- hirdetés -

Ingatlan adásvételekor ne feledkezzetek el a víziközmű felé élő kötelezettségekről sem!

Az orosházi csatornázásban érintett területen az ingatlanok eladásakor a feleknek figyelni kell arra, hogy az Orosházi Víziközmű Társulat tagjaként milyen kötelezettségeik vannak. Ingatlan adásvételekor a szerződésben a feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy tagjai-e a társulatnak, milyen összegű érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelesek. A későbbi vitás kérdések ezzel elkerülhetők. Az ingatlantulajdonos változása, vagy öröklés esetén jogszabályok határozzák meg, mi az eljárás a szennyvízcsatorna beruházás lakossági érdekeltségi hozzájárulásának befizetésekor. Burka László, az Orosházi Víziközmű Társulat elnökétől kaptuk a tájékoztatót.

– Az 1995. évi LVII. törvény 34. § (4) bekezdése szerint: „a Társulat tagjai az érdekeltségi területen ingatlan tulajdonnal rendelkező, vagy ingatlant egyéb jogcímen használó természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok.”

(5) bekezdés: „A Társulat tagjai kötelesek a Társulat közfeladatai ellátásának költségeihez az érdekeltségi egység arányában hozzájárulni.”

A 160/1995. (XII. 26.) Korm. rendelet 12. § (2) bekezdés a) pontja a következőket tartalmazza: „A tag kötelezettsége különösen, hogy az érdekeltségi hozzájárulását a taggyűlés által megállapított mértékben és határidőre megfizesse.”

A (3) bekezdése szerint: Ha a tagnak a tagsági jogviszony alapjául szolgáló érdekeltsége megszűnik, azt köteles a Társulatnak írásban bejelenteni. A bejelentéshez csatolni kell a tagsági jogviszony megszűnésének alapjául szolgáló okiratot, illetőleg annak másolatát, közölni kell a helyébe lépő új tag nevét, lakhelyét, elérhetőségét.

A (4) bekezdés alapján „A tag a részére megállapított érdekeltségi hozzájárulást annak a hónapnak az utolsó napjáig köteles megfizetni, amelyben a (3) bekezdés szerinti bejelentést megtette.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.