- hirdetés -

A felszíni és a felszín alatti vizek védelme miatt a régi hulladéklerakókat rekultiválják 93 településen. Orosháza 293 milliót kapott erre.

A múlt hét pénteki testületi ülésen jelentette be Csizmadia Ibolya alpolgármester, hogy több mint 10 milliárd forintot nyert a 2006-ban Orosháza gesztorságával megalakult Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (DAREH). A Társulásnak jelenleg 93 önkormányzat a tagja. célja a környezet védelme, elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása.

A részleteket szerda délelőtt sajtótájékoztatón ismertették. A törvényi előírások miatt 2009. július 16-ig be kellett zárni azokat a lerakókat, melyek nem felelnek meg a rendeletben előírtaknak. A DAREH által benyújtott pályázatok I. és II. ütemében összesen 76 ilyen hulladéklerakó rekultivációja valósul meg. A DAREH pályázatának I. üteme 5,175 milliárd forint, míg II. üteme 5,139 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Ezen összegekhez az I. ütem keretében 622 ezer 500 forint, a II. ütemben pedig 22 millió 252 ezer forint önerőt szükséges biztosítania a társult önkormányzatoknak. A támogató levél megérkezésétől számítottan a támogatási szerződést 60 napon belül írják alá.

Hagymási László és Csizmadia Ibolya ismertette a pályázat részleteit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Orosháza a pályázatból összesen 293 millió 304 ezer forintot nyert. Ebből az összegből rekultiváljuk a Vásárhelyi úti, 8,6 hektár területű hulladéklerakót- mondta a társulás elnöke, Csizmadia Ibolya. Hozzátette, hogy a munkálatok 2014 közepére fejeződhetnek be, de a jelen állás szerint – ha az időjárás is engedi a folyamatos munkavégzést – már 2013 közepére elkészülhetnek vele.

A munkák menetrendjét Hagymási László, a Beruházási és Városfejlesztési Iroda vezetője ismertette. Elmondta, hogy először a projektmenedzsment szervezet, majd a mérnökfelügyeletet végző, a tájékoztatási kötelezettségeket ellátó és a kivitelezést megvalósító vállalkozásokat választják ki közbeszerzési eljárás keretében. A projekt lebonyolítása során minden lerakó esetében megtörténik a tervezett rekultivációs munkák kivitelezése. A hatalmas, több megyét felölelő terület miatt feltehetően konzorciumok vagy nagyobb cégek pályáznak majd.

Az Orosházi Kistérségben Orosháza mellett Csorvás, Gádoros, Békéssámson, Csanádapáca, Gerendás és Pusztaföldvár érintett a hulladéklerakók rekultivációjában.

– A rekultivációt az elhagyott és a nem megfelelő műszaki védelemmel ellátott hulladéklerakóknál kell elvégezni. Ha a lerakó már leülepedett, szaknyelven „kialakult hulladéktest van”, akkor ott szigetelik, kiegyenlítő réteget, majd termőföldből fedőréteget húznak rá, és növényzettel betelepítik, tájba illesztik. Ha a lerakó nem túl régi, akkor a nagy szerves anyag tartalom miatt várható, hogy a felszabaduló gázok – metán szén-dioxid – távoznak, és a hulladék halom megrogyik. Amikor ez a folyamat lezajlik, akkor kapja meg a lerakó a fedőréteget és utána történik majd a tájba illesztés. A 76 lerakó közül egy olyan van, amelyet teljesen fel kell számolni. Itt átrostálják a hulladékot, a veszélyes anyagokat különválogatják és a megfelelően szigetelt hulladéklerakókba szállítják – mondta Hagymási László.

Korábbi testületi üléseken az MSZP-s képviselők többször felhánytorgatták a DAREH kapcsán, hogy Békéscsaba és Hódmezővásárhely ki akar lépni a társulásból. Arra a kérdésünkre, hogy ez mennyiben befolyásolhatja a pályázatot Csizmadia Ibolya úgy válaszolt, hogy semennyire, mivel a két településen már eleve volt az új törvényi előírásoknak megfelelő lerakó, így nem vettek részt ebben a pályázatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.