- hirdetés -

A november végi ülésen döntöttek a képviselők egy Extrém park pályázatról, a kitüntetések feltételeinek változásáról. De megtárgyalták a jövő évi költségvetést is.

A testületi ülés napirendjeit már összefoglaltuk, ide kattintva olvasható. Az ülés élőben is nézhető az Orosházi Városi Televízióban vagy ide kattintva.

Klikkelj a témára és oda ugrik az oldal.
Közmeghallgatás Gyiök Hulladéklerakó GYIÖK és Extrém park Kitüntetések Városi cégek Költségvetési koncepció Kérdések

Kellemes késő őszi napot kívánunk mindenkinek!

12:01 12:20

Kérdések

Varga Zoltán az előző napirednehez az SZMSZ miatt csak most tud szólni. Varga másként értelmezi a szabadság fogalmát, mint Dancsó, szerinte igenis korlátozott lesz a döntési szabadság. – Örülök, hogy az export nőtt, csak ez a mezőgazdaságnak köszönhető, nem az iparnak. A költségvetésnek van még egy nehéz pontja, hogy 268 forintos euró árfolyamon lett tervezve, ami most már 310 Ft felett van. Örülük, hogy vissza akarja venni a város az iskolát, de a jelenlegi tervek szerint nem szólhat majd bele a kinevezésbe, a pedagógiai programbai, legfeljebb lekapcsolhatja a villanyt, meg megigazíthatja a virágot. Önök tudnak ezen változtatni a parlamentben, kérem ezt tegyék meg.

Dancsó szerint: a gyakoraltban még nem tartunk itt, várjuk meg a végét, hogyan alakul a köznevelési törvény vitája. – Örülük, hogy a mezőgazdaság bizonyos ágazatai végre tűrhető évet zárt. Az idei év meglehetősen aszályos volt, ez megnehezíti a jövő évet. Jelentős változások előtt áll az önkormányzati rendszer. Az 1990-ben felállított kereteket túllépte a rendszer, a benyújtott törvényjavaslaton lehet vitatkozni, de változtatni kell.Hogy ez a gazdasági szabadságot mennyire érinti, ebben is korai állást foglalni, mert még nincs elfogadott önkormányzati törvény.

———-

Dávid Zoltán bejelentette, hogy a pénzügyi bizottság döntése értelmében önkormányzati biztost jelöltek ki a kórház élére csütörtökönValastyánné dr. Vízhányó Júlia személyében, aki december 1-jén kezdi a munkát. A biztos munkáját ez a bizottság irányítja és ellenőrzi majd, és a biztosnak havonta kell jelentést adnia.

———

Fetser János azt kérdezi, ha enegedély nélkül leszereli valaki a KRESZ táblát, az mi? A jegyző válaszol, hogy bűncselekmény.

– Akkor szeretném megkérdezni Rucz Józsefet (Fidesz), hogy leszerelte-e a súlykorlátozó táblát, majd később visszaszerelte-e?
Rucz József válaszolna, de némi huzavona után kiderült, hogy az SZMSZ szerint a kérdések napirendnél egy képviselő a polgármesternek, alpolgármestereknek, irodavezetőknek és a bizottsági elnököknek tehet fel kérdéseket. Így Rucz József nem válaszolhatott.

Hagymási László irodavezető azt kérte, hogy Fetser János írásban nyújtsa be a témában hozzá kérdését, mert nem szeretne pontatlanságot válaszolni.

Ezzel véget ért a nyilvános ülés, köszönjük a figyelmet!

