- hirdetés -

Idei első ülését tartotta csütörtök délelőtt a Cigány Kisebbségi Önkormányzat.

Az elmúlt időszak munkájáról Simondán Gusztáv, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) elnöke számolt be. Elmondta, december 6-án száz Mikulás-csomagot osztottak ki, valamint megtartották a kisebbségek napi rendezvényüket, melyen átadták az Orosháza Város Roma Kisebbségek Közösségéért díjat.

Az ülésen elfogadták a CKÖ idei költségvetési tervezetét, melynek alapján a települési önkormányzattól 2 millió 200 ezer forint támogatást igényelnek. A tervezet tartalmazza a programok megvalósítására szánt összeget, a különféle dologi kiadásokat, a készletbeszerzésre és személyi juttatásokra fordítandó kiadásokat. A tervezet szerint a CKÖ idei költségvetése 2 millió 400 ezer forint, mely a már említett önkormányzati támogatás mellett sajátos működési bevételből, és működési célú pénzeszközátvételből tevődik össze. A tervezet viszont még nem tartalmazza az állami, valamint a pályázat útján elnyerhető feladatalapú központi költségvetésből származó támogatás összegét.

Elfogadták a CKÖ idei munkaprogramját is. Ennek alapján többek közt roma identitást megőrző programokat rendeznek, így farsangot, gyermeknapot, roma vers- és prózamondó versenyt, gasztronómiai napokat, nyári tábort, cigánybált, nyugdíjas napot, Mikulás és kisebbségek napját. A cigány gyermekek felzárkóztatása érdekében folytatják a korábban megkezdett oktatási programot. Munkahelyek felkutatásával kívánják elősegíteni a cigány munkanélküliek foglalkoztatását, ennek érdekében folyamatos kapcsolatban állnak a munkaügyi központtal, a megyei roma foglalkoztatás-szervező menedzserrel, vállalkozókkal, munkáltatókkal és az önkormányzattal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.