- hirdetés -

Nemzetiséghez tartozás kérdése – önkéntes a válaszadás a népszavazás keretében.

Az októberi népszámlálás kapcsán a személyi kérdőív végén szerepel a nemzetiséghez tartozás kérdése. A válaszadás erre önkéntes, ugyanakkor fontos. Hogy miért, azt az orosházi Német Kisebbségi Önkormányzat (NKÖ) 2. elnöke találóan fogalmazta meg.

– Magyarországon a nemzetiség vállalása, ide értve a sajátos névhasználatot, és a nemzetiségi nyelv elsajátítását, minden állampolgár alkotmányos joga. Magyarország pedig ennek eleget téve, jelentős pénzösszeget fordít a nemzetiségi nyelvek és kultúrák megőrzésére és ápolására – összegezte dr. Formann István. – A népszámlálás alkalmat ad arra, hogy reális módon ellenőrizzék a nemzetiséghez tartozók számát, lakóhely szerinti megoszlását, az adott nemzetiségre fordított, illetve a jövőben fordítandó összeg indokoltságát.

Az NKÖ-nek nincs nyilvántartása a német nemzetiséghez tartozókról.
– Azt azonban tudjuk, hogy kik járnak a rendezvényeinkre, kik értenek velünk egyet a német nyelv és kultúra fenntartásáért folytatott mindennapi tevékenységünkben, kik azok, akik még emlékeznek őseikre. Javasoljuk, fontolják meg, a magyar nemzetiségen kívül tartoznak-e még valahova, van-e közük egy másik nyelvi közösséghez és eszerint nyilatkozzanak.

A népszámlálás eredménye fontos a hazai nemzetiségek szempontjából. A magyarországi németség esetében Formann István szerint a tét az iskoláik fenntarthatósága, a szekszárdi Német Színház működése, a hetilapjuk (Neue Zeitung) és a hazai németség könyvkiadásának jövője, valamint több száz zenekar, énekkar és táncegyüttes működése.

Orosháza német nemzetiségi adatai a 2001-es népszámlálás alapján a következők voltak: nemzetiség: 27 fő, nemzetiségi kulturális értékekhez kötődés: 38 fő, anyanyelv: 11 fő, családi, baráti körben használt nyelv: 44 fő.

Az orosházi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) szerint szintén fontos a nemzetiség felvállalása – a kérdőíven két nemzetiséget jelölhetünk meg (18 a felsorolt nemzetiségek száma, de az egyéb rovat is szerepel a kérdésnél). Simondán Gusztáv, a CKÖ elnöke elmondta, Orosháza, Pusztaszentetornya, Tatársánc, Gyökeres, Szentetornya térségében mintegy 600-800 fő roma él.
– A pontos adat azért nem ismert, mert az etnikai hovatartozásra a válaszadás önkéntes. Fontos a nemzetiség felvállalása, mert az adatok rendelkezésre állásával tudni fogjuk, hogy körülbelül hány ember érdekeit képviseljük. A pályázatok, programok szervezése miatt is lényeges tudnunk a létszámot, ezért biztatunk az identitás felvállalására – tette hozzá.

A 2001-es népszámlálás során mintegy 190 ezren vállalták fel cigány identitásukat, pedig ennél jóval nagyobb közösségről van szó.

Orosháza cigány nemzetiségi adatai a 2001-es népszámlálás alapján a következők voltak: nemzetiség: 285 fő, nemzetiségi kulturális értékekhez kötődés: 207 fő, anyanyelv: 154 fő, családi, baráti körben használt nyelv: 167 fő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.