11:29 – 12:00

Költségvetési koncepció

A 2012. évi költségvetési koncepciónál (16. napirend) tartunk. Fetser János kért szót: – Az általános elvek kapcsán szólok először, hozzászoktunk már, hogy folyamatosan hazudnak. Az, hogy önök országvédelmi programot csinálnak nem igaz, az ország kirablása, amit önök költségvetés címén csinálnak. A gátlástalan, élősködő siserehadtól kell megvédeni az embereket. Hazudnak, amikor azt mondják, harcolnak az államadósság ellen, hiszen önök 5,4%-kal növelték az államadósságot, miközben a magánnyugdíjpénztári tőkét lerabolták és bizonytalan célra fektették be. Fűt-fát ígértek, azt mondták, le kell váltani a kormányt és nem kell 300 forintos vizitdíjat fizetni, most meg már infúzió sincs. A nyugdíjakat inkább ne védjék meg, hanem hagyják békében. Tönkreverték az oktatást, az egészségügyet. Elveszik a szegényektől a levegőt is, miközben azt mondja dolgozzanak. Hol? Amikor én átadtam a várost 6,24% volt a munkanélküliség, most 9,23%. Mennyien mentek el innen, mert nem volt megélhetésük?

Németh Norbert szerint a kormány ki akar bújni a nyugdíjfizetés kötelezettsége alól, emelik az áfát. – Ez egy kivéreztetett lakosságnál katasztrófa. Van jó hírem is, 120 milliárdot különítettek el roma integrációra. 20 éve integráljuk őket. Sajnálom, hogy Simondán Gusztáv már nincs itt, mert neki is mondanám, hogy Orosházán a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjai előszerettel nem fizetnek a benzinkúton, talán itt kellene elkezdeni az integrálódást.

Fetser módosító indítványt tesz, hogy a város segítse a nehéz sorba került embereket. – Önöm miatt a bóvli kategóriába kerültünk. Önök további terheket raknak az emberekre, emelik a benzin árát. Minden orosházinak jusson eszébe, amikor 450 forint a diesel literje, hogy a maguk hozzá nem értése miatt tartunk itt.

Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő jelezte, szólni kíván, erre egyszeri 5 percben van lehetősége. – Azért jöttem el, mert ez a költségvetés egy település életét nagyban meghatározza az ország költségvetése, persze vannak helyi ügyek, de a Palrlament döntései befolyással bírnak. A költségvetés nem csak a Fetser János által említett problémákkal van tele, most már komoly konzervatív közgazdászok jelzik előre, hogy baj lesz. Az infláció növekedése, a költségvetés száma nem fog teljesülni a jövőre. A parlament előtt van több sarkalatos törvény, ami nagyon nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, minden második mondat úgy kezdődik, hogy majd a részleteket külön jogszabályban meghatározzák. Ráadásul az a filozófiaváltás, hogy az állam egyre nagyobb szerepet akar vállalni a közigazgatásban nem jó, nincs is meg erre a forrás. Most még meglévő helyi adókat vonnak majd el, ezért nyitották meg azt a lehetőséget, hogy az önkormányzatok saját adókat vethessenek ki, ezért is várom kíváncsian, hogy a város milyen adóbevételeket tervez jövőre. A hitelfelvételeket korlátozzák, a fejlesztésekhez a kormányhivatal engedélye kell, az önkormányzatok önállósága nagyban sérül. Ugyan a koncepció készítése kötelező, csakhogy ez a koncepció nem reális. Az ország minősítése pedig igenis befolyásolja az orosháziak életét – utalt vissza Dancsó napired előtti szavaira.

Varga Zoltán (jobbra) is hozzászólt a témához (klikk a képre)

Zalai úgy fogalmazott, hogy hosszú idő óta végre egy higgadt és értelmes hozzászólást hallhatott az MSZP soraiból, és hogy Varga Zoltán felvetéseiről végre lehet beszélni és vitatkozni. Elmondta, hogy a forráselvonások feladat elvonásokat is jelentenek. – Fetser János felszólalása egy elkésett parlamenti felszólalás, nosztalgiázott egy kicsit, ami nem baj.

