- hirdetés -

Nagy vitát váltott ki a Körös Volán, a vízterhelési díj, az erőemelők világbajnoksága, a helyi média és a bölcsődei napidíj. Élőben közvetítettük.

Az ülés témáit már összefoglaltuk, ide kattintva olvashatjátok. Ha nézni is akarjátok, klikk ide, vagy kapcsoljatok az Orosházi Városi Televízió csatornájára.

Klikkelj a témára, oda ugrik az oldal
Körös Volán Vízterhelési díj Táncsics „egyetem” Erőemelők Városi cégek: városüzem, művház, média Szociális döntések Bölcsődei díj Gyors napirendek Kérdések, interpellációk

Ezzel véget a nyilvános ülés, zárt üléssel folytatódik a munka. Köszönjük a figyelmet!

13:20 – 13:30

Kérdések, interpellációk

Bogdánffy Csaba képviselő: – Az Orosházi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete közreműködésével hozták létre a Kistérségi Nyugdíjas Egyesületet, aminek akkor dr. Násztor Sándor lett az elnöke. Azóta változott a helyzet, ugyanis már nem Násztor az elnök, az orosházi szervezet kilépett a kistérségi egyesületből és állítólag Násztor Sándor kitiltotta őket a székházból. Úgy tudom, megkeresték polgármester urat ebben a témában, érdeklődöm, hogyan áll az ügyük.

A polgármester válaszol a feltett kérdésekre

Dancsó József válaszol: – Valóban felkerestek a kistérségi nyugdíjasok, igyekeztem békés útra terelni a vitát, és biztatni őket, hogy oldják meg ezt a problémát, hiszen az elnökválasztás az egyesület belügye. Ez nem vezetett eredményre, keressük a megfelelő megoldást, az önkormányzat munkatársai felmérik a lehetőségeket.

Szintén Bogdánffy kérdezte, pontosan fizeti-e a Lakásszövetkezet a városnak járó kölcsön részleteit, mert olyan információi vannak, hogy ez nehézségekbe ütközik részükről.

Dancsó József válaszol: – A lakásszövetkezet pontosan fizet, de az utolsó részlet esetében jelezték, hogy van egyéb fizetési kötelezettségük, ezért pár nap késedelemmel érkezett meg a törlesztés, ezt azonban előre, korrekten jelezték.

Németh Norbert a tegnapi pénzügyi bizottsági ülésre kanyarodik vissza, melyen szerepelt a kórházi önkormányzati biztos jelentése, ebből a jelentésből idézne Németh, de figyelmeztetik, zárt ülés témája volt, így nem hozhatja nyilvánosságra. Dancsó jelzi, a most következő zárt ülésen teheti fel képviselőtársa kérdéseit, amit Németh elfogad.

Füvesi Sándor szocialista képviselő interpellációra készül, előtte azonban az interpelláció Szervezeti és Működési Szabályzatban lefektetett fogalmát olvassa fel a polgármester, és kiemeli, hogy az helyi közügyeket tartalmazhat. – A vasúti közlekedés szervezése, amiről az interpelláció szólna pedig állami feladat, ez maximum a politikai pamflet kategóriába sorolható, de nem helyi témának – mondta. Így ezzel nem foglalkozott a testület.

13:08 – 13:19

Gyors napirendek

17. Az alapítványok elszámolása és támogatási igényét a többség támogatta.

(Az eredeti 17-es pont, az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület elszámolása lekerült napirendről.)

18. pont az óvoda nyári működési rendjéről szól, ez sem generált vitát, valamennyi képviselő megszavazta.

19. Egy egészségre nevelő pályázatról van szó ebben az előterjesztésben, valamennyi képviselő támogatta.

20. A múzeum pályázatát is támogatta a testület.

21. Az önkormányzat vis maior pályázat keretében rendezné a Városüzemeltetés felé a külterületeken végzett hókotrásért kiszámlázott tételt. A költségek 70%-ra, 2 millió 347 ezer forintra igényelhető támogatás a vis maior keretből. Valamennyi képviselő elfogadta.

22. Szintén minden képviselő fontosnak tartja, hogy megépüljön Szentetornyán a Kosztolányi Dezső utcában (közösségi ház udvara) a játszótér, támogatták az erről szóló előterjesztést.

