- hirdetés -

A nyárfa és a fűfélék is gondot okoznak az allergiásoknak.

Folyamatos tüsszögés, égő, viszkető szem, orrfolyás, köhögés – az allergia kellemetlen tünetei megnehezíthetik a mindennapokat. A nyárfa virágzása februártól áprilisig okoz gondot a nyárfapollen-allergiásoknak. Májusban aztán szinte mindenkinek, hiszen a nyárfák fehér pihékkel küldik szét termésüket a széllel – a napokban a Kodolányi főiskola és a rákóczitelepi focipálya környékén is mindenfelé ezek a fehér pihék, az ún. repítőszőrök láthatók. A pihék ingerlik a nyálkahártyát, illetve az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadhatnak, és ez allergiás tüneteket válthat ki.

Mivel az utóbbi hetekben nem sok eső esett (így jól jött a kedd délutáni), nincs ami elmossa a szállópolleneket, ezért az allergiások jobban szenvednek. A fák szezonja nagyjából lejárt, most már a fűfélék is virágoznak, és ezek jobban tűrik a szárazságot is.

Az allergiás nátha és kötőhártya-gyulladás nem súlyos betegség, de megkeserítheti a mindennapokat és zavarja az éjszakai nyugalmat is. Ha allergiás tünetek jelentkeznek, forduljatok szakemberhez, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után ellát gyógyszerekkel és tanácsokkal.

A hozzáértők azt mondják, érdemes gyakrabban porszívózni, a légkondit használat előtt ellenőriztetni, és ha a portörléstől tüsszögőrohamot kapsz, akkor használj maszkot közben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.