi egyházak támogatása kapcsán Füvesi Sándor (MSZP) kér szót, emlékeztetve, a támogatást 2008-ban vezette be az akkori testület, 2012-ig csaknem 100 milliót kapott az evangélikus, katolikus és református egyház, hiszen volt 3-3 millió, és több évig 7-7 millió is az éves támogatás. – Tavaly nem szólaltunk fel ebben a témában, nemmel szavaztunk, de most kifejtenénk a véleményünket is. Egy költségvetésünk van, fontossági sorrendet kell felállítani, és úgy gondolom, hogy most már az a legfontosabb, hogy a családokon, a szociálisan nehéz helyzetben élőknek segítsünk. Önök például a nagycsaládosok buszbérletét néhány millió forintért elvették. Az egy választási ígéretüket, “Csak a Fidesz!”, tartják is, ha prémiumosztásról, pályázatról van szó, ez működik is, az emberekre nem figyelnek. Azt is felvetődik, hogy miért csak ez a 3 egyház szerepel az előterjesztésben, ebben érdekelt képviselőtársaim biztos el tudják mondani és kérem ne jöjjenek azzal, hogy az MSZP egyházellenes, mert nem igaz.

Németh Béla: az egyházak sokat tesznek az emberekért

Németh Béla: – A történelmi egyházak helyi községeiről van szó, a támogatásuk nincs a 100 millió közelébe, de azért hatásos volt ezt bedobni azoknak, akiknek nincs információjuk. A pénzt nem működésre, hanem ingatlanfejlesztésre fordítják, az intézmények fenntartására normatívát kapnak, de az épületeikre nincs külön forrás, ebben segítünk. A három egyháznak szép számmal vannak tagjai, akiknek a lelki gondozásán túl sok másban is szolgálatára van az egyház, nekik nem mindegy, hogy milyen körülmények között veszik ezt igénybe. Egyházhoz kötődő emberek elleni megnyilvánulás volt Füvesi úr felszólalása – reagált Németh Béla.

Zalai Mihály kért és kapott szót: – Azzal, amit Füvesi képviselő úr elmond, nincs baj. Baj azzal van, amit sugall, mert az az ‘50-es éveket idézi. Az egyház nem a templom, hanem a közösség. Több mint 50%-a az orosházi lakosságnak egyházhoz tartozónak vallotta magát a 10 évvel ezelőtti felmérésben. Amikor civilektől, sportegyesületektől nem sajnálunk pénzt, akkor ez az évi 2-2 millió nem nagy összeg, hiszen városképi jelentőségű felújításokra használják a forrást. Az elszámolások mindig rendben voltak – emelte ki az alpolgármester. – Amikor az egyházat támogatjuk, valójában az egyházakhoz tartozó embereket támogatjuk, korábban 7 millióval, de az anyagi lehetőségek szűkülésével most 2 millióval.

Füvesi Sándor szerint nincs szó arról, hogy sugallna bármit is, elmondta a véleményét és visszautasította Zalai ‘50-es évekre tett célzását. – Valószínű önök is érezhették, hogy ez most nem a legfontosabb célok egyike, nem véletlen csökkentették a támogatást. Látszik, hogy milyen területekre nincs pénz, szerintünk van fontosabb cél, mint hogy szépítsük, újítsuk a templomokat, ennyi a vélemény.

Dancsó József szerint Füvesi igenis egyházellenes, mert az ‘50-es éveket akarja visszahozni. – Romboljuk le a templomokat, és építsünk 10 emeletes épületeket – ezt az ‘50-es évekbeli szemléletet hirdetik. Az egyházak mögött emberek vannak, most a költségvetési reálitások a 2 milliós támogatást engedik meg. Tiszteletben tartom az ideológiai hozzáállását, de akkor mondja azt, hogy ateista – mire Füvesi Sándor közbekérdezett, hogy mi köze a kérdésnek ahhoz, hogy ő ateista vagy sem? Dancsó rendereutasít, majd folytatja, hogy várospolitikai szempontból is fontos a felújítás, hiszen ha például a villámhárító jó lett volna, akkor most nem keletkezett volna anyagi kár, amikor a katolikus templomba becsapott a villám.