23. A közbeszerzési tervet és a szabályzatot többségi döntéssel fogadták el.

24. Havi bruttó 15 ezer forint/ iroda bérleti díj ellenében biztosítja a város az Orosházi Kistérség Többcélú Társulása számára a Hajnal utca 1. szám alatti ingatlant március elsejétől. A többség elfogadta az előterjesztést.

25. A költségvetés módosítása kapcsán sem érkezett hozzászólás, bár a bizottsági elnökök jelentéséből kitűnik, nem minden bizottsági tag értett egyet a módosítással. A név szerinti szavazás során a Fidesz képviselői igennel szavaztak, a MSZP-sek és a jobbikos képviselő nemmel.

13:04 – 13:07

Fél óra szünet után folytatódik az ülés, a szociális központ előterjesztéseivel.

14. Az Egységes Szociális Központ (ESZK) tavalyi évi munkájának beszámolójáról vita nélkül szavaztak, 9 igen, 1 nem, 3 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést.

15-16. Az ESZK fenntartói ellenőrzéséről szóló beszámolóját a többség elfogadta, csakúgy, mint azt az előterejsztést, ami az ESZK több telephelyén működő érdekképviseleti fórumba fenntartói képviselő választásáról szól – mindhárom esetben az ellenzék nem támogatta a megjelölt személyt.

12:16 – 12:26

Bölcsődei díj

13. A gyermekek ellátásáról szóló rendeletmódosítás a téma. Füvesi Sándor kér szót:

– Fizetni kell a bölcsődei ellátásért. Önök egy újabb díjtételt tesznek a családosok nyakára – egy salátatörvény teszi ezt lehetővé, érdekelne, hogy polgármester úr hogyan szavazott a parlamentben erről. Nem családbarát intézkedés, ha díjat kérünk egy szolgáltatásért, amiért eddig nem. A családokat inkább segíteni kellene, nem tovább terhelni, főként amikor a nők munkavállalásáról, a munka világába való visszatérésről beszélünk. A bölcsődei kihasználtság kapcsán én országos 130%-os átlagról olvastam.

Németh Norbert kifakadt a bölcsődei díjon

Németh Norbert egyetért Füvesivel, a Jobbik sem támogatja az előterjesztést. – Ez zsákutca, hogy a nemzet, fogy Orosháza, ez a tervezet nem fogja elősegíteni a nemzet gyarapodását, ez a tervezet undorító és az a város, amelyik nem tudja ingyenesen biztosítani a gyerekek bölcsődei ellátását, az szégyellje magát.

Mennyivel támogatja a város a bölcsődei ellátást? – kérdez vissza többször is Dancsó, Németh azonban nem tud erre válaszolni.
– 18 millió évente – adja meg a választ a városvezető – a bölcsődei gondozásnak az egyik legrosszabb a normatívája. És amikor ön ilyen véleményt fogalmaz meg, elvárható hogy felkészüljön, hogy megalapozza a véleményét. Eddig nulla, most napi 100 forint a hozzájárulás. Ez terhet jelent, tisztában vagyok vele, de a színvonal biztosításához ehhez szükség van. Ne feledkezzenek meg arról sem, hogy pályázatot adtunk be a bölcsőde felújítására, ehhez is komoly önerővel járul hozzá a város. A hosszútávú, stabil működés biztosításához ezt a lépést meg kell tenni, de annak örülök, hogy más településekkel ellentétben Orosházán nem huszonezreket kell elkérni egy hónapban, bízom benne, hogy a szülők megérik érveinket.

10 igen, 4 nem ellenében elfogadták a napirendet. (Füvesi sándor még szeretett volna hozzászólni, de Dancsó már lezárta a vitát.)

12:08 – 12 :15

Szociális döntések

10. A szociális szolgáltatásoknál tartunk, az Egységes Szociális Központ a nyersanyag és energiaár változások miatt emelni kényszerül a térítési díjakat az Idősek Klubjában, a Vadvirág Esély Klubban, a Platán Idősek Otthonában, az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában, az Arany Évek Gondozóházban és a hajléktalan szállón.

Füvesi szerint az emelés drasztikus, ami komoly megterhelést jelenthet az ellátottak részére – ezzel kifogásolta az előterjesztésben szereplő fél mondatot, mely szerint az emelés nem terheli nagyon az ellátottakat, Füvesi szerint ezt majd az ellátottak döntsék el.

