- hirdetés -

Pályázatok és beszámolók sora kerül a képviselők elé. De tárgyalnak 4 megszűnő városházi állásról és a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról is rendeletet hoznak.

1. Orosháza településrendezési eszközeinek részleges módosítását kérte két cég. A P és D Ingatlankezelő Kft ipari területté kíván átsoroltatni egy 1,9 hektáros területet, ahol beton adalékot szeretne gyártani. A Koncsek Trans Kft pedig a Vásárhelyi 59/A szám alatt szeretne 3,5 tonna feletti tehergépkocsiainak parkolót építetteni. A két cég vállalta, hogy a tervezési és egyéb költséget átvállalják.

2. A Többcélú Kistérségi Társulási Tanács tagja Orosháza. A társulási tanácsok tagjainak évente kétszer kell beszámolni munkájukról a képviselő-testület előtt. Ez lesz a 2. pontban, a beszámolót Dr. Dancsó József polgármester, a társulás elnöke nyújtotta be.

3. Beszámolót tartanak a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2011. évi ellátásról. Részletesen kidolgozott, 33 oldalas anyag tartalmazza ennek a szakterületnek az összes szegmensét. Egy érdekes adatcsokor:
2011. január 1-jén Orosháza összlakossága 30.240 fő volt. Eb év: ből 5184 fő tartozott a 0 – 18 éves korosztályba. 0-2 év: 728 fő; 3-5 év: 778 fő; 6-14 év: 2382 fő;15-18 év: 1296 fő

Az ülést pénteken 9 órától élőben közvetítjük az OrosCafén, és az Orosházi Városi Televízióban.

4. A 8. számú, tartósan betöltetlen háziorvosi körzet betöltésére érkezett pályázatról döntenek a képviselők. A Szent István utcai rendelőben praktizálna háziorvosként az újvidéki származású, jelenleg Szentesen élő dr. Loboda Fábián szülész-nőgyógyász szakorvos. Életrajzában az olvasható, hogy érdeklődése mindinkább az alapellátás felé irányul, és ennek érdekében le kívánja tenni a háziorvostan szakvizsgát. Az előterjesztés tartalmazza, hogy a törvény szerint e nélkül is megkezdheti háziorvosi tevékenységét, de azt 5 év alatt meg kell szereznie. Ha a testület többsége rábólint pályázatára, megkezdheti a rendelést.

5. Az önkormányzat meghatározhat tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokat. Az előterjesztés több ilyen eshetőséget is felsorol. Aki az elrendelt vízkorlátozást nem tartja be; a települési szilárd hulladékok kezelésével kapcsolatos többrétű szabályozást megszegi; a helyi környezet védelméről szóló rendeletet nem veszi figyelembe; a városi jelképeket jogosulatlanul használja, alkalmazza, forgalmazza, előállítja; a temetői rendet megsérti; utcanév táblát eltakar, jogosulatlanul kihelyez vagy eltávolít, házszámtáblát vagy helyrajzi-számos táblát nem teszi ki; a települési folyékony hulladék kezelésére vonatkozó szabályokat nem tartja be; a közterület-használat rendjéről szóló szabályokat áthágja; helyi építészeti és természeti értékeket megrongál vagy megsemmisít, azzal szemben 50 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását rendelhetik el.
A megjelenés után frissítették az előterjesztést, hiszen az elmúlt napokban módosult az ezt szabályozó törvény. Ezért a megnevezésből kikerült a kirívóan szó, és változott a bírságolás rendje is. Ezek szerint az önkormányzat rendeletben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabását rendelheti el.

Az előterjesztések részletei ide kattintva találhatók.

6. Az Egységes Szociális Központ vezetése jelezte, hogy a Platán Idősek Otthonában a férőhely kihasználtság az utóbbi két hónapban alig éri el a 90 %-ot. Kiemelik, hogy egyre előrehaladottabb korban és előrehaladottabb betegségekkel kerülnek az ellátórendszerbe az idősek, így az elhalálozási arány is magasabb. Azt kérik, hogy az eddigi 167-ről csökkentsék 150 főre a férőhelyek számát.

