- hirdetés -

Három kézilabda és egy fociklub pályázott sikerrel a TAO pénzekre. Jelentős összeghez jutottak a sportklubok, ebből kell fejleszteni az utánpótlás nevelést.

A társaságiadó-kedvezménnyel (TAO) a kormány megteremtette a látványsportágak fejlődésének lehetőségét, állítják egybehangzóan a sportági szakemberek. Ezzel a lehetőséggel eddig soha nem látott pénzek érkeztek az öt kiemelt sportág (kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) utánpótlására.

Orosházán négy sportklub élhetett a lehetőséggel, és mindannyian pályáztak is, több-kevesebb sikerrel. A városba több mint 150 millió forint érkezett ezen a címen, ami az utánpótlást erősíti, hiszen ezek a pénzek a felnőtt csapatokra nem költhetők. Szükség is van a támogatásra, hiszen a gyerekekre mindig kevesebb pénz jut, a felnőtt csapatok sikeres és eredményes működtetése emészti fel az így is nehéz helyzetben lévő klubok pénzének jelentős részét.

Három kézilabda és egy fociklub volt jogosult arra, hogy pályázzon a sportág szakági szövetségeihez. Ehhez elég sok feltételnek meg kellett felelni, azonban a pénzt nem a szövetségek adták, ők csak azt mondták meg, mennyire jogosult az adott klub. A forintokért már a klubvezetésnek kellett kilincselnie a cégeknél, és őket kellett meggyőzni arról, hogy a társasági adójukat adják a kluboknak.

OFKSE – 75 millió

Az NB I-ben szereplő Orosházi Férfi Kézilabda SE – akárcsak jogelődje – nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre. Jelenleg az összes korosztályban – ideértve a vidéki, és a szerbiai adai bázist is – 260 gyerek kézilabdázik. A klub elnöke, Rajki István elmondta, semmit nem bíztak a véletlenre, egy pályázati szakemberrel dolgoznak, ő koordinálja a pénzek felhasználását is, hiszen nagyon szigorú kritériumok vannak.
– A pályázaton közel 75 millió forintot nyertünk el, ami óriási segítség a klubnak. Eddig nagyon szegényes volt a gyerekek megjelenése, ezért a korosztályos és az utánpótlás csapatok megfelelő minőségű mezt, cipőt, és egyéb felszerelést kapnak a közeljövőben. Ezen felül az edzők béreire, edzőtáborokra, utazásra, szállásra és étkeztetésre fordítjuk a pénzt – mondta Rajki István.

A régi Every Day mezek helyett egységes szerelést kapnak a csapatok (Archív fotó: Rajki Judit)

A legnagyobb költség az utaztatás és étkeztetés, hiszen hetente 3-4 csapat versenyzik az ország különböző területein. A városnak az OFKSE teremhasználata éves szinten 12 millióba került, ezt most átvállalta a klub. Jelentős előrelépést várnak az eredményességi mutatókban is. Az utánpótlás korcsoportok versenyeztetése eddig nem volt túl erős. Ennek pedig alapvető oka volt a pénzhiány.
– A TAO pénznek köszönhetően idén már 3 tornán részt vettünk. A gyerekek fejlődéséhez, versenyképességéhez szükségszerű a minél több éles mérkőzés és a rendszeres edzés. Olyan testnevelőt keresünk szeptembertől, aki az Eötvös sportosztályában délelőtt is foglalkozik szakirányosan a fiú kézilabdával. Orosházán súlyponti sportág a kézilabda, ezt szeretnénk tovább erősíteni. A sportosztályok feltöltését nekünk is segíteni kell, így már az óvodában elkezdjük a tehetségek felkutatását. Ebben jelenleg a férfi klubnak hátránya van, ezen is javítani kell – hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette, hogy a környező településeken is keresnek olyan szakembert, aki felvállalja a kézilabda oktatását. Keresik a kapcsolatot a térségben lévő iskolákkal is. Ahol van fogadókészség, ott szeptembertől már el is kezdenék a célzott kézilabdás foglalkozásokat, amibe a helyi testnevelőket is bekapcsolnák. Ezt természetesen nem kérik ingyen, hiszen a TAO pénzből edzői bérekre is lehet fordítani. Példának hozta Nagyszénást, ahol már el is kezdődött ez a munka. A cél az, hogy a kistelepüléseken élő tehetséges gyerekeket megtalálják és megfelelő szakmai irányítás mellett meglegyen a kitörési lehetőségük, ha kézilabdázni szeretnének.