Háttéregyeztetés (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Fetser János arra kérte Dancsót, hogy ne adjon a hozzászólók szájába olyan mondatokat, amik nem hangzottak el és ne bélyegezzen. – Az az egyik egyház megkapta a várostól a Gémes palotát, hogy az szociális központ legyen. De nem valósult meg, ott romlik az egyik legszebb épület. Aztán az egyház eladta, akárcsak a korábbi területet, amit templom építésre kértek, de aztán ott sem lett az, a területet eladták és az sem a város kasszáját gyarapította. Lehet vitatkozni, hogy e mögött emberek vannak, azok is emberek akik felvették a több milliós jutalmat. Azokon segítenénk, akiknél kikapcsolták az áramot, vagy heti 7000 forintért rabszolgamunkát végeztetnek velük közmunka címen. Azt kértük korábban, hogy a legszegényebb családokat támogassa a város valamilyen formában, de ezt önök nem tették meg. Komoly értékrend különbözőség van köztünk. A szegények egyre szegényebbek, önök ezt nem akarják tudomásul venni.

Németh Norbert arra hívja fel a figyelmét az MSZP-nek, hogy a magyar keresztény nemzet, melynek vannak templomai, amiket fenn kell tartani. – Ha önök ebbe nem tudnak beletörődni, akkor hagy idézzem az önök régi ismerősét, a DK klub napokban itt járt elnökét, hogy “akinek ez nem tetszik, annak el lehet menni”.

Németh Béla emlékeztet, a Gémes palotát szociális célokra kívánták felhasználni, illetve a Szőlő városrészen egy területen kápolnát terveztek korábban az evangélikusok. – De közben 1992-ben új esperes került az egyház élére, Tótkomlósan megépítették az idősek otthonát, Orosházán így nem volt erre forrás, így itt értékesítették ezeket az ingatlanokat. De az így befolyt pénzt az óvoda és iskola modernizálására fordították, tehát nem élte fel az egyház, hanem a köz javára fordította.

Fetser ezt nem vitatja, de elmondja, attól még ott áll a Gémes palota, ami a város dísze lehetne, de eladták. Németh Norbertnek reagálva Fetser annyit mondott, hogy nem nagyon hall tőle értelmes hozzászólást, és hozzáteszi: a demokratikus játékszabályokat betartva ebben a városban mindenkinek helye van. – Polgármesterként annak idején minden hozzám bejelentkezett politikust fogadtam, így járt többek között Torgyán József és Kövér László is, pedig nem értettem velük egyet. Ahogy annak idején 1994 előtt az akkori jobboldali városvezetés is fogadta Horn Gyula akkori külügyminisztert, holott politikailag ellenfelek voltak, de ez így korrekt.

Zalai Mihály továbbra is fenntartja állítását, hogy az ‘50-es évek hangulatát idézik az MSZP-sek: – Szociális demagógiával állunk szemben. Azt kérik tőlünk, hogy az egyházaknak szánt pénzt adjuk oda a szegényeknek. Emlékeztetnék, hogy az egyházak Orosházán sok szociális segítséget adnak. Kérem képviselőtársamat, hogy kérjen elnézést az orosházi közmunkásoktól, hiszen azok az emberek nem rabszolgák.

Fetser jelezte, hogy nem azt mondta, a közmunkások rabszolgák, hanem hogy rabszolgaként dolgoztatják őket.

Dancsó József nem ért egyet Fetserrel, szerinte a közmunkások hasznos, eredményes munkát végeznek, és mélyen sértő a rájuk tett megjegyzés, hogy rabszolgának titulálják őket. A városvezető a demokratikus játékszabályok meglétében és betartásának fontosságában azonban egyetért a MSZP-s frakcióvezetővel és elmondta, ő is fogadta Orbán Viktor mellett a Munkáspárt elnökét és az LMP befolyásos politikusát is. – Ezután is így fogok eljárni, ha valaki szeretne velem beszélni, eszmecserét folytatni a város és az ország dolgairól, fogadom.

