- hirdetés -

A főtér projekt magasépítési munkálatai szépen haladnak, a térépítés sikeres közbeszerzés után áprilisban indulhat. Csizmadia Ibolya projektfelelőst kérdeztük arról, hogyan állnak a nagyszabású beruházás munkálatai.

Tavaly év végén indult el a projekt magasépítés része, az orosházi Iványi Kft. nem egész 57 millió forintért a Meszes-kisközben a Mikszáth utcai üzletsoron és Győri Vilmos téren végez külső és belső felújítást, a vendéglátó egységek külső terasszal rendelkeznek majd. Az épületek egységes homlokzatot is kapnak, és mivel az épület kulturális örökségvédelem alá helyezési folyamata elindult, igen szigorú szabályok szerint végzik a munkálatokat. A jelenleg városképi jelentőségű, az 1900-as Orosházát idéző épület korhű felújításában te is segíthetsz.

Alakul a Meszes-kisköz

A levéltárakban, archívumokban ugyanis kevés képi anyag található az épületegyüttesről, ha van otthon fotód, jelezd a múzeum felé, részletekért klikkelj. Szintén a magasépítési feladat része Mikszáth utcai üzletsorból nyíló belső udvar felújítása és megnyitása, valamint a házasságkötő terem felújítása, átalakítása.

A projekt másik oldala maga a térépítés (mélyépítés).
– A mélyépítés során 23 ezer m2 teljes felújítása valósul meg, ezen belül egy impozáns, igényes parkot létesítünk a régi, romos szálló területén. A mélyépítés során tehát a Spar áruháztól indulva egészen a Vasboltig és a Bajcsy utcáig terjedően felújítják a teret, egyetlen egységes térré kapcsolódik össze az északi Győri Vilmos tér és a délkeleti irányban elnyúló Szabadság tér – sorolta Csizmadia Ibolya alpolgármester.

A projekt keretében a Spar oldalában lévő kis szökőkút megszűnik, helyére ülőfelületek kerülnek, és előtte nyúlik majd el a közösségi tér.

– A közösségi tér (rendezvénytér) 900 fő befogadására alkalmas, térkővel burkolt terület, ahol rendelkezésre áll majd a programokhoz szükséges technikai háttér is, oly módon, hogy azt ne kelljen kerülgetni, például kábeleket átlépdelni, mint kell most az Árpád-kertben rendezvény idején. Bőven elfér majd a színpad is, ha fel kell állítani. Alapvetően az a célunk, hogy a rendezvényeket behozzuk majd erre a közösségi térre, hiszen itt minden adott lesz a programokhoz – részletezte az alpolgármester.

A városfejlesztési pályázat keretében egyébként programokra is nyert pénzt a város, fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító rendezvényeket terveznek együttműködve a művelődési házzal. A Győri Vilmos téren található Szent István szobrot nem érinti a rendezvénytér kialakítása, a szobor körül marad a zöld terület, az államalapításai ünnepeket a jövőben is itt tartják.

Ezt a területet is felújítják a projekt keretében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A munkálatokra közbeszerzési eljárás keretében az ajánlattételi kiírás már megjelent, az eredményhirdetés után márciusban már szerződést köthetnek a nyertessel és április első hetében akár már kezdődhet is a főtér építése. A munkálatok alatt változik a közlekedési rend, a tudnivalókról majd az OrosCafé-ról tájékozódhattok. A beruházás következtében alapvetően megváltozik a közlekedés rendje is (megszűnik például a Rákóczi út felől a be- és kihajtás), de sem a kerékpárosok, sem az autósok elől nem lesz elzárva a terület, sőt, a már meglévő 28 parkoló mellett további 30 újat építenek.

A tervezett beruházás keretében tehát közel 23 ezer m2 újul meg, ebből burkolt felület 16 ezer m2, míg zöldfelület csaknem 7 ezer m2. A projekt 80%-ban uniós pénzből valósul meg, 745 milliós támogatásból és 196 millió 700 ezer önerőből valósulhat meg Orosháza új közösségi tere, rendezvénytérrel, vízfelületekkel, növényekkel. Csizmadia Ibolya kiemelte, véleménye szerint minden jelentősebb város számára fontos, hogy legyen egy központi helye, egy olyan tér, ami méltó körülményeket kínál a közösségnek. A főtérben egyébként további lehetőségek is rejlenek, hiszen a közelségből adódóan kapcsolható a Táncsics tér és a katolikus templom előtti Széchenyi tér is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.