- hirdetés -

A Linamar új üzemcsarnokát avatták péntek délelőtt Orosházán. A nemzeti színű szalagot Orbán Viktor miniszterelnök vágta át.

Ünnepélyes keretek között adták át péntek délelőtt a Linamar Hungary Zrt. orosházi telephelyén az 5000 m2-re bővített üzemcsarnokot, és egy ú,j csaknem 1800 m2-es szociális blokkot. Ez a fejlesztés része a cég orosházi és békéscsabai telephelyén eszközölt, összesen mintegy 6,9 milliárd forintos beruházásnak. Az összköltségből 1,5 milliárd forint uniós és hazai támogatás volt.

A mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar még 2010 augusztusában kezdte el a fejlesztést, melynek egyik állomása most az orosházi telephelyen a csarnok és a szociális épület felavatása. A projekt keretében a békéscsabai telephelyet is fejlesztik, és az ingatlanberuházások mellett eszközöket szereztek be, fejlesztették az információs technológiát, és 250 munkavállalót vettek fel, a Linamar ezt a vállalását már teljesítette.

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében köszönetet mondott a Magyarországon 20 éve működő cégnek, amely töretlenül bízik az országban, részt vállal a magyar gazdaság és a magyar ipar fejlesztésében, megújításában. A családi cégből nemzetközi vállalatcsoporttá fejlődött Linamart Orbán példaként állította a hazai családi vállalkozások elé, jelezve, előttük is lehetnek ilyen távlatok.

Orbán Viktor miniszterelnök az avatás előtt beszélt (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina és Rajki Judit

– Ahhoz, hogy Magyarország sikeres legyen, meg kell nyitni az utat a vállalkozások előtt, mert ők adnak munkát, megélhetést. A Start munkaprogramban 206 ezer embert szabadítunk ki a munkanélküliségből, de tartós megoldást csak a piaci munkaadók jelenthetnek. Ehhez azonban beruházásokra van szükség. Az orosházi bővítéshez a magyar állam is hozzájárult, a magyar kormány csak azokat a beruházásokat támogatja, de azokat jó szívvel, amelyek munkahelyteremtéssel járnak – emelte ki a miniszterelnök.

A régió legnagyobb foglalkoztatója

Orbán a magyar gazdasági felemelkedés zálogáként a foglalkoztatottságot jelölte meg: 10 millió emberből 5,5 milliónak kell rendszeres, jól fizető munkával bírnia, és adót fizetnie ahhoz, hogy hazánk sikeres, tartósan emelkedő pályára állhasson. A munka alapú társadalomban az 5,5 millió ember adóbefizetése, anyagi ereje létrehozhat egy erős középosztályt, amely biztosítja az ország stabilitását. Úgy véli, az ország jövője a mostanihoz hasonló fejlesztésekben rejlik, és – mint mondta – külön öröm számára, hogy Kecskemét után Orosházán valósul meg fejlesztés, ez ugyanis azt jelzi, hogy az ország keleti része hasonló ütemben fejlődik, mint a nyugati.

A Linamar a régió legnagyobb foglalkoztatója. Az 1956-ban emigrált Frank Hasenfratz alapította a céget Kanadában. Magyarországra sikeres üzletemberként tért vissza 1992-ben, és a befektetések sorát indította el.

A cég 20 éves hazai történetét Havasi Csaba, a Linamar európai csoportjának alelnöke ismertette az üzemcsarnokban tartott avató ünnepségen. A fejlesztést részletezve kiemelte, az orosházi telephelyen az új üzemcsarnok 5000 m2 bővítést jelent, és egy korszerű új szociális épület felépítését. Ez része a 6,9 milliárdos beruházásnak, amihez az Új Széchenyi Terv keretében 1,5 milliárd vissza nem térítendő támogatást biztosít az állam. Havasi elmondta a régió legnagyobb foglalkoztatójaként a Linamar Hungary Zrt. jelenleg 2100 főnek ad munkát. A cég 2011-ben rekord árbevétellel zárt, bruttó 38 milliárd forinttal, ami 35%-kal több az előző évhez képest.

Tamara Guttman Kanada nagykövete örömmel üdvözölte a Linamar legújabb fejlesztését. Kifejtette, a Kanada és Magyarország közötti kapcsolat kiépítésében sok köszönhető a Linamarnak, a két ország közötti gazdasági kötelékek pedig egyre erősödnek.

Dr. Dancsó József Orosháza polgármestere a város és a cég partnerségére mutatott rá, melynek keretében Orosháza lépéseket tett a szakemberképzés fejlődése terén, kikérve a városban működő cégek véleményét is. Az átalakított szakképzés keretében a Tisza iskolában 1200 diák tanulja a hiányszakmák valamelyikét, a Kodolányi főiskolán pedig a tervek szerint műszaki képzést indítanak.
– Az önök sikere a mi boldogulásunk záloga is – mondott köszönetet a városvezető.

Az ünnepi beszédek után nagy sajtóérdeklődés közepette vágta át a szalagot a miniszterelnök, valamint Kai Uwe Wollenhaupt, a Linamar európai csoportjának elnöke, közöttük Tamara Guttman nagykövet.

Hivatalosan is megkezdődött a termelés az új üzemcsarnokban (klikk a képre)

A Dancsó József említette szakképzés terén az utóbbi két évben bekövetkezett változásokat Ivanics János, a Linamar Hungary Zrt vezérigazgatója is fontosnak nevezte az átadás utáni sajtótájékoztatón, ahol ismertette a cég történetét, legfőbb mutatóit, termékkörét is. A szakemberek hiánya továbbra is gondot okoz, de a szakképzési változások ezen hamarosan enyhíthetnek, illetve cégen belül felnőttképzést is kínálnak.

Ivanics az OrosCafé-nak elmondta, az üzemcsarnokban már a gépek nagy része működik, elsősorban az autóiparban szükséges alkatrészek gyártásával foglalkoznak. A fejlesztések pedig nem állnak le, a jövőben is él a lehetőségekkel a Linamar, a meglévő piacok megtartása mellett pedig folyamatosan törekednek újabbak megszerzésére.

Lehetőségünk volt arra, hogy az átadás után hosszabb interjút készítsünk a miniszterelnökkel; számos témát érintettünk, többek közt a munkahelyteremtésről, Békés megye úthálózatáról kérdeztük. Videós összeállításunkat hamarosan láthatod itt az OrosCafén, és este 7 órától a városi tévé csatornáján is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.