- hirdetés -

Nyugtalanság, ingerlékenység, fejfájás, alvászavar – a frontérzékenység sok embert megvisel. A legfontosabb itt is a megelőzés.

A felmérések szerint a lakosság több mint fele érzékeny az időjárási frontokra. Dr. Nagy László orosházi belgyógyász, kardiológus szakorvost kérdeztük meg arról, mit tehetünk, ha frontérzékenyek vagyunk.

– Kizárólag frontérzékenységre utaló egyértelmű tünetek vagy panaszok nincsenek. Általános tünetek, amelyek hideg- és melegfronti hatásra is jelentkezhetnek: nyugtalanság, ingerlékenység, hangulati labilitás, alvászavar vagy ellenkezőleg levertség, aluszékonyság. Melegfront során gyakran fordul elő vérnyomásesés, szédülékenység, fejfájás, migrén, szapora szívdobogásérzés. Hidegfront esetén az első helyen a szív és érrendszeri betegek panaszainak halmozódása észlelhető, de reumatikus, asztmatikus és gyomor-bél panaszok is gyakrabban fordulnak elő. Ebben a periódusban a szülések és a szívinfarktusok számának növekedését tapasztalták.

– Kik a legveszélyeztetettebbek?

– A krónikus megbetegedésben szenvedők a leginkább érintettek, a legfontosabb azonban mégis az, hogy betegség nélkül is lehetünk frontérzékenyek. Az összes olyan tényező, mely mindennapi, helytelen életmódunkat jellemzi és hosszútávon szervezetünk kimerüléséhez vezet, hajlamosít frontérzékenységre. A mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, nem megfelelő folyadékbevitel, krónikus stressz, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb hajlamosító tényezők.

– Mit tegyünk, ha frontérzékenyek vagyunk? Létezik-e megelőzés?

A gyógytea enyhítheti a fájdalmat

– A legfontosabb a megelőzés. Az előbbiek alapján a megfelelő táplálkozás, az évszakhoz illesztett folyadék- és ásványianyag-bevitel alapvető fontosságú. A stresszmentes életmód is a legtöbbet emlegetett rizikófaktor, de valljuk be mindannyiunk számára legnehezebben megvalósítható feladat. A rendszeres testmozgás, séta akár hideg időben is, segíti a hőregulációt, az érrendszer alkalmazkodását a változó környezeti viszonyokhoz. Megelőzésére és a kellemetlen panaszok enyhítésére kizárólag frontérzékenységben alkalmazott gyógyszer nem létezik. A tüneti gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, hányinger ellen ható szerek közismertek, de ezek a gyógyszerek nem a „frontérzékenység gyógyszerei”. A Frontin nevű gyógyszer nem fronthatás ellen véd, csupán a gyógyszer nevéből adódó hibás asszociáció miatt azonosítják ezzel.

– Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

– Tünetek enyhítésére bizonyos gyógynövényekből készült teákat (citromfű, ginzeng, rozmaring) jótékony hatásúnak említenek. Számos egyéb módszert hirdetnek frontérzékenység esetén: masszázstechnikák, akupunktúra, jógagyakorlatok, szaunaterápiák. Mindezek mellett szem előtt kell tartani, hogy az ismétlődő panaszokért és a kellemetlen tünetekért csak akkor tarthatjuk a frontérzékenységet felelőssé, ha az esetleges szervi megbetegedéseket kizártuk. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kevesebb néha több. Mielőtt panaszaink miatt komoly költségekbe vernénk magunkat, gondoljuk végig, megtettünk-e minden tőlünk telhetőt a megelőzés érdekében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.