– A sporttal párhuzamosan fontos, hogy a játékosok tanulmányi eredményei is jók legyenek, ezért mi az ovitól a főiskoláig tervezünk. Kiváló a kapcsolat az Eötvös katolikus iskolával, a Táncsics tehetségközponttal és a Kodolányi főiskolával. A játékosoknak jövőképet kell mutatni, ezzel pedig nem titkoltan itt is szeretnénk tartani a kiválóságokat. Ha a tanult, diplomás és sikeres sportemberek itt telepednek le, abból hosszabb távon is profitálhat a város – fogalmazott a férfi klub elnöke.

Rajki István szerint azonban hosszútávon a minőségi munkához egy komolyabb sportcsarnokra is szükség van. A jelenlegi, Eötvös téri csarnokot a maga 240 ülőhelyével a város régen kinőtte, a komolyabb, akár válogatott meccsek feltételét sem lehet benne megteremteni. A tévés közvetítés is nehézkes, emiatt a klubnak kevés esélye van képernyőre kerülni. Emellett kiemelte, hogy jóval több edzésidőre is szükség lenne, amihez szintén elengedhetetlen egy új csarnok.

ONKC – 40 millió

Az Orosházi Női Kézilabda Club felnőtt csapata az NBI/B-s bajnokságban szerepel. A 2010-ben alakult klubnál jelenleg 190 regisztrált utánpótlás korú játékos van, terveik szerint ősszel már minden korosztályban indítanak csapatot. Ennek alapvető feltétele volt a most elnyert TAO-s pénz. A pályázatot a klub készítette elő, 40 millió forintot kaptak. Mikus István elnök a legalapvetőbb célnak azt jelölte meg, hogy a már eddig is működő iskolai utánpótlásképzést tovább fejlesszék.

Az ONKC-s lányoknál felmérik a fizikai állóképességet (Fotó: onkc.hu - Tóth Emese)

– A kistérségben lévő női kézilabda utánpótlást szeretnénk még jobban erősíteni. Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Kaszaper, Nagyszénás és Gádoros már csatlakozott, ezeken a településeken több edzővel dolgozunk. A gyerekek az általános iskola végéig a saját iskolájukban edzenek a mi irányításunk alatt, a tornaórák mellett heti plusz két edzést vezényelnek a felvett edzők. Kiadtunk egy kézilabda könyvet, amibe lefektettük az alapvető elvárásokat, hogy mit kell elérni a gyerekekkel adott idő alatt – mondta Mikus.

Az iskolákból hetente behozzák Orosházára a kézis lányokat, az itteni edzők felmérik a heti munkát, és akár egyénileg, gyerekekre lebontva ajánlásokat adnak a hétközben velük foglalkozó edzőknek. Emellett a TAO pénzből ellátják a csapatokat sporteszközökkel, felszerelésekkel. Mikus István kiemelte, fontos számukra az Eötvös iskola sportosztályainak fejlesztése is, ezért az ONKC 2 millió forintot adott a TAO-s pénzből. Ebből az összegből az iskola sportosztályainak kézilabdásai tanulhatnak.

– Ahhoz, hogy a lányok a sportágnak megfelelő ütemben fejlődjenek, alapvetően fontos ismernünk a fizikai állapotukat. Ezért ősszel jelentős összeget fordítunk majd arra, hogy minden egyes utánpótlás játékosunk egészségügyi, fizikai felmérést elvégezzük. Ez lesz az alapja a további munkának.

Az orosházi kézilabdaklubok között végre nyugodt a légkör, sok területen tudnak együttműködni. Közösen szeretnének létrehozni a csarnokban egy konditermet, amit a kézilabdacsapatok használnának. A lehetőségeikhez mérten az Eötvös sportiskolát is támogatják, az edzésekhez szükséges felszereléseket vásárolnak a sportcsarnokba, hogy minél változatosabb és szélesebb körű legyen a felkészülés. A kapukra hálókat vesznek, és tervben van az eredményjelző felújítása is.

OKSC – 3,5 millió

Az Orosházi Kézilabda Sport Club a város legkisebb, kizárólag lány kézilabda utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesülete. Több korosztályban, összesen 140 gyerek pattogtatja a labdát náluk edzéseken illetve meccseken.

Az OKSC kézisei kevés pénzből is a maximumot hozzák
(Fotó: oksc.hu - Kónya Balázs)

A klub 11 millióra pályázott a szövetségnél, végül 3,5 milliót nyertek.

– Ezt a pénzt szinte kizárólag útiköltségre használjuk majd, felszerelés vásárlásra vagy terembérletre ez már nem elég – mondja Süle Katalin elnök.

A sok anyagi nehézséggel küzdő egyesület legnagyobb költsége a gyerekek utaztatása. A serdülő bajnokságban bejutottak a felsőházba, így nagy távolságokra kell menni egy-egy mérkőzésért.