7. Törvény rendelkezik arról, hogy az általános szabálysértési hatóság a megyei kormányhivatalhoz tartozik 2012. április 15-től. Ezért ez az eddig az önkormányzatnál lévő hatáskör és ezzel 1 álláshely véglegesen megszűnik. (Úgy tudjuk, hogy ezeket az ügyeket ezután a földhivatal épületében lehet majd intézni).
Az előterjesztés tartalmazza, hogy a Polgármesteri Hivatal munkaszervezetében végbement változások következtében május 15-i hatállyal 3 fővel, végleges álláshely megszüntetéssel csökkentik a létszámot.
Az előterjesztés része még többek között, hogy a Polgármesteri Hivatal látja el a DAREH és az ivóvízminőség-javító társulás munkaszervezeti feladatait mindaddig, amíg az önálló munkaszervezetek fel nem állnak. Emellett a német és a roma nemzetiségi önkormányzat gazdálkodási feladatait is a hivatal látja el a velük kötött együttműködési megállapodás szerint.

8. Az előző napirendben elfogadott létszámcsökkentést vezetik át a 2012. évi költségvetési rendeletbe.

9-10-11/a. A város 2011. évi költségvetésének újabb módosítását tárgyalják. A város 2011. évi beszámolóját véleményezi, valamint a zárszámadási rendelettervezet és az éves beszámoló összhangját ítéli meg az elvégzett könyvvizsgálat alapján a független könyvvizsgáló. A könyvvizsgálói vélemény szerint Orosháza önkormányzata 2011. évi költségvetése végrehajtásáról szóló rendelettervezet a jogszabályi előírásoknak megfelel, rendeletalkotásra alkalmas.

12. 24 milliárd 932 millió forint az idei alap, mely az önkormányzatok működőképességét segíti – az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásából az önkormányzat is igényelne. A szabott feltételeknek (lakosságszám, helyi adóból bevétel és működési célú hiány tervezése) a város megfelel.

13. 14 millió 142 ezer forintot használt fel a város városmarketing célú feladatokra, a 2011-es költségvetés erre a célra 19 millió fedezetet tartalmazott. A kiadásokról tájékoztat az előterjesztés, többek közt a tavalyi évi eseménynaptár, térképek készültek el, és több szervezet programjaira is fordítottak a keretből. Az idei városmarketing kiadásokra a 2012-es költségvetés 10 millió forint fedezetet tartalmaz, az idei évi eseménynaptár és az utazás kiállítás (melyekre már költöttek a keret terhére) mellett számos rendezvényt támogatnának a keretből, összesen 8 millió 200 ezer forint városmarketing célú kiadást terveznek.

14. Tanórán kívüli foglalkozások a Petőfi Művelődési Központban – ezzel a címmel pályázna a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 25 millió forintra. A támogatás mértéke 100%. A pályázat célja, hogy a kulturális intézmények szélesebb körben kapcsolódjanak be a formális oktatásba, és szerepük erősödjön a kulturális tudás átadásában. Nyertes pályázat esetén többek közt szakköröket, versenyeket szerveznének.

15. Az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIÖK) pályázat keretében tábort szervezne fiataloknak, ami egyfajta csapatépítő lenne a GYIÖK tagjainak, előreláthatólag 25 főnek. A tábor nyertes pályázat esetén Gyopárosfürdőn lenne júliusban. A költség bruttó 640 ezer forint, melyhez 10% önerőre lenne szükség.

16. Egy másik pályázaton is részt kíván venni a GYIÖK: a Nyári GYIÖK-suli célja a fiatalok társadalmi szerepvállalásának erősítése, a gyerekek jogainak, érdekképviseleti lehetőségeiknek megismertetése. A júliusi képzés a GYIÖK 25 tagjának szólna, helyszíne Mártély. A bruttó 556 ezer forintos költséghez 10% önerőre van szükség.

