- hirdetés -

A legtöbben tartanak péntek 13-ától, idén ezt háromszor tehetik meg. 

Péntek 13-a minden évben legalább egyszer és legfeljebb háromszor összejön. Idén éppen egy ilyen tripla év van, január után áprilisban, majd júliusban esik péntekre a tizenharmadika. A 13-as számtól való félelemre (tudományos nevén: triskaidekafóbia) is többféle magyarázat született. Némelyeknek az a véleményük, hogy eleve nem jó szám, hiszen eggyel több, mint a népszerű tizenkettő. Például Jézus utolsó vacsorájánál a 12 apostol mellett tizenharmadiknak ott volt az áruló Júdás. Az e számtól való irtózás ősi gyökereit mutatja, hogy például az időszámításunk előtt majd kétezer évvel keletkezett Hammurapi törvényoszlopon nincs 13-as törvény.

De napjainkban is bőven találunk érdekességet világszerte. Sok épületben például egyszerűen nincs 13. emelet, szállodákban, kórházakban a 12-es szobát a 14-es követi, a repülőgépeken vagy hajókon nem találunk ilyen számozású ülést, illetve kabint, sőt, a Forma-1-ben sincs 13-as rajtszámú versenyautó (két kivétellel: 1963-ban és 1976-ban).

Hogy tényleg szerencsétlen nap-e a péntek 13., azt valószínűleg igen nehéz lenne tudományosan bebizonyítani. Legalább annyira, mint az ellenkezőjéről meggyőzni azokat, akiknek a sors ezen a napon valami rosszat „dob”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.