- hirdetés -

Rendkívüli hideg időjárás kapcsán jártunk utána annak, hogyan segítenek az orosházi szervezetek a főként a magányosan élő, és beteg idős embereken. 

Orosházán a Családsegítő Szolgálat és a Tanyagondnoki Szolgálat látókörébe mintegy kétszáz idős ember tartozik. A tanyagondnokok ügyfeleik jelentős részével rendszeres kapcsolatban állnak, míg a Családsegítő Szolgálatnál az idősebbek inkább csak alkalmanként veszik igénybe a szolgáltatásokat.

Segítenek fát venni, fát vágni

– Január végéig a tüzelőhiány miatt néhány esetben érkezett jelzés intézményünkhöz. Azonban az időjárás változásával, a hőmérséklet jelentős csökkenésével az elmúlt évek tapasztalatai alapján, további növekedésre számítunk. Ezen a télen eddig kihűlés veszélye miatt kórházi elhelyezést nem kellett kezdeményeznünk. A krízishelyzetben lévők téli tüzelésével kapcsolatos problémákat a Hatósági Iroda Népjóléti és Szociális csoportjával együttműködve próbáljuk megoldani – tájékoztatott Halustyik Éva, a Családsegítő Szolgálat vezetője.

A Családsegítő Szolgálat az ügyintézéshez, a tüzelő kiszállításának megszervezéséhez nyújt segítő kezet.
– A nagy hidegre való tekintettel különösen figyelünk azokra az emberekre, akiknek volt már ilyen problémájuk vagy anyagilag nagyon rossz helyzetben vannak. A tanyagondnokok is fokozottan figyelemmel kísérik a tanyákon élő idősek helyzetét. Végigjárják a gondozottakat, felmérik, hogy van-e tüzelőjük, vagy kell-e segíteni nekik a fa összevágásában. A többéves tapasztalat azonban azt mutatja, az idős korosztály előrelátóbban gondoskodik téli tüzelőjének beszerzéséről, mint mások. A nyugdíjasok, még ha csekélyebb összegű ellátásból is kell élniük, már nyáron vagy ősszel megvásárolják télire a tüzelőt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy jelezzék számunkra, ha valaki nehéz helyzetbe került, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudomásunkra jut a probléma – hangsúlyozta.

A következő napokban a te segítségedre is szükség lehet: a rendőrség kéri, a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel fokozottan ügyeljünk a környezetünkben élő idősekre.

A házi segítségnyújtás keretében – melyet az Egységes Szociális Központ működtet – 13 gondozónő 128 idős ember ellátásáról gondoskodik a városban. Ezeknek az embereknek a gyermekeik többnyire távol élnek, vagy egyáltalán nincs már hozzátartozójuk – ezért kérik a segítséget. Magányosságukból fakadóan igénylik a törődést, a beszélgetést. Többségük hetven év feletti.

– Előfordul néhány eset, amikor nincs tűzifája az idős gondozottnak, ezt azonnal jelzi a gondozónő. A problémát a Családsegítő Szolgálaton keresztül igyekszünk megoldani, vagy maga a gondozónő megy be az önkormányzathoz segélyt igényelni – tájékoztatott Olasz Mónika, az Egységes Szociális Központ nappali ellátás egységvezetője.

Magány ellen

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok idős ember ragaszkodik az otthonához, hallani sem akar arról, hogy bentlakásos otthonba menjen, viszont a magány sokszor fájó számukra. Nekik nyújt megoldást a városban működő idősek klubjai, ezzel a lehetőséggel sokan élnek. A Székács József utcában található Gyöngyvirág Idősek Klubjának tagja a 73 éves Todorán István. Egy ismerőse ajánlotta számára a helyet, így ellátogatott, és azóta is lelkes tag, immár 15 éve.

Magány ellen is jó a klub

– Nagyon magányos voltam, hiányzott a társaság. Szeretek idejárni, sokat beszélgetünk, kártyázunk, gyakran hallgatunk meg előadásokat, eljárunk kirándulni és az ünnepnapokról is megemlékezünk. Minden hétköznap jövök, itt nemcsak beszélgetőtársakra, hanem törődésre is leltem, mert odafigyelnek mindenkire, és ha valaki már nem jön, azonnal utánajárnak, hogy mi lehet vele – mesélte Pista bácsi.

Ángyán Attiláné négy éve tagja az Iglói utcai Öregtölgy Idősek Klubjának. Az édesanyja is ide járt, így már ismerte a helyet. Ő is a magány helyett választotta a társaságot.
– Rendszeresen járok a klubba, jókat beszélgetünk, kártyázunk, odafigyelünk egymásra. A legtöbbünk egyedül él, idős emberek vagyunk, 75-85 évesek. Rengeteg programot szerveznek számunkra, és más klubok rendezvényeire is eljárunk. A klubban azonnal segítenek azokon, akik bajba kerülnek, például, ha valaki a hidegben nem tud, vagy nincs mivel begyújtania. Sajnos sok idős embertársamtól hallom, hogy nehézséget okoz számukra a fűtésszámla kifizetése, ezért inkább spórolnak, nem tekerik fel a gázkonvektort, hanem magukra vesznek több réteg ruhát. Én is csak a lakásom egyik szobájában fűtök, így takarékoskodom – mesélte Ángyán Attiláné.

A két említett klubba továbbra is várják azokat az idős embereket, akik a magány helyett a társaságot választanák. Az intézményekben kedvezményes áron ebédet is biztosítanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.