17. Egy újabb pályázat – kétnapos ifjúsági kortárs művészeti fesztivált megvalósítását szolgálná a Fiatalok Lendületben Program. A GYIÖK pályázna, a fesztivál első napja a zenei stílusokról szólna, a második napon pedig az Extrém Sportnapot rendeznék meg várhatóan szeptemberben. A program várható összköltsége bruttó 4600 euró (1 euró=300 forint árfolyamon számoltak), önerőre nincs szükség.

18. Pályázati forrásból korszerűsítené a város a Platán Idősek Otthonát. Maximum 180 millió forintra lehet pályázni, a támogatottság mértéke 100%. A pályázati alapelv alapján biztosítani kell az egy fő ellátott számára előírt 6 m2 hasznos alapterületet a régi, lapostetős szárnyban is, és a jelenlegi 167-ről 150-re csökkentik az intézmény befogadóképességét. Nyertes pályázat esetén a tervek szerint a magastetős épületrészben található étkezőszintből is szobákat alakítanak ki, az épületszárny végéhez pedig új étkezőrészt építenek, felújítanák a vizesblokkot és kiépítenék az egész épület tűzjelző és biztonsági világítási rendszerét.

19. Nyert a Zöldfa utcai bölcsőde  felújításának pályázata, (erről bővebben itt írtunk) de némileg kevesebb pénzt kapott a város a tervezetnél. Ezért most módosítani kell a pénzügyi terveket. A beruházást 95%-ban támogatják, a város elszámolható önrésze 5 %, 7,5 millió forint. A csökkentett támogatás miatt azonban saját erőből, nem elszámolható költségként még közel 6 millió forintot kell a képviselőknek megszavazni ahhoz, hogy a tervezett műszaki tartalom megvalósuljon.

20. Átalakul az egészségügy, ennek egyik oldala, hogy a fizio- és mozgásterápia feladatellátás állami feladatkörbe fog tartozni, csak állami tulajdonban lévő szervezet láthatja el a feladatot. Ezért hatályon kívül helyezik azt a tavaly szeptemberi határozatot, mely alapján a Gyopároson működő fizioterápiás gyógyászati részleget a kórház átadta a városüzemeltetésnek. A hatályon kívül helyezés után a kórháznak tárgyalnia kell az OEP-pel a tevékenység visszaállítása érdekében.

21. Rövid és hosszabb időtartamú, valamint téli közfoglalkoztatásra egyaránt pályázott az önkormányzat – a tavalyi évről számol be az előterjesztés. 2012. január 31-ig az önkormányzat 848 főnek biztosított munkalehetőséget a közfoglakoztatáson belül (2010-ben 668 főnek). A közfoglalkoztatottak az önkormányzati iskolában, a könyvtárban, múzeumban, a városüzemeltetésnél, a polgármesteri hivatalban, az Egységes Szociális Központnál és az állatvédőknél végeztek munkát, segédmunkásként 74 ezer, szakmunkásként 94 ezer forintért. Az önkormányzat 2011-ben 30 millió forintot biztosított a végrehajtandó munkák tárgyi feltételeinek biztosítására. Közmunka keretében többek közt az elavult városi játszótereket bontották el, játékelemeket újítottak fel, közreműködtek játszóterek építésében, részt vettek belvíz elleni védekezésben, épületek felújításában, karbantartásában, illegális hulladéklerakók felszámolásában, parkgondozási munkálatokban.

22. 23. 24. A város lakáskoncepciója kimondja, hogy az önkormányzati és magán tulajdonban egyaránt lévő társasházakban található önkormányzati (megüresedett) ingatlanok esetében a szabadpiacon történő értékesítésre kell törekedni. Ennek alapján az önkormányzat kijelöli értékesítésre a Tass u. 15. III/3 szám alatti 57 m2 alapterületű lakást 6 millió 400 ezer forint forgalmi értéken (20. pont), Tass u. 9. IV/1 szám alatti 57 m2 alapterületű lakást 6 millió 200 ezer forint forgalmi értéken (21. pont), Liget u. 2/B III/11. szám alatti 56 m2 alapterületű lakást 6 millió 100 ezer forint forgalmi értéken (22. pont).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.