- hirdetés -

A sváb batyus bálra most is megtelt a Táncsics sportcsarnok, roskadtak az asztalok a hozott ételektől és italoktól.

A Német Kisebbségi Önkormányzat 11. alkalommal rendezte meg hagyományos sváb batyus bálját. Ki kosárral, ki a kezében tálcát egyensúlyozva érkezett szombat este a Táncsics sportcsarnokba, hogy részt vegyen a jó hangulatú, évek óta teltházas rendezvényen. Mintegy négyszázan döntöttek úgy ezen az estén, hogy együtt ünnepelnek és szórakoznak a Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) által szervezett sváb batyus bálon.

„Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek” – ez a fő mottója a rendezvénynek, és ez a magyarázata a már előbb említett étellel és itallal „felpakolt” vendégseregnek is.
– A magyarországi német hagyományok ápolása volt a legfontosabb cél, amikor a sváb batyus bál megrendezését kigondoltuk. Egykor a németeknél az a szokás volt, hogy disznóvágás után összejöttek a családok. Ilyenkor a vendégségbe mindenki ételt készített otthon és italt vitt. Közben szórakoztak és jól érezték magukat. Ezt a hagyományt szerettük volna mi is ilyen formában idehozni Orosházára. És immár 11. éve meg is rendezzük a sváb batyus bált, bízunk benne, hogy a hagyomány a jövőben is tovább folytatódhat- tájékoztatott dr. Abonyi Lajos, az NKÖ első elnöke.

Zene, tánc és jókedv minden mennyiségben (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A rendezvényre egyáltalán nem mondható, hogy csak az idősebb korosztály számára nyújt remek kikapcsolódást, ugyanis évről évre egyre több fiatal választja a már hagyományosan január harmadik szombatján rendezett bált kikapcsolódási lehetőségként.
– A visszajelzések is azt mutatják, hogy sokan várják a rendezvényt. Az esemény alkalmat ad arra, hogy akár a rég nem látott barátok, ismerősök együtt lehessenek. Egyfajta törzsasztalok, asztaltársaságok alakulnak ki, amik körül évről-évre egyre többen ülnek- emelte ki dr. Abonyi Lajos.

Az utolsó bál ezen a néven

A köszöntő bevezető részét először némi megdöbbenéssel fogadták a megjelentek.
– A Német Kisebbségi Önkormányzat utolsó sváb batyus bálján köszöntöm a megjelenteket. Az NKÖ szervezésében az utolsó, hisz péntek óta a hivatalos nevünk Német Nemzetiségi Önkormányzat, így a jövőben már ezzel a névvel működünk tovább- mondta dr. Abonyi Lajos, a bejelentést taps követte.

A köszöntő után a Haraster Dorfmusik Fúvószenekar vonult a terembe, majd a Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete táncolt a megjelenteknek. Az est folyamán a Karawanka együttes (Mohács) szolgáltatta a talpalávalót.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.