Vitát Dancsó lezárta és összegzett. – Varga képviselőnek voltak érdemi felvetései, Fetser képviselőről ezt már nem mondhatjuk el – kezdte, de az ellenzéki frakcióvezető megint közbeszólt, és a szóváltás ezúttal sem maradt el, majd Dancsó folytatta. – Nagy kérdés, hogy a német gazdaság hogyan teljesít ebben az évben, ez befolyással lesz hazánkra is. Az exporttal foglalkozó cégek jó évet zárnak majd, de az már látszik, hogy 2012-ben ez nem lesz így. Ehhez kell majd hozzáigazítani a magyar gazdaságot, amit megtesz a kormány hamarosan. Azt, hogy az infláció hogyan alakul, becsülni lehet de pontosan megmondani nem. Azért terjesztettem be a helyi költségvetési koncepciót, hogy tudjunk róla vitázni, de sajnos erről egy módosító indítvány kivételével semmit nem hallottunk. A pontos számok később derülnek ki. A helyi adókban valóban lesz szabadsága az önkormányzatoknak, de abban téved Varga úr, hogy a gazdálkodási szabadság nem marad meg, szerintem pont hogy lesz. A közoktatás kapcsán pedig, ahogyan erről már a sajtót is tájékoztattam, az az elképzelésünk, hogy visszaszerződjük a januártól állami kézbe kerülő iskolát. Az ügyben az oktatási államtitkárral is egyeztettünk. Az hogy hogyan fianaszírozunk technikai kérdés, de ezeket a kérdéseket is megoldjuk, megértem, hogy a képviselő úr türelmetlen, én is így vagyok ezzel, de van a doglonak egy folyamata. Elsődleges célunk, hgy a gazdasági válság hatásait tompítsuk

Dancsó jelezte, hogy Fetser János módosító indítványát támogatja, és javasolja, hogy kerüljön bele a koncepcióba. “Legfontosabb cél a városban élő családok támogatása, szolidaritás, segítségnyújtás a rászorulóknak és szegény családoknak.”

A módosítást mindenki elfogadta, a költségvetés koncepcióját 10 Fidesz igen, 1 Jobbik nem 3 MSZP tartózkodás mellett elfogadta.

11:25- 11:28

A kistérségi társulásban végzett munkájáról számol be a társulás elnökeként Dancsó József a 12. pontban. 11 igen és 3 tartózkodás (MSZP) mellett elfogadják. Két ingatlan értékesítésre történő kijelöléséről név szerint szavaznak, a fideszesek igennel, az MSZP tartózkodik, a Jobbik nemmel voksolt.

A 13. pontban két ingatlant jelöltek ki értékesítésre, többségi szavazással elfogadták.

Együttműködési megállapodás a települési és kisebbségi önkormányzatok között (14. napirend), 1 tartózkodással, és 13 igennel elfogadták az elsőt, majd 14 igennel a második pontot.

A 15. pontban a városüzemeltetéssel kötött közszolgáltatási szerződést vita nélkül 14 igennel fogadta el a testület.

11:01 – 11:24

Városi cégek

Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok szabályzatainak felülvizsgálata a téma (11. pont). Fetser János szerint ellenzékiként nem lehet belelátni a társaságok működésébe, takargat a városvezetés. A javadalmazási szabályzat kapcsán a költségtérítésre kérdez rá, hogy ez pontosan mit jelent, a városüzemeltetés esetében pedig Benkő Ferenc volt fürdőigazgató pozíciójáról kérdez, akit egyébként Fetser felelőssé tesz a fürdő veszteséges működéséért. Az összevont cégnek mi a feladatköre? – kérdezi. – Foglalkoztat a cég gyerekeket, mert a vezrigazgató vállalati autójában gyerekülés van, vagy azt ön használja?

2011 elején belső ellenőrzés volt, ami alapján a szabályzatokat felül kellett vizsgálni – sorolja a Durayné Nikolics Nikoletta irodavezető, jogszabályokkal alátámasztva.

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester kiemeli, nem tervez a város újabb pénzt a fürdőbe fektetni, mert a Városüzemeltetés képes a feladatot végezni. A gazdaságosságot szolgálja a nyitva tartás megváltoztatása is. – Ha így csináljuk az se jó, ha úgy, az se. Ki fogjuk hozni ezt az évet nullára, szeretnénk a jót megtartani, a fürdőnek pedig az volt az egyetlen jó, hogy összehúzott gazdálkodással folytassuk a munkát.

