- hirdetés -

Mintegy 200 óvodás és iskolás kalauzolta el a közönséget szombat délelőtt az Eötvös téren a magyar néptánc és néphagyományok világába a Tavaszköszöntő Pünkösdölő keretében.

Népviseletbe öltözött gyermekekkel telt meg szombat délelőtt az Eötvös tér, akik a már hagyományos Tavaszköszöntő Pünkösdölőre érkeztek, hogy műsorukkal felelevenítsék, bemutassák a népi hagyományokat, játékokat, dalokat. Az érdeklődőket már reggel kilenc órától térzene fogadta, amit a csorvási Kisze Citeraegyüttes szolgáltatott, tagjai gimnáziumi és főiskolai hallgatókból állnak, két éve zenélnek ebben a felállásban. Az együttes a 16. Országos Népzenei Verseny területi válogatóján kiváló helyezést ért el, így megmérethették magukat az országos versenyen is, ahol ezüst fokozatot szereztek. Játékukban szerepeltek: gyimesi, magyarbődi, dunántúli, csongrádi, mezőségi dallamok is.

Bicsánszky József, a rendezvényt szervező Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója köszöntőjében elmondta, 2006. május 13-án Orosháza várossá nyilvánításának 60. évfordulója alkalmából indult útjára a Tavaszköszöntő Pünkösdölő gyermeknéptánc találkozó és kirakodóvásár.
– Szerettünk volna városunk és környéke gyermekcsoportjai és népi iparművészei számára bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Az első alkalom olyan sikeres volt, hogy a rendezvény hagyománnyá vált, évről évre bővült a jelentkező csoportok száma. Fő célunk a népi hagyományok felelevenítése, megőrzése, a tavaszi népszokások, ünnepkör megismertetése, a magyar népi kultúra, a magyar néptánc iránti érdeklődés felkeltése, elmélyítése a tanulókban. Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek ismerjék meg népünk hagyományait, hagyományos értékrendjét, a gyermekjátékokat és őrizzék meg azokat az utókor számára- emelte ki Bicsánszky József. Majd köszönetet mondott a rendezvény főszervezőjének, Orbánné Kovács Ilonának.

Nyitva van az aranykapu...táncoltak a gyerekek (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A Pünkösd évezredekre visszanyúló és távoli jövőbe tekintő üzenetet is hordoz, melyről dr. Laurinyecz Mihály kanonok, plébános beszélt a megjelenteknek.

Pünkösdi népszokás a pünkösdi királynéjárás, amely egy termékenységvarázslással egybekötött köszöntő. A lányok jártak a faluban házról házra, így köszöntötték a háziakat. A gyermekcsoportok bemutatkozása előtt a dunántúli pünkösdölő népszokást az Eötvös József katolikus iskola Kaláris Gyermekcsoportja és énekkarosai mutatták be (felkészítőik: Orbánné Kovács Ilona tanító, gyermektánc oktató, és Sitkei Katalin énektanár) a szép számmal megjelent közönségnek.

A bemutatkozások sorát az Ifjúság úti óvoda Sziporkák Néptánccsoportja kezdte, akik Fejér megyei és galgamácsai gyermekjátékokból adtak elő egy fűzést( felkészítő Halász Éva óvodapedagógus, gyermektánc oktató). Az evangélikus óvoda nagycsoportosai egy jellegzetes népszokást elevenítettek fel, a pünkösdi király és királylány választást (felkészítő nevelők: Mihutz Margit, és Gyúrósiné Tóth Gabriella). A Vörösmarty iskola 1. a osztályosai gyermekjátékokat mutattak be (összeállította, betanította Orbánné Kovács Ilona, tanító, gyermektánc oktató, a daltanulásban a gyerekeket segítette: Dávidné Bartha Szilvia énektanár).

A Vörösmarty iskola 2. a osztályosai gyermekjátékokat és ugrós táncot adtak elő (összeállította, betanította: Orbánné Kovács Ilona, tanító, gyermektánc oktató, a daltanulásban a gyerekeket segítette: Makó Ildikó énektanár). A Székács iskola  4. a és 4.b osztályosainak műsorában a fiúk botos táncot, a lányok tardonai karikázót mutattak be (felkészítő nevelő: Ravaszné Horváth Marianna). A Székkutasról érkezett Napsugár Gyermekcsoport rábaközi játékokat, táncokat adtak elő (felkészítő pedagógus: Orbánné Kovács Ilona, gyermektánc oktató). A református iskola 5. a osztálya néptánc fűzéseket mutatott be (felkészítő tanár: Szemenyeiné Vasadi Valéria). A bemutatkozások sorát végül az Eötvös József katolikus iskola Kaláris Gyermekcsoportja zárta, akik dél – alföldi ugróst adtak elő (felkészítő pedagógus: Orbánné Kovács Ilona, gyermektánc oktató).

A rendezvény ideje alatt népi iparművészek kirakodóvására várta az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.