Végül 9 igennel, 4 nem ellenében elfogadták mindhárom egyház 2 millióval történő támogatását.

10:27

2. A helyi autóbuszközlekedés a téma, melyhez nem érkezett hozzászólás. 9 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

09:25 – 10:26

Rendőrségi beszámoló

Utólag egy gyopárosi pályázati anyagot kaptak meg a képviselők, de ezt most mégsem tárgyalják, marad az előzetesen az OrosCafén ismertetett napirendi sor.

1. Az első a rendőrségi beszámoló, Czecher Péter orosházi rendőrkapitány mellett jelen van dr. Kis Péter rendőrezredes, megyei főkapitány-helyettes. Az orosházi kapitány értékeli röviden szóban a beszámolót.

Czecher Péter orosházi kapitány beszámolója

– Az egyik legnyugodtabb, statisztikailag is az egyik legjobb évét zárta a kapitányság, a legtöbb bűncselekmény típus esetében csökkenés állt be. Az erőteljes javulást mutató adatokban a bűnüldöző tevékenységnek is nagy szerepe volt. A betörőcsoportok, uzsorázók, csicskáztatók elfogása mellett a kábítószer ellen is eredményeket értünk el. A kábítószer Orosházán is jelen van, de a fertőzöttség mértékét illetően túlzások keringenek. Orosháza sem országos, sem megyei szinten nem tartozik a fertőzött területek közé. A kínálati oldal ellen erőteljesen lépünk fel, a fogyasztás elleni küzdelem azonban társadalmi feladat is, erre Orosházán számos jó példát lehet találni (pl. Dada program). Szentetornyán heti három alkalommal tartottunk ellenőrzéseket, a nyomozók is folyamatosan láttak el éjszakai portyaszolgálatokat a városrészben. Az elmúlt 1-1,5 évben az ismertté vált bűncselekmények és egyéb jogsértések visszaestek. A polgárőrség fontos stratégiai partner, hatékonyan működik közre a város, különösen Szentetornya közbiztonságának fenntartásában. Tavaly 12 ezer intézkedést foganatosítottak a kollégák közterületen, mindössze két panasz érkezett, amiről kiderült, alaptalan. A közlekedés terén javultak a baleseti mutatók, a tavalyi baleseti adatokhoz hasonló alacsony számokat az 1970-es években regisztráltak. Úgy értékelem, sikeres évet zárt a rendőrség, a város – országosan is kiemelkedő – közbiztonságát jó színvonalon tudtuk tartani – értékelt a kapitány.

Dávid Zoltán (Fidesz) a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnökeként egyetértett a kapitány beszámolójával és megköszönte a rendőrség munkáját.

Németh Béla (Fidesz) elégedettségét fejezte ki a rendőrség munkájával kapcsolatban, tolmácsolva az általa megkérdezett lakosok véleményét. Kiemeli a Kutasi utca felszámolását, és felhívja a figyelmet a Tükör utcára, mert ott gondok adódtak a környéken élők szerint.

Kovács Árpád (Fidesz) Rákóczitelep képviselőjeként kéri, hogy a Szentesi út forgalmát fokozottan ellenőrizzék, mert sokan nem tartják be a sebességkorlátozást: – Ennek sok kerékpáros már kárát látta, veszélyes az útszakasz, szeretnénk fokozottabb rendőri jelenlétet kérni.

Lövei Ferenc (Fidesz): – A Szentesi úton a vasúti biztosító berendezésekkel igen sok gond volt az elmúlt időszakban. A Bajcsy utcán Orosházáról kimenő szakaszon és a Szentesi úton nem tartják be az autósok a sebességet ezért kérem, hogy a traffipaxot használják rendszeresen Orosházán.

