- hirdetés -

Az éjjeli menedékhely és a nappali melegedő is megtelt az orosházi hajléktalanszállón.

Az éjjeli menedékhely 26 férőhelyes, jelenleg teljes a kihasználtsága, az átmeneti szállón még van néhány üres hely, a nappali melegedő 36 férőhelyes, szintén telített.

– Érezzük a gazdasági válság hatását is, ugyanis egyre többen kerülnek kisebb-rövidebb időre látókörünkbe, viszont olyan még nem jelentkezett nálunk, aki konkrétan a válság miatt vesztette volna el otthonát, de erre is fel kell készülnünk – tájékoztatott Orovecz Sándor, a hajléktalanszálló vezetője.

Jelenleg 4-5 emberről tudnak, akik télen is az utcát választják a szálló helyett. Vasútállomáson, bunkerekben, éjjel-nappal üzemelő vendéglátóegységekben, illetve elhagyatott, fűtetlen házakban húzzák meg magukat. A hajléktalanszálló munkatársai sok éven át pályázati pénzből biztosították Orosházán a legkritikusabb időszakban, azaz télen az utcai szociális szolgálatot. Idén nem tudtak pályázni, de az Egységes Szociális Központ által biztosított gépjárművel hetente kétszer figyelemmel követik azokat az embereket, akik az utcán élnek. Közben pedig megpróbálják őket rábeszélni arra is, hogy a szálló valamelyik szolgáltatását vegyék igénybe, legalább a téli krízisidőszakban.

– Az egyre nehezedő életkörülmények miatt valószínűleg egyre többen lesznek, akik igénylik majd valamelyik szolgáltatásunkat. Ez már tavaly is érződött, és idén is számítunk rá – összegzett a szálló vezetője.

Sajnos, egyre kevesebben, de időnként azért vannak szolidaritást vállaló emberek, akik főleg ruhaadományt, illetve élelmiszert visznek a lakók részére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.