Dávid Zoltán szerint bizonyos díjtételek emelkedése nem feltétlen jelenti azt, hogy a havi részletfizetés is emelkedik. Füvesi szerint az előterjesztés alapján ezt neki nem kell tudnia, jó lett volna ha minden információt megadnak és erre is kitér az előterjesztés – válaszol Dávidnak. Zalai arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszer árak változása kapcsán emelkednek a díjak, ha nem emelnék, akkor vagy a mennyiség, vagy a minőség csökkenne, ezt nem lehet megengedni.

Németh Béla szerint nem lehet összehasonlítani az otthonokban és az otthon élő időseket, hiszen utóbbiak sokszor nehezebb helyzetben vannak, mint aki beköltözött egy otthonba.

Zalai szerint a Füvesi által hiányolt információkat beszerezhette volna a bizottsági üléseken, ha nem marad csendben, csak azért mert nincs ott kamera.

Németh Norbert szerint feltették a kérdéseket adott témákban, de válaszokat hiába vártak.

A rendelet tervezetet többségi szavazással elfogadták.

11. Az adósságkezelési szolgáltatást ezentúl nem a városi szociális központ, hanem a kistérség családsegítő szolgálata végzi – 11 igen és 3 tartózkodás mellett fogadták el a napirendet.

12. A rendszeres szociális segélyre jogosult, egészségkárosodottnak nem minősülő személyeknél bizonyos feltételekhez kötik az összeg folyósítását. Hozzászólás nem érkezett, 11 igen, 3 tartózkodással elfogadták.

10:57 – 12:07

Városi cégek: városüzem, művház, média

Városüzem

7. A Városüzemletetési zrt. szakmai, pénzügyi beszámolója kapcsán nem érkezett hozzászólás. 10 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadták az egyes pontot, 10 igen és 4 tartózkodás mellett a 2-est.

Művház

8. A Petőfi művelődési központ szakmai, pénzügyi beszámolója kapcsán Füvesi Sándor kér szót, és elmondja, arányában nézve túlzónak tartja az MSZP frakció a támogatást, amivel a Petőfi Kft. dolgozik. A képviselő a felügyelő bizottsági jelentés felől is érdeklődik, korábban volt lehetőség beletekinteni, most erről nem kaptak tájékoztatást.
– A beszámoló szakmai része kapcsán érdekel, hogy a Puszta Ízei rendezvény látogatottsága, 15 ezer fő, nem túlzó egy kicsit? Nem tudom ezt hogyan sikerült így megbecsülni. A Szent István naphoz kötődően megjegyzi az előterjesztő, hogy most sikerült nem egymásra szervezni. Ez alap, ezért nem jár dicséret – összegez Füvesi és érdekli az is, hogy a kérdőíves felmérés eredményét, következtetéseit miért nem tartalmazza az előterjesztés.

Pusztai Lajos szerint voltak 15 ezren az Orosháza Fesztiválon

Pusztai Lajos igazgató elmondja, a felügyelő bizottsági jelentés és a kérdőív eredménye természetesen megtekinthető a művelődési házban és az önkormányzatnál is. A Puszta Ízei Fesztivál 9 napja alatt a 15 ezres látogatás valós, főleg, hogy a zárónapon közel 5 ezer ember volt kint. Elmondta azt is, hogy a kérdőív belső szakmai használatra készült, de a művházban bárki számára megtekinthető.

Zalai Mihály válszolva Füvesinek elmondja, a művelődés támogatására fordított pénz hasznosul, egyetlen forint sem kidobott pénz, amikor kulturális programokról, kikapcsolódásról van szó, hiszen ez is a városi lét velejárója. – De teljesült a vágya képviselő úr, hiszen kifogásolta a művelődési központ korábbi támogatásának mértékét, idén viszont ez jelentősen csökken, bár szerettünk volna többet adni – mondta Zalai. Kiemelt két eseményt: egyrészt a Bubik terem névadását, hiszen az egykori nagyszerű színész mindig büszke volt orosházi gyökereire. A másik amit kiemelt, hogy elindult a Pódium estek sorozat, amit nagy érdeklődés övez. Ezt követően kiemelte a szakmai munkát.

Németh Norbert (Jobbik) szerint színvonalasan dolgozik a művelődési ház, és lényeges, hogy sok ingyenes rendezvényt is tartanak.