Csizmadia Gergely vezérigazgató: – A tulajdonosi képviselő javaslatára vezérigazgató-helyettesi munkakörben alkalmazza a cég, általános feladatokat végez. A gépjárműhasználatra vonatkozóan a munkaszerződésemben benne van, hogy a gépjárművet személyes célra használhatom, a KRESZ szabályainak megfelelően a saját pénzből vásárolt ülésben szállítom a párom gyermekét.

Zalai szerint nem csak az anyagi, hanem a bizalmi tőke is fontos szempont a cégek esetében. Úgy látja, Fetser János ez utóbbit rombolja, mert ebben érdekelt. – Sumákolás, történtek dolgok… így fogalmaz képviselő úr, valószínűleg saját magából indul ki, mert nincs erről szó – mondja Zalai Fetsernek.

Németh Norbert felhívja a figyelmet, hogy az OFC Kft.-nél a felügyelő bizottsági tagok javadalmazás nélkül dolgoznak, azt kérdi, a többi cégnél ezt miért nem lehet megtenni?

Fetser nem kapott választ a kérdésére a javadalmazás szabályairól, ezt firtatja. – Miért használja saját célra a céges autót a vezérigazgató? 600 ezer forint a fizetése! Ki döntött arról, hogy Benkőt helyettesnek felvegyék? Önök tették Csizmadia Gergely nyakára Benkőt. Miért? Eltávolították a szakembereket, a főkönyvelőt, hogy az orosháziak ne lássanak bele a működésbe. Ez nem a maguk pénze, hanem az orosháziaké! A szerb és román vendégek nem tudnak bemenni a fürdőbe.

Dancsó József válaszolt Fetsernek: – Ön lehet, hogy a haverokat nevezte ki annak idején, de mi szakembereket alkalmazunk. A javadalmazás egyébként nem változik a felügyelő bizottságokban, a fürdőbe pedig be tudnak menni a vendégek a nyitvatartási idő alatt.

dr. Dancsó József polgármester úgy fogalmazott, a város szakembereket alkalmaz

Dávid Zoltán (Fidesz) azért aggódik, mert a fürdőt állandó támadások érik a testületi tagok részéről, ami nem szolgálja a fürdő fejlődését, közösen kellene védeni és a fürdővendégeket csalogatni.

Elekes Lajos: – A városvezetésnél és a fürdőnél is dolgoznak. Ez az előterjesztés arról szól, hogy a jogszabályoknak megfelelően átfésültük és ahol kellett módosítottuk a szabályzatokat. A felügyelő bizottságok tagjainak tiszteletdíja nem emelkedik. Németh Norbert felvetése átgondolandó, bár azt is figyelembe kell venni, hogy a felügyelő bizottságok tagjainak költsége is felmerül. A fürdő pedig igenis fejlődött, meg kell nézni a minősítéseket, jegyzőkönyveket, mendemondákra nincs mit adni és évek óta először emelkedik a látogatók száma – zárja Elekes, miközben Fetser beszól, hogy a vesztesége is.

Németh Norbert javasolja a többi gazdasági társaságnak, hogy az OFC Kft. mintájára nulla forint javadalmazással dolgozzon a felügyelő bizottság.

Zalai szerint csak az alkamas igazgatásra, akit Fetser nevezett ki. Dancsó rendreutasítja Fetsert, mert folyamatosan beszólogat miközben mások beszélnek, Dancsó szavait is kommentálja, mely szerint az SZMSZ miatt nincs lehetőség hozzászólni többször, “Nem szégyelli magát?” – kérdezi Fetser.

Egyesével szavaznak a társaságokról. A városüzemeltetés, a művház és a média kft előterjesztését 10 Fidesz igen, 1 Jobbik nem, 3 MSZP tartózkodás mellett elfogadták, az OFC Kft beszámolóját mindenki támogatta.

10:58 – 11:00

A szünetben egyéb elfoglaltságai miatt távozott a teremből Füvesi Sándor MSZP-s képviselő. A szünet után további rendeletmódosításokkal folytatódik az ülés. A testnevelésről és sportfeldatokról, valamint a közművelődésről szóló rendeleteket (8-9. pont) vita nélkül, egybehangzóan támogatták.

