- hirdetés -

Jelentős kiadások, esetleges fagykárok – készülnek a méhészek az idei szezonra. 

Az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület szombati szakmai napján Árgyelán János megyei szaktanácsadó tájékoztatta a méhészeket az aktualitásokról.

A termelők többek közt régiós rendezvények szervezésére, szaktanácsadó-hálózat működtetésére, eszközbeszerzésre kaphatnak támogatást. A legfontosabb azonban a gyógyszertámogatás, aminek kapcsán újdonság, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal méhegészségügyi kiskönyv alapján is ellenőrizheti a méhészeket az eddigi gyógyszer-csomagolóanyag megőrzési kötelezettségen felül. Nem újdonság viszont a támogatás összege.

– Továbbra is 5 euro a gyógyszertámogatás méhcsaládonként. Ez nem túl sok, a gyógyszerekre azonban szükség van. Ahogyan a cukorra is, hogy etetni tudjuk a méheket, gyakorlatilag ugyanis a napraforgó elvirágzásával véget ér a termelési szezon. Mivel a gazdáknak aratás után fel kell tárcsázniuk a földet, a telelőmézhez kiváló tarlófű sem áll a rendelkezésünkre. A gyógyszer és a cukor is jelentős kiadást jelent a méhészeknek – tudtuk meg Molnár Józsefnétől. Az egyesület titkár kiemelte, fokozottabb segítségre lenne szükség az agrártárca részéről, hiszen a méhek pótolhatatlanok, a világ agrártermelésének 35 százaléka függ tőlük.

A gyógyszer- és cukorárak mellett a folyamatosan dráguló üzemanyagárak is jelentős terheket rónak a vándorméhészekre, és sokba kerül a járművek fenntartása is. A méhészek, miközben készültek a szezonra, aggódhattak az aszályos időért, majd a februárban beköszöntő hideg következtében az esetleges fagykárok miatt.

– Hogy okozott-e kárt a fagy, és ha igen, pontosan mekkorát, az csak néhány hét múlva, a kaptárbontáskor derül ki. Ugyanekkor tudjuk meg azt is, hogy áll a zárlat alatti méhészetekben a nyúlós költésrothadás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.