Füvesi Sándor kiemelte, hogy nem véletlen kérik a felügyelő bizottság jelentését, hiszen ez hozzá tartozik a beszámolóhoz.Ű
– Mi a rosszindulat abban, ha önkormányzati képviselőként elmondom a véleményem? – tette fel a kérdést. Erre Zalai Mihály úgy reagált, hogy nem azzal van a baj, hogy véleményt mond, hanem hogy valótlant állít.

Dancsó József összegzésében visszautal Füvesi azon szavaira, mely szerint túl sok pénzt kap a Petőfi Kft., ezzel a városvezető nem ért egyet. – Sajnos az idén ⅓-addal kevesebb támogatást kap a kft. Nem örömmel, de megléptük ezt. Szeretném, ha növelni tudnánk a kulturális életre fordított összeget arányaiban és összegszerűen is, hiszen sok remek programot szerveztek az elmúlt évben is.

11 igen, 3 nem arányában elfogadták a beszámolót, és a közszolgáltatási megállapodás megkötését is.

Városi média

9. A média kft. beszámolója és közszolgáltatási megállapodása kapcsán Füvesi Sándor elmondja, a média ugyanazt a szolgáltatást el tudná látni kevesebb összegből is, ehhez javasolták annak idején, hogy az onnan elvett pénzt a helyi szegény emberek támogatására fordítsák, de ezt nem támogatták a városvezetők.
– A támogatásával, működésével sem értünk egyet, és ezen a téren nem történt változás. Az újságot sokan egyből kidobják olvasatlanul, ennek oka van. A hiteles tájékoztatás lenne a feladata, de ez nem valósul meg – véli Füvesi, példaként Vastag Pál tavaly őszi előadását említi, amiről nem jelent meg tudósítás, valamint az újság felelős szerkesztőjének jegyzetét az operaház előtti tüntetésről, amire reagált az MSZP, de ez már nem jelent meg az újságban.
– Az MSZP kérte, a 65 év felettiek számára kértük az ingyenes szemétszállítást, de ezt leszavazták, és ez az újságban nem jelent meg – sorolta Füvesi és megkérdezte, hogy miért nem jelent meg a beszámolóban a média Kft vesztes pere.

Zalai Mihály arra kérte Füvesi Sándort, hogy szubjektív megállapításokkal ne rontsa az Orosházi Élet jó hírnevét. – Arra kérem önt, hogy ne ellenségének tekintse az orosházi médiát, hiszen ön képviselőként már gazdája is ennek. Azzal, hogy az OrosCafé elindult, pontos méréseket kapunk arról, hogy mit olvasnak a helyiek. Kiegyensúlyozottnak tartom a helyi sajtót, hiszen van olyan összehasonlítási alapom, amikor az ellenzék nem, vagy alig jelenhetett meg a lapban és nem volt sem online, sem élő tévés közvetítés – mondta. Szerinte Füvesi nosztalgiát érez azokra az időkre, amikor Fetser János személyesen cenzúrázta a lapot és az MSZP faliújságjaként működött az újság.
– Szerencsére ez ma már nem így működik, a politikai közleményeket, amiket mi is megfogalmazunk, a szerkesztők az olvasói és szakmai igényeknek megfelelően átszabják és ez így van rendjén. Annak idején évekig folyamatosan kértük Fetser Jánost, hogy legyen élő közvetítés, akkor azzal utasította el, hogy a képviselők szerepelni fognak. Valóban ez van, önök a bizottsági ülésen nem tesznek semmit, itt pedig állandóan szerepelnek.

Élőben közvetítjük az üléseket - és három médiumban dolgozzuk fel (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Füvesi Sándor reagált Zalaira és Poór Csaba előző ügyvezető szavait idézte, mely szerint “2008-ban űzték ki a piros ceruzával rohangáló cenzort”, miközben Zalai 2006-hoz kötötte a cenzúra megszüntetésének dátumát. Ezt úgy értelmezte az MSZP-s képviselő, hogy a Fidesz is cenzúrázza az újságot.

Németh Norbert szerint gond van a szakmai munkával, a pártatlansággal. Módosító javaslatot tett, hogy az orosházi lakcímen bejelentett polgárok egyszer egy évben ingyenesen hirdethessenek az újságban.

Dávid Zoltán szerint jól végzik a munkát a kft dolgozói, az hogy az orosháziak hogyan olvassák, olvassák-e az újságot, az ő magánügyük. – Elolvassák a híreket, például a Cerlux fejlesztését és a címlapképen két Cerlux dolgozó szerepel, ez a fontos hír. Az hogy a hírek után közös helyen gyűjtik a kiadványokat, azért lehet, mert szelektíven összegyűjtik és újrahasznosítják, nem pedig a szemétbe dobják.

