- hirdetés -

200 tonna veszélyes iszapot termeltek ki és ártalmatlanítottak a belvíz-védekezés során. A közmunkások jelenleg a szikkasztók és az átereszek takarítását végzik.

260 millió forintot meghaladó forrásból 227 főt foglalkoztat az orosházi önkormányzat öt Start minta-munkaprogramban. Egyik ezek közül a Belügyminisztérium által csaknem 68 millió forinttal támogatott belvíz-védekezési program.

Az Aradi közben dolgoznak (Fotó: Rajki Judit)

Orosházán a hirtelen nagy mennyiségben lehullott csapadék komoly gondot tud okozni. Tavaly a Dél-Alföldön a területek több mint tíz százalékát sújtotta a belvízkárral, milliárdos kárt okozva, Orosházán hetekig voltak víz alatt földek, kertek, homokzsákokkal védekeztek többek közt Szentetornyán, a Vásárhelyi úton pedig körforgalom szakadt be, mert a víz miatt elmozdult a csapadékelvezető cső. (A belvízzel többször foglalkoztunk, írásainkért klikkelj ide.)

– A belvíz-védekezési program február elsejével 25 fő regisztrált munkanélkülivel (4 szak- és 21 segédmunkás) indult el. A februári nagy havazás során nekik elsősorban az volt a dolguk, hogy megtisztítsák a közút mellett található víznyelőrácsokat a hótól, a hónap végén pedig elkezdték a nádvágás a Záportározónál – tudtuk meg a részleteket Mák Szabolcs programkoordinátortól. – Március elsejével további 35 fő segédmunkás csatlakozott a programhoz. A Horváth György, Lénia, Kismarton és Mátyás király utca szikkasztó árkokat nem csupán iszapmentesítették, hanem mélyítették is. A nádvágás pedig folytatódott Makó utcai átemelő melletti területen. A brigádok jelenleg a szikkasztók és az átereszek takarítását végzik szerte a városban. Az eddig kitermelt és ártalmatlanított veszélyes iszap tömege 200 tonna – emelte ki Mák Szabolcs.

Az kitermelt iszapot és illegális hulladékot békéscsabai és kecskeméti lerakóhelyre szállítják, ahol ártalmatlanítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.