- hirdetés -

„Hitel, világ, plágium” – ezt a címet kapta a péntek esti előadás, melyen mintegy ötvenen vettek részt. Kéri László politológussal Bod Péter újságíró beszélgetett.

Závada Pál és Vastagh Pál után Kéri László volt a Táncsics Klub vendége február 3-án Orosházán. 2010. április 10. – innen indult a beszélgetés a politológussal, aki szólt a választási eredményről, az azóta eltelt időszakról és a következő hónapok várható eseményeiről is.

Az OrosCafénak nyilatkozva elmondta, az elmúlt heteket azzal töltötte, hogy a választások óta eltelt több mint másfél évet végigvette, és azt látja, a Fidesz átalakította az egész hatalmi rendszert.

Kéri László bírálta a kormányzó hatalmat
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ha végigvesszük az önkormányzatoktól az alkotmánybíróságig, a köztársasági elnöktől a médiáig, a nemzeti intézményektől az érdekképviseletekig, akkor azt látjuk, hogy 14 hónap leforgása alatt többet változtattak a politikai rendszeren mint 20 év alatt. Én úgy látom, az új hatalom szeret magára maradni, nem nagyon kedveli, ha bármiféle ellenőrzés vagy számonkérés éri. Nemzetközi szinten azonban beleütköznek azokba a kontrollokba, ami nemzeti szinten már nincs, és akkor jönnek a problémák.

Kéri László szerint nagyon egyoldalú az elmúlt szűk két év. Politikai, hatalmi viszonyokban egy teljes átalakítás, a gazdasági életben pedig a tanácstalanság.
– Program program hátán, kapkodás, rögtönzések tömege. Hihetelen ellentmondásos ez a teljesítmény: a politikai-hatalmi viszonyokban egy fantasztikus professzionalitás, a gazdasági életben pedig egy tökéletes amatőrizmus. A kettőből az jön ki, amit lehet látni, egy nagyfokú bizalomvesztés.

A péntek esti előadás keretében Kéri László beszélt a magyar politikai osztály csoportjairól is. Úgy fogalmazott: minden magyar politikus sokkal jobban ismeri az ellenfelét, mint saját magát, és hozzátette, egyetlen csoportban sem tűrik az önkritikát. Téma volt még többek közt a Demokratikus Koalíció, mely szerinte nem tud nagy párttá nőni, és elemezte az MSZP választások óta eltelt tevékenységét is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.