Az OrosCafé esetében a megváltozott kommentelési rendszer kapcsán csökkent a hozzászólások száma, ennek kapcsán jegyzi meg Bogdánffy Csaba, hogy a régi szerinte szerencsésebb volt, hiszen el tudták mondani a véleményüket az emberek névtelenül.
– A sportműsorok kapcsán kérem, hogy a hazai kézilabda meccseknél írják ki az eredményt. A vidéki mérkőzéseknél, amit átvesz a tévé, végig kommentálják a mérkőzést, az orosházinál nem. Ennek mi az oka? Azt is kérdezem, hogy miért kap a média Kft kizárólagos jogot a testületi ülések közvetítésére?

Tóth Zoltánné (Fidesz) csatlakozik a dicsérő szavakhoz: – Civil szervezeti vezetőként gyakran dicsekszem vidéken a saját médiahálózatunkról, hogy a hírek és események gyorsan és pontosan eljutnak az olvasókhoz.

Irimiás László, a média kft ügyvezetője válaszolt: – A 2008-as dátumot forszírozó idézet tévedés, az előző ügyvezető tévesen mondott egy dátumot. Az, hogy mikor és milyen cenzúra volt a helyi médiában korábban, szerintem itt a teremben sokan tudnának mesélni, de szerintem nem méltó ebbe a vitába belemenni. A hitelesség kérdése: a televízióban minden egyes megnyilvánulásuk, szavuk megjelenik, ahogyan az OrosCafén is, az újságban azonban terjedelmi korlátok vannak, nem tudunk mindenről beszámolni. Három felületről van tehát szó, nem csak az újságról. A pert ön szerint meg kellett volna jelentetni a szakmai beszámolóban, szerintem nem. Bogdánffy képviselő úr felvetésére pedig azt tudom mondani, hogy idén kevesebb pénzből gazdálkodunk és anyagi okai vannak, hogy nem kommentáljuk a hazai kézilabda meccseket.

A polgármester is hozzászólt a vitához, aki elmondta, hozzá olyan vélemények jutnak el, hogy az emberek olvassák az újságot, és inkább arról panaszkodnak, hogy miért nem pénteken, miért csak szombaton vagy vasárnap kapják azt kézhez. – A médiáról mindenkinek van véleménye, olyan újságot soha nem lehet alkotni, amit 100%-ig mindenki elfogad, de megítélésem szerint az újság a közszolgálati tevékenységét jól látja el. Elmúltak azok az idők, amikor ellenzékiként nem jelenhettünk meg, mert önök nem engedték meg. De 8-10 éves dolgokkal nincs értelme foglalkozni. A sajtó munkatársai ott vannak szinte minden eseményen, beszámolnak róla mindenféle felületen, büszkék lehetünk arra, hogy Orosháza ezt biztosítani tudja, más városokra ez nem jellemző. Ön otthon archívál, facebookozik, internetezik, stb – ez is a csatornák mennyiségét, minőségét jelzi, az ellenzék is olyan felületet kap, amiről mi álmodni sem mertünk, amikor ellenzékben voltunk. Az krtikai észrevételeket természetesen el kell mondani, Bogdánffy képviselő felvetése szerintem is jogos, legalább az eredményeket kellene kiírni a mérkőzéseken, ha lehetséges. A támogatás nagyságrendje kapcsán felhívom a figyelmet, hogy kevesebb pénzből kell ellátnia a kft-nek az eddigi feladatokat. Remélem a szerkesztőség továbbra is elhivatottan dolgozik a poltikai felhangok ellenére is.

Füvesi Sándor hozzászólása közben saját kamerával veszi a városvezetőket

Bogdánffy kérdésére, hogy miért csak a városi tévé közvetítheti az ülést Simonné dr. Kürti Katalin elmondja, még az előző ciklusban került bele a szerződésbe a kizárólagosság, a jogi szakember véleménye szerint azért, hogy a média kft anyagi lehetőségeit gyarapítsa.

