- hirdetés -

Az egyéni és társas vállalkozások március elsejéig kötelesek nyilvántartásba vételüket kérni az illetékes gazdasági kamaránál.

Az Országgyűlés tavaly november 21-én fogadta el az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, mely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását is. A módosítás három lényeges változást tartalmaz. Idén január elsejétől életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek (egyéni és társas vállalkozások) kötelesek kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 ezer forint kamarai hozzájárulást fizetni (a hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonható a tagdíjból). A Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.

A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, azaz nem vonatkozik a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra. További kivételt az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2.§ (2) bekezdése állapít meg, mely szerint a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatók szintén nem kötelesek nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

Lényeges, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá. A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.

Az orosházi önkormányzat Hatósági Irodájának Okmányirodai csoportjától megtudtuk, tavaly az orosházi székhelyű egyéni vállalkozók száma több mint hétszáz volt. Ám előfordul, hogy egy ugyanazon egyéni vállalkozó ebben az időszakban több alkalommal indított új vállalkozást, ami miatt valószínű, hogy az említett számnál kevesebb helyi székhelyű egyéni vállalkozó van. A Közgazdasági Iroda Adócsoportja szerint 2011-ben az önkormányzatnál 2193 adóalanyt tartottak nyilván helyi iparűzési adó tekintetében. Ez a szám viszont tartalmazza a mezőgazdasági vállalkozások és őstermelők számát is, akiknek viszont nem kötelező a kamarai regisztráció.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.