Zalai Mihály (Fidesz) a Szőlő városrész képviselőjeként azt kéri, hogy a Nagyhegyi utcára figyeljenek oda. – Egy-két renitens száguldozik a keskeny, kanyargós utcán, ez nagy veszély az ott élőkre, a gyerekekre. Az ott élők nem tudnak hatni az illetőkre, kérem segítsenek ebben. Örülök, hogy megemlítette, a rabszolgatartás terén eseteket tártak fel, ennek nagyon örülök, és remélem ez a bűncselekmény nem terjed el városunkban. A kerékpárosok ellenőrzése fokozottabb lett az utóbbi időben, ennek nagyon örülök, mert a járdán való kerékpározásból könnyen baleset lehet. Látható, hogy gyalogos rendőrök járőröznek, ez nagyon jó, hiszen növeli a lakosság biztonságérzetét, kérem ha ezt lehet erősítsék tovább. A főtér, illetve annak folyamatosan változó közlekedése során legyenek segítséggel az arra közlekedőknek tájékoztatással. Jövőre megváltozik a forgalmi rend a belvárosban, ebben már előre kérem az önök segítségét, jelenlétét, tájékoztatást. Végül köszönöm én is egész éves munkájukat!

Horváth József (Fidesz) a belvárosi kerékpáros közlekedésre tér ki, kérve, hogy a kihelyezett (hajtva tilos, tolva szabályos) táblákra, azok jelentőségére időről-időre hívják fel a közlekedők figyelmét a sajtóban. – Továbbá a segítő szándékot szeretnénk kérni, hiszen van ahol nincs pontosan kijelölve a gyalogos, illetve kerékpáros közlekedés helye. A kórház környékén a parkolás, a közlekedés gyakorta bajos, érdemes lenne ott is időről-időre rendőri jelenlét. Éjszakai járőrszolgálat keretében szintén ezen a környéken érdemes lenne a robogósok ellenőrzése, az ott élők éjszakai nyugalma érdekében.

Csizmadia Ibolya (Fidesz) a szórakozóhelyeken tartandó razziák rendszerességéről érdeklődik.

Tóth Zoltánné (Fidesz) arra hívja fel a figyelmet, hogy a Kelet utcán gyakorta eltűnik sebességkorlátozó tábla, kéri, hogy a forgalmas szakaszra nézzenek rá a rendőrök, és azt is kéri, hogy az idősekre fokozottan figyeljenek a jövőben.

Németh Norbert (Jobbik): – Nem megfelelő a parkolási lehetőség a kórház környékén, ezért érthetően parkolnak az emberek szabálytalanul is, és a területbővítéssel tovább fokozódik a gond. Ha lehet, amíg erre megoldás lesz, ne nagyon büntessenek – kérte a képviselő, ami nagy derültséget okozott.

Lövei Ferenc a fix telepített traffipaxmérők telepítésének lehetőségéről érdeklődik a rendőri vezetőknél.

Dancsó József kiemeli, hogy a közpénzekből finanszírozott rendőrség feladatát jól ellátja, Orosházán kirívó gondok nincsenek. – Az elénk tárt számok megnyugtatók. Nagyon fontos a szubjektív biztonságérzet, ezen a téren nagyon fontos fokmérő a lopás, betörtéses lopás. A 28,8%-os eredményességi mutató nem a legmegnyugtatóbb szám, talán az elkövetkezendő hónapok kiemelten fontos feladatának kell lennie annak, hogy ezeknek a bűncselekményeknek a felderítettsége javuljon. A kábítószer ellenes tevékenység kiemelt kezelését üdvözlöm, ez nagyon fontos. A Tas utcai közlekedés kapcsán hozzám is eljutottak észrevételek, én is szeretnék Horváth képviselőhöz csatlakozva nagyobb toleranciát kérni. Kérem, a szórakozóhelyekre, azok zajhatásaira fokozottan figyeljenek. Bármennyire fáj, hogy nagyon sok traffipaxal találkozunk ez a mi érdekünk, a rendőrség munkájához hozzátartozik. A motoros közlekedés is sarkallatos pont, a fiatalok szeretik megmutatni milyen új járművük van. Az idősebb generációban ez bosszankodást vált ki. Bizonyos városrészekben ez állandó probléma, tudom hogy ezt nagyon nehéz ellenőrizni, de kérem, figyeljenek erre – mondta a polgármester.

