- hirdetés -

Megszűnt a rutinvizsga, és módosult a forgalmi vizsga, ezért más struktúrában kell a leendő autóvezetőknek tanulniuk. Két orosházi autósiskolát kérdeztünk a részletekről.

A legfontosabb újdonság, hogy a január elsejétől érvényes szabályok szerint nem kell rutinvizsgát tenni a B kategóriás jogosítványért küzdőknek. Rutinpályán eltöltött gyakorlati órákra persze továbbra is szükség lesz. Az erre kötelezően előírt 9 óra során az oktató segítségével megtanulják az alapokat, amit a képzés folyamatában átültetnek a gyakorlatba is – tudtuk meg Tóth Árpádtól, az Astra Autósiskola gépjárművezető-képző szakoktatójától.

– A járműkezelési (rutin) vizsga eltörlésével az eddigi hivatalos 50 percről 60 percre emelkedik a forgalmi vizsga időtartama. Ez alatt nem csupán az oktató által irányított útvonalon kell végigmennie a vizsgázónak, hanem 4 manőverezési feladatot is végre kell hajtani a jelöltnek. Leterheltebb lesz a vizsgázó a mögötte ülő vizsgabiztos által okozott stresszhelyzet miatt, és azért is mert tudja, hogy a megváltoztatott manőverezési feladatokkal jobban akadályozza a többi közlekedőt.

Ez azonban óhatatlan, a következő feladatokat kell ugyanis forgalomban begyakorolni a tanulóknak: parkolás jobbra előre 90 fokos szögben, majd kitolatás balra, parkolás balra előre 90 fokos szögben, majd jobbra kiállás. Parkolás jobbra illetve balra hátramenetben, 90 fokos szögben és kiállás, párhuzamos parkolás két jármű közé előre- és hátramenetben. Aztán ott van még az Y megfordulás, az egyívben történő megfordulás és a saroktolatással történő megfordulás. Ezekből előre kiválaszt a vizsgabiztos négyet, melyeket a vizsga során végre kell hajtani (valamelyik módját az előre és hátramenetben történő parkolásnak, de a megfordulást és a párhuzamos parkolást sem ússzák meg a vizsgázók).

A vizsgázóknak több lesz a feladatuk, segítsük őket a forgalomban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A forgalmi vizsga előtt el kell végezni a napi első elindulás előtti teendőket, vagyis a szóbeli műszaki ellenőrzés nagy része is megszűnt. A járműkezelési és a forgalmi vizsga összeolvadásával összességében 10 perccel rövidebb lett a vizsgaidő, hiszen megszűnt a 20 perces rutinvizsga, de a vezetéssel töltött vizsgaidő 10 perccel több lett – tudtuk meg Szekeres Páltól, a Car School autósiskola ügyvezető-tulajdonosától.

Ügyelj a T betűre

A vizsga alkalmával 50 percet kell vezetnie a vizsgázónak, Szekeres Pál szerint erre bizony fel kell készülni. Forgalomban minimálisan 20 órát kell kötelezően eltölteni, ez az óraszám azonban a legtöbb diáknak nem elég. A változások pedig nagy valószínűséggel azt is maguk után vonják, hogy több órát kell venniük a tanulóknak a sikeres vizsga érdekében. A felméréseket még csak most végzik, ám becslések szerint 5-10 órával lehet többre szükség.

Szekeres Pál és Tóth Árpád abban is egyetért, hogy nehezebb lesz a vizsgázók dolga, viszont a tanulók életszerűbb körülmények között edződhetnek, így az oktatás sokkal gyakorlatiasabbá válik. Fontos szem előtt tartani, hogy a leendő járművezetőknek szükségük van a többi közlekedő segítségére, fokozottabb figyelmére és türelmére. Orosházán a 10 emeleteseknél, a Tas, a Thököly, a Bercsényi utcán érdemes ügyelnünk a T betűre, de figyeljünk a buszpályaudvarnál, a vasútállomásnál, a Lordok háza mögötti részen. Ráadásul Orosháza kistérségi vizsgaközpont, így a környékbeli településekről is nagyobb létszámban járnak ide az autósiskolák dolgozni, hogy gyakoroljanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.