- hirdetés -

Egyre többen mennek orvoshoz Orosházán is influenzaszerű megbetegedéssel.Hazánkban országos, de területenként eltérő intenzitású influenzajárvány bontakozott ki az elmúlt héten – állapították meg a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján. A figyelőszolgálatban február 13-19. között résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az előző hetihez viszonyítva 33,4%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel (kb. 20 ezer 900 fő). A 100 ezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Békés megyében több mint kétszerese (451 beteg/100 ezer lakos).

Dr. Szemenyei Gabriella háziorvos, az influenza figyelőszolgálat egyik tagja, vegyes körzetben dolgozik. Influenzaszerű megbetegedésekkel az utóbbi hetekben egyre többen jelentkeznek nála, a legtöbben középiskolás tanulók, illetve fiatal és középkorú aktívak, akik az iskolai és munkahelyi közösségekben fertőződnek meg.

– Sokan panaszkodnak, hogy munkatársaik betegen is bementek dolgozni, így őket is megfertőzték. Az idősebbek közül többen vettek fel védőoltást, illetve ritkábban mennek közösségbe, így kisebb a kockázat a vírusfertőzésre. Általános tünetek: láz, rossz közérzet, fej és izomfájdalom, a légúti tünetek: köhögés, torokfájás, esetleg légszomj. A figyelőszolgálathoz elküldött mintáink közül egy esetben az Influenza A igazolódott mikrobiológiailag is. A megbetegedések száma mindenhol nő, de a tavalyi hasonló időszakhoz képest még mindig csak harmada. Járványszerű elterjedés csak a következő hetekben várható- tájékoztatott dr. Szemenyei Gabriella.

Dr. Csányi Ágnes gyermekorvost is sokan keresték fel a héten, hétfőn például 120 kis beteget vizsgált meg.– Drámaian megnőtt a betegforgalom, az elmúlt héthez képest duplájára nőtt. Magas láz, fejfájás, szédülés, végtagfájdalom a jellemző tünetek. Vitaminnal, pihenéssel, a láz csillapításával kezelhetjük a betegséget, gyakorlatilag a szervezet védekezőrendszere győzi le a vírusos betegségeket – összegzett dr. Csányi Ágnes.

Aki még nem betegedett meg, az is ügyeljen a vitaminellátásra, sokat tartózkodjon a friss levegőn, akik pedig zárt helyen tartózkodnak, gyakran szellőztessenek napközben. Ne vegyük félvállról a betegséget, hisz komoly szövődmények is kialakulhatnak, amik meghosszabbítja a betegség hosszát. Az időjárás is kedvez a betegségnek, hisz az elmúlt hetek nagy hideg időjárása után, enyhülés következett. Sokan kérték már eddig is a védőoltást, de még most sem késő beadatni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.