Dancsó szerint a 100%-os önkormányzati tulajdonú cég esetében az önkormányzatnak jó gazda gondosságával kell eljárni. Füvesi közbeszól, hogy ő most is rögzíti kamerával az ülést, akkor törvényt sért? A válasz szerint nem, hiszen magánemberként azt tesz, amit szeretne, a közvetítés joga viszont más kérdés. Füvesi szerint ez röhej, és ingerült hangon közbeszól, hogy “erre még visszatérünk”, mire Dancsó rendreutasítja, hogy ne fenyegesse a testület tagjait, amiből kisebb szópárbaj alakul ki.

10:48 – 10:56

5. A csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep bővítésének pályázatában szerepel egy Local Agenda 21 program. Vita nélkül, 9 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadták.

6. Egy vásárcsarnok üzlet cseréjéről illetve vásárlásáról van szó.

Füvesi Sándor jelzi, hogy az előző ülésen már téma volt ez a csere, de akkor visszalépett a cég. – Akkor a városnak 60 ezer forintba került az értékbecslés, megtérült-e ez az összeg? Azt is kérdezem, hogy miért eladásban és miért nem bérbeadásban gondolkodik a város?

Barák Anita, az önkormányzat munkatársa válaszolt. Elmondta, hogy a 60 ezer forintot kifizeti a vállalkozó és hogy az önkormányzati tulajdonú üzletek jobban hasznosíthatók, ha egymás mellé kerülnek a cserével. Kiemelte, hogy azért eladásról szól a javaslat egyik része, mert ilyen kérelemmel fordult a vállalkozó a városhoz.

Zalai is kiemeli, a Vásárcsarnokon végigsétálva látható, nehezen vesznek ki vállalkozók üzletet, ezért is örülni kell, ha van jól működő cég, amely üzleti lehetőséget lát.

Név szerinti szavazásnál a fideszes képviselők igennel szavaztak az MSZP három képviselője nemmel (Fetser János időközben távozott a teremből), a jobbikos képviselő igent mondott.

10:00 – 10:32

Erőemelők

4. Az erőemelőknél tartunk, együttműködési megállapodást köt a város az erőemelő szövetséggel a 2014-ben Orosházán rendezendő ifjúsági világbajnokság kapcsán.

Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester üdvözli a rendezvényt, Bogdánffy Csaba a várható bevételről érdeklődik, hiszen ezek a rendezvények általában kiadással járnak. Musztafa Imre, a Toldi SE elnöke nincs a teremben, ezért Bogdánffy hozzá nem tud kérdésekkel fordulni, pedig szeretné tudni, megtörtént-e az a súlyzóvásárlás, amire támogatást kaptak.

Miszlai József közgazdasági irodavezető Zalai Mihály kérdésére válaszolva elmondja, a támogatási szerződésben eszközbeszerzésre nem volt elkülönítve forrás, működési célra használták fel a támogatást és erről elszámoltak.

A bevétel kapcsán Dancsó elmondta, a tervezett záróbankett kapcsán számítanak bevételre.

Füvesi Sándor nem akarja kihúzni a gyufát Musztafánál, mert nem egy súlycsoport, de szerinte közpénzről van szó, ezért forszírozza a témát.
– Rendkívüli támogatás kellett súlyzóra, hogy a 2014-es vb-t megrendezhessék, de az önkormányzati megállapodásba ez már nem került bele. Hogy lehet ez? Hogy lehet így bánni közpénzzel? Nem két forintról van szó, mi bizottsági ülésen kértük, vizsgálják ki, de ezt leszavazta a fideszes többség!

Bogdánffy szerint, ha a támogatási szerződésbe nem került bele, hogy mire kell a Toldinak költenie a pénzt, akkor a Toldi szabályosan járt el, de az elvekkel nem ért egyet.

Németh Norbert (Jobbik) szerint érdekes, hogy egy sportvezető nekimegy egy másiknak – utalva Bogdánffy Csaba szavaira. – Ha képviselőtársam lehoz egy asztalitenisz világbajnokságot Orosházára, és nem lesz ping-pong asztaluk, higgye el, a város mindent meg fog tenni azért, hogy azokat beszerezze.

Zalai szerint Füvesi fordítva ül a lovon, mert nem volt közpénzfelhasználás: – Nem költötték azt a pénzt súlyzókra. Iskolapéldája az elmúlt néhány perc annak, hogy lehet elrontani egy város és egy egyesület örömét.

