- hirdetés -

Javában tart az ellési időszak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága Sóstói-telepén, szaporodik a magyar szürke szarvasmarha, racka- és cigájajuh állomány is.

Mindhárom ősi magyar háziállatfajtára jellemző a könnyű ellés, emberi segítség nélkül hozzák világra kicsinyeiket. A Sóstói-telepen mintegy 300 szürkemarha van, a borjak száma jelenleg 40, ám az ellési időszak egészen május elejéig tart. A tehenek 285 nap vemhesség után hozzák világra a szabad ég alatt 10-15 kg-os, rendkívül életerős, ellenálló borjaikat. A borjak színe születésükkor még eltér a felnőttekétől, úgynevezett pirók színűek, két-három hónapos korukban elkezdenek világosodni, négy-hat hónapos korukra pedig teljesen szürkék lesznek. Jelenleg a szürkemarhák téli szálláson várják a tavaszt, amikor kiterelik őket újra a pusztára. A szálláson lucernaszénát, takarmányszalmát, kukoricaszárat, gyepszénát esznek, naponta mintegy 25 kg-ot. A borjak abrakot kapnak, 4 hetes koruktól pedig jó minőségű szénával egészül ki a táplálék – tudtuk meg Menezdorf János telepvezetőtől.

Szürkemarha tehén és borja a Sóstói-telepen (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

A hortobágyi racka és cigája anyáknál január végén kezdődött és március közepéig tart az ellési időszak. Az újszülött bárányok igen életerősek, testtömegük 1-2 kg. Az anyajuh és kicsinye néhány napig külön van a többiektől, majd az ún. fogadtatóból az egyedi jelöléssel ellátott néhány napos bárányok anyjukkal együtt visszakerülnek a csoportokba. A két-három hetes bárányok már “óvodába” járnak, elkerített részen takarmányt és jó minőségű lucernaszénát kapnak. Múlt pénteken 33, szombaton 50 cigája bárány született a Sóstói-telepen. Menezdorf Jánostól megtudtuk, a cigája szaporulati aránya 1,5, ami azt jelenti, hogy 100 cigájaanyára 150 bárány jut. Az arány a rackák esetében valamivel alacsonyabb, 1,2. A telepen jelenleg 250-300 cigája van mintegy 120 bárány, a rackák esetében nagyjából ugyanennyi az állomány.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.