– Szerencsére a gyerekbajnokságban is szinte minden csapatunk az országos döntőkbe jut, ám ez egyben növeli a költségeket is. De nem mondjuk nekik, hogy takarékossági okokból essenek ki, az a lényeg, hogy tanuljanak meg kézilabdázni és legyenek jó játékosok. A szakmai munkánk eddig is átlag feletti volt, azon vagyunk, hogy talpon maradjunk – fogalmazott Süle Katalin.

Hozzátette, a következő pályázatnál mindenképpen több pénzre számítanak, de ehhez javítaniuk kell a lobbi tevékenységen.

„OMTK-ULE 1913” – 34 millió

A negyedik egyesület ifjú focistákat nevel. A kimondottan utánpótlás nevelő „OMTK-Utánpótlás Labdarúgó Egyesület 1913” klubban az óvodásoktól az U19-ig, 9 csapatban 250 gyerek rúgja a bőrt. A szövetség 34 millió forintot ítélt meg nekik, a pénzt pedig 13 cégtől sikerült megszerezniük. A jelenlegi anyagi helyzet miatt bizonyos összeget működésre is kell fordítaniuk, de a jelentős hányadából fejlesztenek

Az ifjú focisták edzéslehetőségei is bővülnek
(Archív fotó: Rajki Judit)

– A pénzből végre minden csapatunk egységes szereléseket, mezeket, kabátokat kap, labdákat, edzéssegítő eszközöket vásárolunk – mondta Tóth-Kása Sándor elnök.

Már a TAO pénznek köszönhető, hogy nyolcfordulós téli tornát rendeztek Orosházán, így végre minden korosztály játékban maradhatott télen is. A kisebb korosztályokban a szülők terheit próbálják csökkenteni, akiknek eddig mélyen zsebbe kellett nyúlni az utazásokkor, a nagyobbaknál inkább a szerelések fejlesztése a cél.

Hosszabb távú tervek is megfogalmazódtak, amellyel az orosházi labdarúgást erősítenék.
– A gyopárosi telephelyünkön szeretnénk egy edzőpályát kialakítani, hogy ne csak a centerpályát terheljük az edzésekkel. Hosszú távú cél viszont egy műfüves nagypálya megépítése, anélkül normális keretek között manapság már nem működhet labdarúgás. Mivel mi adjuk az NB II-es OFC és a megye I-es Rákóczi utánpótlás csapatait is, ezek a fejlesztések a város és a térség fociját is javítanák, magasabb szintre emelnék.

A Tavasszal újra kiírják a pályázatot, mind a négy egyesületi vezető úgy nyilatkozott, hogy azon is indulnak, most már tapasztalatokkal felvértezve és bíznak benne, hogy ismét sikeresek lesznek.

A város ahol tud segít

Az önkormányzat hosszú évek óta támogatja az orosházi sportot, amire hol több, hol kevesebb pénz jut. A város polgármestere személyesen nagyon örül a TAO-s lehetőségnek, meglátása szerint a plusz pénzeknek köszönhetően széles merítési bázis lesz a sportklubokban, ami eredményekben mutatkozik majd meg. dr. Dancsó József azonban úgy látja, hogy nemcsak a versenysport lesz a nyertese az új rendszernek.
– Az is fontos hozadéka, hogy még több gyerek fog sportolni, mozogni. Ezzel nem csak hasznosan töltik el az idejüket, hanem egészségesebbek lesznek fizikálisan és mentálisan egyaránt – mondta.

A város költségvetésének sem mindegy, hogy a klubok milyen mértékben tudnak pénzhez jutni. Az önkormányzatnak takarékoskodnia kell, a 2012-es költségvetésből kiolvasható, hogy csökkent a klubok városi támogatása, viszont a most befutott TAO-s pénzekkel nem csak az így kieső pénzt lehetett pótolni.
– Nem egészséges, ha egy klubot vagy egyesületet szinte teljes egészében a város tart el, erre egyszerűen nincs elég pénz. Bízom benne, hogy most elindult egy folyamat, a klubok egyre jobban saját lábukra tudnak állni. Az sem mellékes, hogy a cégek, vállalkozók magukénak érzik, fontosnak tartják a szponzorációt. Ez nekik üzlet is, hiszen az ide fordított összeget leírhatják adójukból. Ebben látok pozitív irányú elmozdulást, a sportágak megnyertek maguknak sok céget, ami előrevisz. Mi a továbbiakban is megadunk minden lehetőséget és segítséget ehhez – fogalmazott dr. Dancsó József.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.