- hirdetés -

Akár már idén elindulhat a mérnöki képzés Orosházán. A Kodolányi főiskola az erdélyi Sapientia egyetemmel való együttműködés keretében orosházi központtal többek között robotika, mechatronika szakokat indíthat Magyarországon.

A Kodolányi János Főiskola orosházi telephelyén jelenleg 317-en tanulnak, 2011-ben indítottak három új nappali szakot, most pedig a műszaki szakok terén próbál előrelépni az iskola. Ez a szakképzés, illetve az Orosházán működő cégek szempontjából igen fontos lenne. Dr. Janowszky Sándor főiskolai docenstől, a Kodolányi orosházi telephelyvezetőjétől megtudtuk, január elején Kolozsvárott a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőinél tájékozódtak a lehetőségekről.

Dr. Dávid László

A 10 éves, rangos romániai magyar egyetem és a Kodolányi főiskola közötti együttműködés azonban nem januártól datálható. Korábban a két felsőoktatási intézmény már dolgozott együtt, oktatásszervezést és kutatást segítő pályázatban vettek részt közösen. Most az oktatás terén gondolkodnak együttműködésben. Erről a Top10-es cégek vezetőinek rendezett ebéden adott tájékoztatást dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora.

A rektor az OrosCafénak elmondta, számos olyan képzésük van, amely Magyarországra hozható, és amiket a Dél-alföldi régióban is hasznosan lehetne kamatoztatni.

– Úgy hisszük, hogy nem csak közös kutatások és pályázatok keretében lehet magyarországi egyetemekkel együttműködni, hanem a képzés területén is. Első beszélgetésünk alkalmával a műszaki képzések területét határoztuk meg célként és a közös gondolkodás akár azt is eredményezheti, hogy a képzés egy része Magyarországon valósulna meg, másrésze pedig Kolozsvárott, Csíkszeredában, vagy Marosváráshelyen. Ez utóbbi helyszínen majdnem teljes egészében műszaki képzést biztosítunk: alkalmazott informatika, számítástechnika, mechatronika, robotika, folyamatirányítás, környezetvédelem területén vannak képzéseink – sorolta a rektor. – Ahhoz, hogy Orosházán elinduljon a felsőfokú műszaki képzés közös akarat szükséges, ami úgy látom, minden félben megvan.

A kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai helyszínnel működő Sapientia EMTE fő támogatója a magyar állam. Műszaki, humántudományi, gazdasági, természettudományi karok vannak az egyetem, ami egy 2011-es felmérés alapján 28 magánegyetem között az első, a 75 (állami és magán) egyetem között pedig a 20. legjobb.

A Sapientia egyetem magyarországi mérnöki képzésének központja Orosháza lehetne, erről folynak most a tárgyalások.
– Orosháza a megye, sőt, a régió legiparosabb városa. Ezért nyilvánvaló, hogy szakemberek kellenek, akik kiszolgálják a városban működő nagy cégeket, üzemeket. Ebben szeretne segítséget nyújtani a Kodolányi főiskola az elkövetkezendő években – mondta el Janowszky Sándor. A doncenstől megtudtuk, most készítik elő azokat az online kérdőíveket, melyeket a későbbiekben valamennyi, a régióban tanuló középiskolás tanuló részére eljuttatnak, hogy felmérjék az igényeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.