- hirdetés -

Derült ki a bölcsődében rendezett nyílt napon, ahol az egészséges életmód népszerűsítése volt a téma.

A Zöldfa utcai bölcsődében szerda délelőtt rendezett nyílt napon azokkal az ételekkel és italokkal ismerkedhettek meg a szülők, amit nap mint nap kapnak a gyerekek az étkeztetés keretében. A finomságokat az intézmény saját főzőkonyháján készítik.

– A gyerekek hároméves korukig vannak nálunk, ebben az időszakban alakulnak ki táplálkozási szokásaik. Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat közzétett egy ajánlást az étkeztetéssel kapcsolatban, ami a túlzott só, cukor és olajfogyasztást korlátozza, ugyanakkor javasolja, hogy sok zöldség és gyümölcs – lehetőleg nyers formában – kerüljön a gyerekek tányérjára, és a tejtermékek fogyasztására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ezeket az ajánlásokat beépítettük az étrendbe, megreformáltuk az étkeztetést és örömteli, hogy a gyerekek körében népszerűek az új ételek – összegzett Christiánné Grósz Flóra bölcsődevezető.

A nyílt napon ezeket az ételeket mutatták be a szülőknek, és ráirányították a figyelmüket arra, kevés ráfordítással milyen nagyszerű és egészséges finomságokat készíthetnek gyermekeinek. A szülők azt is megtudhatták, hogy az étlap összeállításánál az intézményvezető mellett, gyermekorvos, dietetikus, élelmezésvezető és a szakács vesz részt. Sőt, a táplálékallergiásokra is gondoltak, hisz számukra is készítenek diétás ételeket.

Egészséges életmód már gyermekkorban (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nem csak megnézhették, meg is kóstolhatták a szülők és a leendő bölcsisek a finomságokat. Nagy sikert aratott a gyökér, illetve az alma-cékla főzelék, de a diétás kenyérfélékből készült falatkák különböző krémekkel (spenótos vajas, pritaminos, halas) megkenve is nagyon népszerűek voltak. Amíg a szülők az ételekkel ismerkedtek, addig a leendő bölcsisek a játszóházban alkothattak és ismerkedhettek kortársaikkal.

A bölcsőde három gondozási egységének hat csoportjába jelenleg 56 gyermek jár, négy apróság pedig a beszoktatás időszakát éli.
– Mindig is arra törekedtem, hogy a szülőkkel folyamatos kommunikációt tartsak fenn. Az alapellátáson túl ugyanis nagyon sok mindenben tudunk segíteni. Továbbra is szeretnénk erősíteni a szülőkben, hogy nem kell évekig várni a bölcsődei férőhelyre. Ha valaki a jogszabályi feltételeknek megfelel, akkor akár már egy hetes beszoktatás után is bölcsődés lehet kisgyermeke – emelte ki a vezető.

Azt is megtudtuk, az április elsejével bevezetett napi 100 forintos gondozási díjat nem fogadták felháborodva a szülők. Az első díjfizetés határideje egyébként május 15.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.