- hirdetés -

Hétfőn elfogadták, szerdán elsőként Orosházán ismertették az új civil törvényt.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt hétfőn fogadta el a parlament. A törvényről dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tájékoztatta Orosházán a sajtót, majd a helyi és térségi civil szervezetek képviselőit is.

Latorcai Csaba elmondta, másfél év előkészítés és több száz civil szervezet véleményének figyelembe vételével alkották meg a tervezetet.
– A tervezet elfogadása történelmi lépésnek tekinthető, hiszen civil törvény eddig gyakorlatilag nem volt. Ez egy keretjellegű jogszabály, amely minden releváns kérdést szabályoz. Újdonság, hogy a nem működő, illetve megszűnt civil szervezeteket a bíróság törli a nyilvántartásból, ez eddig nem volt szabályozva. Az állami támogatásokra egységes, következetes szabályok vonatkoznak, egyszerűsödik az adminisztráció és új szervezeti formaként megalakítható a civil társaság, bírósági regisztráció nélkül, a személyek közös elhatározásával – sorolta az újdonságokat a helyettes államtitkár.

dr. Latorcai Csaba (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Kiemelte, létrejön a Nemzeti Együttműködési Alap, ami működéshez és programokhoz egyaránt biztosít majd visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatásokat. Egyfokozatúvá válik a közhasznúságra vonatkozó minősítés, a minősítés megszerzése feltételekhez kötött – minimális társadalmi támogatottságra és erőforrásra is szükség van.

– Az állam partnernek tekinti a civileket – hangsúlyozta Latorcai Csaba. Ehhez dr. Dancsó József polgármester hozzáfűzte, erős civil társadalomra van szükség a társadalom egésze érdekében, hiszen a civilek szélesebb kört tudnak megszólítani, eljutnak oda, ahová az önkormányzatok nem feltétlen.

A részletes feltételrendszert, a főbb változásokat, a törvény célját Latorcai Csaba a térségi civil szervezetek képviselőinek ismertette a sajtótájékoztató után.

Civilek véleménye

Ezt követően néhány civil szervezet képviselőjét kértük meg, értékelje az új törvényt.

Kiss Attila – Orosházi Íjász Egyesület
– Szimpatikus, hogy a szabályok egyszerűbbek, és a pénzügyi ellenőrzés terén is változások történtek, ezzel sok kiskaput zártak le. Az államtitkár helyettes elmondta, emelkedni fognak a keretforrások, de erről közelebbi információt nem adott. Várjuk, hogy milyen pályázatokat írnak ki március 15-ig, ez a határidő fontos információ. A tájékoztató végén kiderült, hogy a sportegyesületekre másik szabályozás vonatkozik, de erről nem tudtunk meg többet, nekünk vagy másik konzultációt kellett volna szervezni, vagy most tájékoztatni, ha már meghívtak. Összességében egyébként jó, hogy racionalizálnak, mert eddig katyvasz volt.

Gál József – Együtt Egymásért Alapítvány kuratóriumi elnöke
– Már nagyon szükséges volt, hogy rendszerbe szedjék a civil szervezeteket érintő szabályokat. Ha megjelennek a végrehajtási rendeletek, akkor lesz tiszta, hogy mennyire segít ez a törvény a helyi igények által életre hívott, kisebb szervezeteknek. Ezt a segítséget én egyelőre még nem látom, de mint mondtam, idő kell és abban is bízom, hogy kellően rugalmasak lesznek a kisebbek. Idő kell arra, hogy megtanuljuk az új lehetőségeket.

Sokan voltak kíváncsiak a törvényi változásokra

Muszka Kálmán – Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány
– Rendben lévő, hogy a működőképes szervezeteknek kívánnak lehetőséget nyújtani. Ha nem érkeznek be időben az elszámolások, ha nincs egy minimális társadalmi támogatottság, akkor feleslegesen működik az adott szervezet, így szerintem jogos feltételeket szabtak meg a közhasznúság megszerzéséhez. Szimpatikus, hogy elméletileg csökken a bürokrácia, de Magyarországon ez nem megszokott, így szkeptikusan várom, hogy a gyakorlatban valóban egyszerűbben, átláthatóbban működnek e majd a dolgok. Egyetértek a Nemzeti Civil Alapprogram átformálásával, mert minősíthetetlen módon működött. Remélem letisztul a civil szféra és valóban azok kapnak támogatást, akik dolgoznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.