- hirdetés -

Eddig mintegy 120 ezer aláírás gyűlt össze az Lehet Más a Politika népszavazási kezdeményezéséhez – derült ki csütörtökön az orosházi piacnál.

Népszavazás 2012 néven kampányol a Lehet Más a Politika, március 5-én négy kérdésben kezdték meg az országos aláírásgyűjtést.

– Három kérdés a munkajoggal kapcsolatos, egy pedig az oktatással. Szeretnék elérni, hogy emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi 90 napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni, a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni, a tankötelezettség korhatára pedig maradjon 18 év – összegzett Dorosz Dávid LMP-s képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagja csütörtök délelőtt az orosházi piacon. – Elég volt a kiszolgáltatottságból, a dolgozók megalázásából és elég abból a rendszerből, amit a Fidesz épít, erről szól a népszavazásunk – fogalmazott Dorosz, aki Orosháza után Gyulán kampányolt tovább.

Dorosz kiemelte, a kezdeményezés egyben kritika is az Orbán-kormánnyal szemben.
– A kérdések önmagukon túlmutatóan arról szólnak, hogy mire szeretnénk építeni az ország jövőjét. Szerintünk a kiszolgáltatás helyett a tanulás és a munka lehetőségét kell megteremteni.

Az orosházi szervezet részéről Szuchánszki Márta elmondta, sokan keresték fel az elmúlt hetekben a párt standját.
– A kérdőívek aláírása mellett megosztják velünk gondjaikat is, azt, hogy nem tudnak megélni 47 ezer forintból, hogy nincs munka, vagy ha éppen dolgoznak, mennyire kiszolgáltatottak a munkahelyünkön. A többség, aki megáll a standnál egyébként ismeri a kezdeményezés tartalmát, és támogatja.

A párt most az idővel fut versenyt, ugyanis összesen 200 ezer aláírásnak kell meglennie hétfőig, hogy a parlamentre nézve kötelező legyen a népszavazás kiírása. Számítanak az egyéni gyűjtőknél lévő ívekre, és a népszavazás támogatóira –  szombaton 8-11-ig az orosházi piacnál van lehetőség az ívet aláírni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.