- hirdetés -

260 millió forintot meghaladó forrásból 227 főt foglalkoztat az orosházi önkormányzat öt Start minta-munkaprogramban. A mezőgazdasági programban a helyi konyhákra termelik a zöldséget.

Három hektár, öntözőrendszerrel ellátott önkormányzati földterületen krumplit, hagymát, petrezselymet, répát termel a Start munkaprogram mezőgazdasági projektében résztvevő 30 fő (regisztrált álláskereső) közmunkás. A mintaprogram márciusban indult, a projekt keretében a szociális étkeztetés és a diákélelmezés konyháira termelnek zöldséget – az előkalkuláció alapján a konyhák éves szükségletének az 50%-át, a terményt a polgárőrökkel egyeztetve óvják majd az illetéktelenektől. A közmunkások napi 8 órában segédmunkásként bruttó 71 ezer 800 forintot keresnek, szakmunkásként bruttó 92 ezret.

A zöldség a helyi konyhákra kerül (Fotó: Rajki Judit)

– A mezőgazdasági projektben tanulásra is van lehetőség, szombatonként képzésen vesznek részt a munkavállalók. A foglalkozást a Türr István Képző és Kutató Intézet Békéscsabai Igazgatósága bevonásával valósítjuk meg, a sikeresen vizsgázók mezőgazdasági munkás alapfokú végzettséget igazoló oklevelet kapnak – tudtuk meg Mák Szabolcs programkoordinátortól. A programot 33 millió forinttal támogatja a Belügyminisztérium, ebből 25 millió forint a bér és járulék költsége, míg 8 millió forintot a szükséges eszközök beszerzésére fordítottak.

– E program mellett további négy projekt koordinálását, ellenőrzését végzi az önkormányzat közösen a munkaügyi központtal. Az orosházi önkormányzat 260 millió forintot meghaladó forrásból 227 főt foglalkoztat öt programban – tudtuk meg dr. Dancsó József polgármestertől.

A mezőgazdasági projekt mellett belvízprogram keretében a csatornákat, átereszeket, szikkasztókat tisztítják ki, többek között az illegális hulladéktól. Ezeken a területeken kívül is foglalkoznak egy program keretében az illegális hulladékkal, a közfoglalkoztatottak a terv szerint mintegy 350 tonna hulladékot szednek össze az év folyamán. Szintén a Start munkaprogram keretében erdőt telepítenek, a Mező utcán és az üveggyári vasút melletti területen mintegy 5 hektáron ültetik a fákat. A közutak karbantartása keretében kátyúznak (több mint 50 a sürgősen javítandó kátyúk száma a város belterületén), visszametszik a kereszteződések beláthatóságát akadályozó növényeket, és 4000 m2 járdafelület újítanak fel, illetve építenek újjá. Ez a leginkább forrásigényes projekt, 90 millió forint jut rá.

A START munkaprogram mellett a város intézményeiben is dolgoznak közmunkások – városüzemeltetésnél, könyvtárban, múzeumban stb. idén összesen 130 főt foglalkoztatnak. Keresik a további lehetőségeket is: 16 fő számára lenne munka az önkormányzati ingatlanok felújításán, amennyiben az ehhez szükséges forrás is adott lesz – közölte a városvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.