- hirdetés -

A párt átalakítaná a rendőrség működését, és a polgárőrségeket is megerősítenék.

A Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja, dr. Dorosz Dávid tartott sajtótájékoztatót december 8-án a művelődési központban, ahol a közbiztonsági javaslatcsomagot ismertette.
– Világosan látszik, hogy az a Pintér Sándori mondat, miszerint két hét alatt rend lesz, csupán blöff volt, hiszen a belügyminiszter állításával szemben továbbra sincs közbiztonság – kezdte dr. Dorosz Dávid.

Hozzátette, az LMP egy új alapokra épülő, szolgáltató jellegű közösségi rendőrség, és egy speciális ügyekkel foglalkozó centralizált szervezet létrehozását szorgalmazza. Emellett kiszámítható életpályamodellt, folyamatos képzést és a politikai függetlenséget sürgetnek. A politikus kiemelte, hogy ma kétszer annyi rendőr van az utcákon, mint a Kádár-rendszer idején, az emberek mégis félnek a településeken, bizalmatlanok, a rendőrök megítélése pedig lesújtó, miközben munkájuk megterhelő, veszélyes és nincs megfizetve.
– Az Orbán-kormány tehetetlen, és nem képes megoldásokat találni a közbiztonság és a rendőrség problémáira. Nem PR akciók kellenek, amikkel Orbán és Pintér megpróbálják elfedni a sikertelenséget. Az LMP ezért dolgozta ki a közösségi rendőrségről szóló javaslatát, ami valódi nyugalmat és védelmet hoz a lakosoknak. Ezt rajtunk kívül valamennyi visegrádi országban már bevezették és eredményesen működik – fogalmazott.

dr. Dorosz Dávid, Szuchánszki Márta és Fosztó Krisztián (Fotó: Melega Krisztián)

Dorosz úgy érvelt, hogy javaslatuk alapja a közösségi szemlélet, ami alapján a helyi közösségeknek, embereknek, önkormányzatoknak nagyobb beleszólást kell adni a helyi rendőrségi ügyekbe. Meglátása szerint a településen élők jobban tudják, hogy náluk mi az igazi probléma, hiszen a bűncselekmények 60 %-át helyiek követik el helyiek ellen.
– Az 1940-es évek végén felállt Sztálinista rendőrségi modellt fel kell számolni, az erőforrásokat közvetlenül a városokba, falvakba, terekre kell küldeni. Ezzel a kistelepüléseken is állandó rendőri jelentél lenne – mondta. Úgy vélte, el kell kezdeni a rendőrségen belül egy lassú, de folyamatos béremelést, mert nem lehet elvárni a rendőröktől, hogy 80-90 ezer forintért, mostoha körülmények között járőrözzenek.
– Úgy pláne nem lehet dolgozni, hogy a kormány hecckampányt folytat ellenük, a Fidesz a rendvédelmi szakszervezeteket pedig kicsinálja, bosszúból a tavaszi tüntetésekért – tette hozzá.

Azon kérdésünkre, hogy mindezen változásokra honnan lenne pénz Dorosz Dávid úgy válaszolt, hogy alapjaiban kellene megváltoztatni a rendőrség finanszírozását. Többek között megszüntetnék a terrorelhárító központot, ezzel 12 milliárdot spórolnának. Hozzátette, hogy az önkormányzatok nem csak feladatokat, hanem forrást is kapnának.

A képviselő a polgárőrségekre is kitért.
– Épp a polgárőr közösség az, amelyik erejét, pénzét és szabadidejét a közösségért feláldozza, az LMP szerint ezért nem jó az a centralizációs törekvés, amit a kormány követ – mondta.

Kiemelte, hogy polgárőr egyesületek vezetőivel is találkoznak és arról egyeztetnek, hogyan érintik őket az új változások. Ez történt Orosházán is, Fosztó Krisztián az Orosházi BVE elnöke a sajtótájékoztató végén érkezett, és eszmecserét folytatott az LMP-s képviselővel, valamint a párt orosházi tagjával, Szuchánszki Mártával. Az orosházi polgárőr kiemelte, hogy az új törvényi előírások – melyekről a napokban tartottak tájékoztatót Orosházán – alapjaiban változtatják meg a polgárőrségeket. Úgy látja, sok tekintetben nehezebb lesz a dolguk, az új szabályozás miatt pedig az ő egyesületük működése is megkérdőjeleződik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.