- hirdetés -

Az állam május 1-jével átvette az önkormányzatoktól az egészségügyi intézményeket, köztük van az orosházi kórház is. A változások a betegszállítást is érintették.  

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést. Ez alapján vette át többek közt az orosházi városi kórházat az állam, az önkormányzati ingó- és ingatlanvagyonnal együtt.

– 2012 januárjában a megyék és a főváros által fenntartott fekvőbeteg-ellátó intézményeket már átvette az állam, most az önkormányzati fenntartásban lévők is átkerültek az államhoz. E tekintetben az eddig vegyes rendszer egységessé vált, új területi lehatárolást, egységes irányítást lehet megvalósítani. Az átadás-átvétel a következő napokban történik meg, mindettől függetlenül azonban a betegellátás folyamatos, az ellátás színvonala nem csorbulhat – emelte ki dr. Dancsó József polgármester. – Jogutódlással minden átkerül állami kézbe, gyakorlatilag egy az egyben, beleértve a dolgozói jogviszonyokat is – tette hozzá.

Az ingóságok is állami kézbe kerültek

Még nem jelentek meg a végső rendeletek, melyek meghatározzák az orosházi kórház ellátási területét, így egyelőre nem tudni, hogy a korábban Orosházához tartozó, majd onnan Békéscsabához rendelt szarvasi körzet hova fog tartozni. A következő hetekben, hónapokban még sok egyeztetésre lesz szükség a változások következtében, főként, hogy július elsejétől megváltozik az intézmények finanszírozása is, emellett az ellátások minimumfeltételeit is ki kell dolgozni.

Levéglegelt a biztos

Az államosítás következtében egyébként a kórház 1,5 milliárdos struktúraváltás pályázatába az állam belép kötelezettségvállalóként az eddigi fenntartó, az önkormányzat helyett. Ennek következtében vélhetően nem Orosháza önkormányzatát terheli majd a saját önerő rész, amely még ebben az évben 66 millió forint összegben lett beállítva a költségvetésben, ám a részleteket még itt is tisztázni kell – tájékoztatott a városvezető.

Megtudtuk, hogy a kórház élére még tavaly kinevezett önkormányzati biztos mandátuma lejárt. Kinevezése ugyan hat hónapra szólt (jelentéseit havonta adta), ám miután a kórház állami tulajdonba került, az önkormányzati biztos előrébb hozott zárójelentését megtárgyalta és el is fogadta a pénzügyi bizottság zárt ülésen.

A betegszállítás irányítása újra a mentőké

Május elseje változásokat hozott a betegszállítás terén is, mert ettől a naptól átvette az Országos Mentőszolgálat a betegszállítás irányítását – a betegszállításokra vonatkozó megrendelések, hívások fogadását, a betegszállítók operatív irányítását, a feladatok összehangolását végzi a szervezet. Az OMSZ a megyehatáron átívelő betegszállítások irányítását már tavaly július óta végzi, mostantól pedig az országos, egységes betegszállítás irányítását is, ám mindemellett a magán-betegszállítókra is szükség van a rendszerben. Nem volt zökkenőmentes az átállás a Magyar Nemzet értesülése szerint: a betegszállítók szerint órákig nem volt elérhető a központ, az OMSZ szerint azonban csak csúcsforgalom volt – írta a lap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.