Fetser János (MSZP) kiemeli Bogdánffy Csaba nagyszerű sporteredményeit, többek közt azt, hogy annak idején magyar-svéd válogatott asztalitenisz mérkőzést hozott Orosházára, világbajnokok játszottak itt.Ű
– Amikor a családok nehezen élnek meg, alig van pénzük, minden leépül, akkor furcsa, hogy ilyenre költjük a pénzt és egymást címkézgetjük. Majd mindenki eldönti, hogy támogatja vagy sem az előterjesztést. Bogdánffy Csaba nem az MSZP frakció, hanem a saját álláspontját mondta el, ezt megteheti, joga van hozzá, ettől az érvek ütközhettek. A címkézgetést pedig fejezzék be.

Dávid Zoltán (Fidesz) sem érti, hogy miért támadnak egy olyan rendezvényt, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő lesz. Dávid nem vitatja a sárga csekkek rémét, de kiemeli, a sportegyesületbe lejárók tevékeny, egészséges életmódra törekvése igenis megéri a befektetést.

Dancsó József meggyőződése, hogy a város ünnepe lesz a rendezvény, ami nem precedens értékű, hiszen 2005-ben is volt hasonló esemény. – De akkor nem hallottam Fetser képviselőtől a sárga csekkekről, éhezésről. Bizonyára tudják, hét város küzdött ezért a lehetőségért, sok ember munkája van benne már eddig is. A valóságtól elrugaszkodott mendemondákat elejteni az ülésen, rosszindulatot tükröz. 600-800 versenyző, edző, vendég jön majd Orosházára, ez komoly bevételt fog jelenteni a szállásadóknak, éttermeknek, a logisztikai feladatok megoldásában kérjük majd az önök segítségét is. Összefogás kell ebben a témában, hogy sikeres legyen. A címkézés kritikáját pedig elfogadom, amennyiben Füvesi képviselő nem politikai megjegyzésekkel kezdi az ülést, egy-egy napirendet.

Végül 13 igen (köztük Bogdánffy Csaba is) és két tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

09:50 – 09:59

Táncsics „egyetem”

3. Elvi döntés a Táncsics tehetségközpont nevelési feladatainak átszervezéséről.

Az előterjesztést tegnap postázták ki, aminek lényege, hogy a testületnek elvi döntést kell hoznia arról, támogatja a Táncsics tehetségközpontot abban, hogy a Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskolája legyen.

Bogdánffy Csaba (MSZP) üdvözölte a Táncsics iskola és az egyetem összekapcsolását

Bogdánffy Csaba MSZP-s képviselő üdvözli a lehetőséget, mert mint fogalmazott: “kimenekítjük az iskolát a bizonytalan állami fenntartás alól”. Dancsó szerint ettől még állami fenntartásba kerül, állami normatívákból működik.

– Az egyetem rektorával a teljes Táncsics tehetségközpont átvételéről tárgyaltunk, nem kiszemezgetve belőle a legjobb iskolákat – mondta Dancsó József. Hozzátette, hogy államtitkári egyeztetés zajlott az átalakuló normatív támogatásokról, a városvezető elmondta, a jövőben feladatalapú lesz a támogatás.

– Az egyetemi szenátus felé olyan anyagot kell készíteni, ami mutatja hogyan finanszírozzák majd a feladatot – közölte és ismertette, milyen további lépéseket kell tenni, hogy szeptember elsejétől gyakorló iskola legyen a Táncsics, így a tehetséggondozás még nagyobb teret kaphat majd.

09:33 – 09:49

Vízterhelési díj

2. A vízterhelési díj meghatározásában az önkormányzatnak nincs döntési jogköre, formális tájékoztatásként van a határozati javaslat nélküli előterjesztés a testület előtt.

– Számunkra érthetetlen, miért kell drasztikus mértékben emelni a vízdíjat, épp ezért tartottam fontosnak, hogy kapjunk tájékoztatást az indokokról – intézte szavait a polgármester a Békés Megyei Vízművek képviseletében jelen lévőkhöz.

Krizsán György a Békés Megyei Vízművek Zrt. területi mérnökség vezetője válaszol: – Százalékban kifejezve brutális, forintban minimális az emelés. A vízterhelési díj alapja egy 2003-as törvény, ami alapján talajterhelési díj tevődik a vízdíjra – közölte majd számokkal alátámasztva, részletesen ismertette a vízdíj számításának egyszerűsített formáját. A vízművek előre kalkulált számokkal dolgozik a szennyvíz mennyisége és a szennyvíz tisztításának költségeivel – az előre kalkulált számok, az esetleges pénzmaradványok hatással vannak adott év vízdíjának alakulására. Orosháza esetében a 8,5 milliós éves környezetterhelési díj várható (az előző évekből megmaradt pénzmaradvány már apadt), ezért az emelés, ami még mindig alacsonyabb, mint a számok alapján szükséges lenne. A megye egyik legjobban tisztító telepe az orosházi, ez egy 2008-as beavatkozásnak köszönhető – tett hozzá a vízügyi szakember.

