- hirdetés -

55 év zenekari tagság és 30 év karmesterség után visszavonul K. Tóth László, az orosházi fúvósok karnagya.

K. Tóth László Sándor 1943. március 9-én született Orosházán. Az általános iskolát Orosházán, Budapesten és Békéscsabán végezte, ezután az orosházi Táncsics gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol 1961-ben érettségizett. Esztergomban elektroműszerész szakmát tanult, szakmunkás gyakorlatát az épülő orosházi üveggyárban töltötte. Katonaévei után 1966-ban megnősült. Házasságából három gyermeke született: 1967-ben Tünde, 1968-ban László és 1979-ben Péter.

K. Tóth László (Fotó: Rosta Tibor)

Zenei tanulmányait Békéscsabán kezdte: először hegedült, majd – talán családi indíttatásra – áttért a rézfúvós muzsikálásra, trombitálni tanult. Hivatásos zenei pályája 1976-ban kezdődött, amikor meghívást kapott az orosházi zeneiskola igazgatójától rézfúvós tanári állás betöltésére. Ezzel élete nagy álma vált valóra, hiszen hivatásosan is a zenével foglalkozhatott. Kinevezett zenepedagógus 1978. szeptember elsejétől lett, 1985-ben megszerezte karmesteri diplomáját. Az orosházi tűzoltózenekarnak 1957-től tagja. 1982-ben édesapja, a zenekar akkori karnagya hirtelen halála után a zenekar tagjai egyhangúlag őt választották meg karmesterüknek.

Zenepedagógusi tevékenysége alatt a rézfúvós hangszerek teljes skáláján tanított. Generációkat oktatott, nevelt a rézfúvós hangszerjátékra. Huszonkilenc éves pedagógus pályafutása alatt 16 növendéket irányított zenei pályára. Belőlük elismert tanárok, művészek váltak. Karnagyként a zenekarral több bel- és külföldi fesztiválon ért el sikereket, legnagyobb szakmai minősítésük három Kiemelt Arany Diploma. Mint zenetanár, 2004-ben nyugdíjba vonult, de élete nagy szerelme, a fúvószenekar vezetése, az utánpótlás nevelése továbbra is kiemelt szerepet kapott életében.

Lelkesedése, pedagógus személyisége a hosszú évtizedek során több száz orosházi fiatalt vonzott a zenekarba, nyújtott nekik példát pontosságra, közösségi értékek és hagyományok megbecsülésére.

Nevéhez több nagy hagyományú hangverseny köthető. 1969 óta adnak templomi hangversenyt a városalapítás tiszteletére, és a város egyik legnagyobb szabású kulturális programját, a szilveszteri hangversenyt is ő indította el. Ezt december 29-én már 23. alkalommal rendezik meg teltházas előadással. K. Tóth László éppen ezen a hangversenyen 55 év zenekari tagság és 30 év karmesterség után búcsúzik el a fúvószenekartól és a közönségtől, hiszen 2012. január 1-jétől a zenekar irányítását átadja egykori tanítványának, Fabók László kürtművésznek.

Tanári és emberi érdeme, hogy generációkon átívelő közösséget formált. A zenekar tagjai és családi háttere nem csak muzsikusként, hanem magánemberként, barátként is összetartó csapattá váltak. Hiteles személyisége és elhivatottsága értékteremtő, lokálpatrióta nemzedékeket nevelt szülővárosában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.