Czecher Péter válaszol a képviselők felvetéseire: – Az orosházi rendőrség 8 településen teljesít szolgálatot, így nem minden rendőr Orosházán dolgozik. Naponta 24 órában két rendőrautó tud járőrszolgálatot ellátni, amit megpróbálunk úgy tervezni, hogy a város minden pontjára odaérjen. A traffipax vezénylés nem titok, az OrosCafén is rendszeresen közzétesszük. Elmondom, hogy ma megy a Szentesi útra, Rákóczitelepre és az Aradi utcára is be van tervezve. Az nem vezet eredményre, hogy órákon keresztül egy helyben áll, mert fél óra alatt levillogják a közlekedők. A traffipaxokat a megyei kapitányság vezényli, meghibásodás miatt más, éjszaka nem használható készüléket kaptunk tavaly, de július elsejétől visszaáll a régi rend, és havonta 15 napot lesz sebességmérés az illetékességi területen, bár biztos vagyok benne, hogy a közlekedők ennek nem fognak örülni. A fix traffipaxok telepítése terén a rendőrségnek csak véleményezési joga van, tanácsot ad, hogy hova érdemes telepíteni, de erről az önkormányzat dönt, nem a rendőrség. A gyalogos járőrözéssel kapcsolatban: nyilván mindenhova nem tudunk ilyen szolgálatot vezényelni, de a piacon lassan egy éve állandó gyalogos szolgálat van. 80 %-ban kombinált szolgálat működik járőrautóval, és abból kiszállva gyalogosan teljesítenek szolgálatot. A főtér kapcsán figyelünk, de nem szankcionálunk. A kórháznál nehéz a parkolás kapcsán toleránsnak lenni, hiszen jogsértés esetén a rendőrnek nincs mérlegelési joga, bizonyos esetekben a tarifa is fix, a rendőrnek kötelessége eljárni. Szórakozóhelyek: a West Balkánban történt tragédia óta újra megkezdődtek bizonyos fajta ellenőrzések, melyek elsősorban a megelőzést szolgálják, a biztonságosságot ellenőrzik, de ha már ott vagyunk, akkor ellenőrzünk mást is, például az esetleges kábítószert. Ezek az ellenőrzések folyamatosan zajlanak. A zajhatások kapcsán igazán komoly problémák nem voltak, de ha bejelentés érkezik, intézkedünk. A motorozás kapcsán úgy vélem, jelentős javulást értünk el a motoros rendőröknek köszönhetően, elsősorban a belvárosban. Kiemelten kezeljük a problémát, hiszen a lakosságot is zavarja, az önkormányzatot is, és engem is – zárta válaszait Czecher Péter.

A megyei kapitány-helyettes, Kis Péter egészíti ki a beszámolót, kiemelve a rendőrség eredményességét. A betöréses lopások kapcsán kitér arra, hogy országos viszonylatban a megyei kapitányság felderítési mutatója magas, országos második, ezen belül az orosházi kapitányságé megyei átlagon felüli. – Ezt a bűncselekmény kategóriát idén is kiemelten kezeljük, a másik ilyen kiemelt a rablás. A közlekedés, a traffipax, a kerékpározás kapcsán elmondhatjuk, hogy 2011-ben 555 személyi sérüléssel járó baleset történt Békés megyében, 35 éve nem volt ilyen kedvező a helyzet, ez az eredményesség kiemelkedő. Meg kell említeni, hogy a közlekedési balesetek kapcsán nagy arányú a kerékpárosokat érintő, sokszor ők okozzák a baleset, ezért is fontos az ellenőrzésük. A kábítószerügy kapcsán meg kell jegyezni, hogy már a dizájner drogokkal szemben is eljárhatunk, az elsődleges cél minden esetben a terjesztők elfogása. A szórakozóhelyek elsődlegesen biztonsági szempontból történő ellenőrzése kapcsán mindig kitérünk a drogokra is, az ellenőrzések folytatódni fognak. A csicskatartásként elhíresült bűncselekmények kapcsán a bejelentésekre azonnal reagálunk. A büntetőjog mellett azonban van olyan oldala (társadalmi-szociális), melyet a rendőrség önmagában nem tud kezelni. Az idősek érdekében fokozottan lépünk fel, külön odafigyelve a tanyavilágra, a megelőzésre törekszünk – zárta a válaszokat Kis Péter.