09:07 – 09:33

Körös Volán

1. Füvesi Sándor (MSZP) megjegyzi, a Körös Volán Zrt igazgatója nincs jelen a napirend tárgyalásakor, és nem ért egyet azzal, hogy április elsejétől jogszabályi módosulás miatt nem az önkormányzat határozza majd meg a jegyárakat. Szerinte a Fidesz folyamatosan az önkormányzatok ellen cselekszik. A jegyárak most nem változnak, de a képviselő nem lát garanciát arra, hogy kikerülve az önkormányzat döntéshozó kezéből a közeljövőben sem fog emelkedni. Áttekinti, hogy az elmúlt években hogyan emelkedtek az autóbuszjegyárak. Letelt az 5 perc és mivel nem jött több hozzászólás, Füvesi Sándor megragadja az alkalmat és újabb 2 percben fejti ki álláspontját, és továbbra is arra vár választ, miért emelkedtek a jegyárak az elmúlt években az infláció felett és beidézi a polgármester, még ellenzéki képviselőként tett hozzászólásait, amikor is az infláció feletti emelések ellen emelt szót és nem érti, ha akkor ez volt álláspontja, akkor most, miért emel mégis jobban?

Dancsó József (Fidesz) polgármester emlékeztet, az előterjesztés nem a jegyárakról szól, hanem egy technikai jellegű módosításáról.
– Attól, hogy más szerv szabja meg az árat, nem biztos, hogy rosszabb lesz, nem tudja, hogy milyen ármeghatározást eszközölnek központilag. Hasonló elvek alapján fog működni országosan a jegyárak meghatározása, érdemes megvárni, hogyan fog ez működni – fogalmazott Dancsó, majd felidézte, a közszolgáltatásra vonatkozó közbeszerzés történetét, hogy a kiírásra csak a Körös Volán jelentkezett, a szolgáltatáshoz pedig – hasonlóan Békéscsabához és Szarvashoz – a város anyagi hozzájárulása is szükséges. Hozzátette még, hogy Füvesi Sándor akkor lett volna korrekt a jegyár felsorolásban, ha megemlítette volna, hogy 2011-ben nem emelkedtek a helyi közlekedési díjak.

Németh Norbert jobbikos képviselő szerint veszteséggel senki nem üzemltethet hosszú távon semmit és infláció mindig lesz.
– De ennél jobban foglalkoztat az, hogy információim szerint a Körös Volán tegnapi ülésén elhangzott, a társaságnak nem éri meg üzemeltetni az orosházi helyi közlekedést. Ha így van, felkészült-e erre a város?

Dancsó elmondta, ő nem hallott ilyenről, és a cég vezetése sem jelezte neki, hogy ilyen terveik lennének, addig pedig nem is tud erről érdemben nyilatkozni. Hozzátette, a szerződésben világosan le van fektetve, hogy 2012 év végéig szolgáltatnak, és még ebben az évben új pályázatot ír ki a város a helyi buszközlekedésre.

Végül 10 Fidesz és 1 Jobbik igen, 4 MSZP nem szavazattal elfogadták az előterjesztést.

09:05

Elkezdődött a testületi ülés, a polgármester megállapítja, osztódással szaporodnak a kamerák – Fetser János MSZP-s frakcióvezető asztalán egy kézikamera veszi a városvezetőket. Örömteli hírként dr. Dancsó József ismerteti, hogy három Orosházán tevékenykedő személy kapott elismerést, dr. Grósz Miklós, dr. Laurinyecz Mihály és Ribár János.

Módosul a napirend: a 3-as pontra jön a Táncsics közoktatásának átszervezése, viszont a 17-es pont lekerül napirendről, mert az Orosháza-Gyopárosfürdőért Idegenforgalmi Egyesület egyesület elszámolását és idei évi támogatását bizottsági szinten tárgyalták.

09:00

Szép tavaszi reggelt/délelőttöt kívánunk! A képviselők gyülekeznek a teremben, hamarosan kezdünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.