- hirdetés -

Mire jó a mese és jók-e matekból az ovisok? Erről is szólt D. Nagy Anikó szakpszichológus előadása.Szakmaközi megbeszélés, egyben módszertani körzeti találkozó helyszíne volt a Diáktanya hétfőn délelőtt. A kistérségből érkeztek a szociális munkások, tanárok, óvónők, hogy meghallgassák D. Nagy Anikó klinikai szakpszichológus előadását. A békéscsabai kistérség illetve a szociális szolgáltató központ által szervezett előadáson D. Nagy Anikó többek közt az autizmusról, vagy épp a szövegértés fontosságáról beszélt érthetően és tanulságosan.

Szegi Katalin az orosházi Kistérségi Gyerekjóléti Központ intézményvezetője elmondta, a rendezvény célja a részt vevők tudásának bővítése, az itt szerezett ismereteket a mindennapi munka során tudják kamatoztatni. De nem csupán szakmabeliként, hanem szülőként is sokat tanulhattak a tanácskozás résztvevői D. Nagy Anikó előadásából.

Esti mese, holnapi útravaló

A szakpszichológus kitért például a matematika módszertanának hibáira:
– Még kirakná, még ujjal számolná a gyerek, mert még nem tud elvonatkoztatni, de már elveszik ezt tőle. Ebből az következik, hogy később is elszakad egymástól a kép és a gondolkodás, a matematika. A gyerek elenyésző százaléka szereti a matematikát, pedig nem kellene így lennie – fejtette ki a szakpszichológus, aki szerint az óvodások zöme nagyszerű matematikus, ez csak később változik meg.

A mese kapcsán elmondta, fontos, hogy minden nap meséljünk a gyereknek, de ennek nem kell a betű szerinti felolvasásnak lenni, bátran hagyjuk, hogy beszélgetéssé alakuljon. A mese segítségével – mondta – másnap olajozottan fogja a gyerek elsajátítani az új ismereteket, kezelni a konfliktusokat, mert a mese analógiájára megoldást kaptak saját problémáikra is amellett, hogy az számos terület fejlődését segíti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.