14 igen mellett, egyöntetűen elfogadta a testület a napirendet.

09:00 – 09:24

Kórház

Gyülekeznek a képviselők az ülésteremben, hamarosan kezdődik a munka.

Napirend előtt ismerteti dr. Dancsó József az orosházi kórházzal kapcsolatos legfrissebb híreket. – Jelenthetem, május elsejétől állami kézbe került a kórház az ingatlanokkal és az eszközökkel. Az átadás- átvétel zajlik, 11 pontban merültek fel olyan kérdések, melyek esetében záradékot kellett megfogalmazni, a döntések szeptemberre meglesznek. Szarvas, Békésszentandrás is Orosháza ellátási területéhez fog tartozni – összegezte a városvezető, a témáról bővebben itt írtunk. Dancsó kiemelte, a munkahelyek megmaradnak, a betegek pedig továbbra is részesülnek a színvonalas gyógyító, megelőző tevékenységből.

A frakciók 2-2 percben szólhatnak hozzá a napirend előtti témához. Először Fetser János MSZP-s képviselő kért szót: – Örülünk, ha hosszú távon a kórház megőrzi az értékeket, melyeket létrehozott. Aggódással figyeltük a kórház sorsát, bizakodva tekintünk a jövőbe, de a jelek nem sok jót mutatnak. Csődbiztost kellett kinevezni, hiszen kifizetetlen számlák, elcsatolt területek jellemezték a működést, sajnálatosnak tartjuk a botrányos vezetői viselkedéseket. A napokban tárgyalt salátatörvény azonban azt mutatja, továbbra is káosz van az egészségügyben, és egyáltalán nem pozitív irányba haladnak a dolgok.

Dávid Zoltán (Fidesz): – A kórház osztályainak megmaradása, a területek visszakapcsolása rendkívül fontos eredmény. Lakossági fórumokon is felmerültek az egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdések, megoldódott a kérdés, és ez sikertörténet.

Frakciónként egy-egy hozzászólásra van lehetőség, de a Regionális Egyeztető Tanács tagjaként kért és kapott szót Németh Béla, nem pedig önkormányzati képviselőként: – Megítélésem szerint most került helyére a kórház fenntartói szempontból, hiszen 105 ezer ember ellátásáért volt felelős,kistérségi szinten, de kizárólag Orosháza város felelőssége volt a fenntartás, a környező települések ebben nem igazán vettek részt. Most állami fenntartásúként ez helyre került. A két pályázat hosszútávra biztosította a fennmaradását, ebben erősítette a visszakapott ellátási terület.

A szarvasi térség el- illetve visszacsatolása visszatérő téma a hozzászólásokban: hogy kinek az idején, mikor, hova, milyen tárgyalások után hova került, ezt taglalja most a városvezető. Fetsernek címezve elmondta, hogy 2008-ban, az MSZP kormány idején vették el a körzetet Orosházától. Elmondta, hogy azon a 17 településen, ami ide tartozott, 15 ezres létszámcsökkenés következett be az elmúlt 5 év alatt, ezt kellett valamilyen módon kompenzálni, hiszen egy nagyobb ellátási terület csatlakozását érték el.
– Bízom benne, hogy sok feszítő gond mellett a dolgozók bérkompenzációja is terítékre kerül. Szerencsésebb, hogy állami kézben van az egészségügy, hiszen átfogóbban, hatékonyabban tudja megszervezni az ellátást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.