- hirdetés -

Békés megyéből és Budapestről indult el az a program, mely a sclerosis multiplex betegségben szenvedőknek próbál segíteni.

Hazánkban 6-8 ezerre tehető az sclerosis multiplex betegek száma, akiknek a kétharmadával szorosabb kapcsolatot tart fenn a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA). Közülük 3 ezernek van szüksége gyógyszeres kezelésre – adta hírül az MTI. A sclerosis multiplex a fiatal felnőttek körében az egyik leggyakoribb, a központi idegrendszert megtámadó gyógyíthatatlan betegség, amely gyakran mozgáskorlátozottságot, kiszolgáltatottságot okoz, kiszámíthatatlan tünetei miatt nevezik ezerarcú kórnak.

Az SM gyógyíthatatlan. A betegek 10-20 százaléka két éven belül kerekesszékbe kényszerül, másik 10 százaléka ugyanakkor még harminc év múlva is jól mozog, szinte alig van tünete. Az SM a várható élettartamot nem befolyásolja lényegesen, de annál több gondot okoz az életminőség rosszabbodása. A világon 2,5 millió embert érint ez az egyre súlyosbodó betegség.

A betegség világnapja alkalmából a közelmúltban Budapesten tartottak szabadtéri fotókiállítást rendeztek, majd az SM betegek közösen engedték útjára a remény léggömbjeit. A tavalyi világnapon az Ökumenikus Segélyszervezet és az MSMBA közösen elkezdte egy önkéntes segítőhálózat kiépítését annak érdekében, hogy a betegek minél hatékonyabb otthoni segítséget kaphassanak. A „Segíts Másokon!” (SM) hálózatnak jelenleg 31 képzett önkéntese van a fővárosban, 18 SM betegnek tudnak segíteni, főként a házimunkában, ügyintézésben kell a segítség. Békés megyében is folyamatos az önkéntes segítő munka, 16 önkéntes segítő 16 SM-betegnek nyújt segítséget a megye kisebb-nagyobb településein, vidéken a kerti munkákban (télen a faaprításban, hólapátolásban) is részt vállalnak az önkéntesek.

Az SM-betegek speciális igényű rehabilitációjára Nyíregyházán van lehetőség, amit a fenntartó MSMBA most egy uniós pályázat keretében bővítene. A végleges cél egy bentlakásos rehabilitációs intézet, melyet a tervek szerint az ország bármely részéről igénybe vehetnek az SM-betegek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.