Az autóbuszközlekedéssel kapcsolatos hirdetmény a következő téma (10. pont), itt sem vitatkoznak, hanem egybehangzóan igennel szavaznak.

10:16 – 10:41

Kitüntetések

A díszpolgári cím adományozárásól szóló rendelet módosítása kapcsán Zalai Mihály kért szót, jelezve, hogy álláspontja vonatkozik a következő két pontra is. – Eddig mindig különböző testületek döntöttek, fontosnak éreztük, hogy egységesítsünk, mind a jelölő szervezet, mind a javadalmazás tekintetében.

Bogdánffy Csaba sérelmezi, hogy állandóan minősítik a hozzászólásaikat, véleményeiket. – A dicséret nem az ellenzék fő feladata, bár erre is volt példa. Kérem, ne a tönkretételt vágdossák a fejünkhöz. A kérdésem, mi indokolja a pénzjutalom ilyen mértékű csökkenését. Igaz, erkölcsi elismerés, de azért ezzel véleményem szerint nem kellene spórolni, főként, hogy a kitüntetettek gyakran felajánlják a kapott összeget.

Németh Béla javasolja, hogy ne csak a frakcióvezetők, hanem valamely frakció egyik tagja is részt vehessen a döntéshozatalban.

Zalai elmondja, hosszasan vitáztak arról, hogy csökkentsék-e a pénzt. – Igaza van Bogdánffy Csabának, ez elsősorban erkölcsi kitüntetés. Megvizsgáltuk más településeken az ezzel kapcsolatos gyakorlatot, és kevés anyagi forrást, vagy egyáltalán semmit nem rendeltek mellé.

Fetser János szégyenteljesnek nevezte a kitüntetésekről szóló előterjesztéeket

Fetser János emlékeztet, annak idején egybehangzóan fogadta el a testület a kitüntetések mellé járó javadalmazást, így nem fogadja el Zalai indokát. – Mennyi a kórház tartozása, kifizették-e a villanyszámlát? És azt is rebesgetik, a vízdíjjal is tartoznak, élősködnek az orosháziak pénzén, egyre több embert hoznak lehetetlen helyzetbe. Ha ezen, a díszpolgárok elismerésén takarékoskodnak, akkor kezdjék azt magukon. Az ön demokráciája lement a nullára, ha nem fizettek volna ki súlyos milliókat a klientúrára, akkor ilyen szégyenteljes előterjesztést nem engedtek volna meg maguknak. Az alpolgármester nem az előterjesztésről beszél, hanem minősít.

Németh Norbert (Jobbik) az MSZP-nek szólt:- A városvezetők nyögik az önök elmúlt 8 évi kormányzását, spórolnak, legalábbis megpróbálnak, de talán ezen a díszpolgári címen nem kellene. A fontossági sorrenddel van a probléma. Amikor a városban gázt, villanyt kapcsolnak ki, akkor például nem feltétlen extrém parkra van szükség.

Bogdánffy Némethnek azt javasolja, hogy a nyolc évezés helyett valami újat húzzon már elő, az országos téma helyett, érdemben szóljon hozzá. Németh Norbert visszavágott, de szúrt a Fidesz felé is: – Önöknek rettegni kellene, a gyorsnaszád ugyanoda megy segítségért, ahová önök 20 évig jártak.

Dancsó utalva a Bogdánffy által sérelmezett nyolcévezésre, azt mondja, a régi bűnnek hosszú az árnyéka – ezt ne feledjék, szólt közbe Bogdánffy. A polgáremester visszautalva a napirendnél olyakor elharapódzó vitára, felszólítja a képviselőket, hogy a másik méltóságát senki nem sértse meg.

Németh Béla módosító indítványát, mely szerint a frakcióvezető helyett a frakció valamelyik tagja képviselhesse a pártot az előkészítő bizottságban -némi értelmezési vita után – és Zalai módosító indítványát követően – belekerült az előkészítő bizottság az előterjesztésbe, majd a frakcióvezető szót frakciótagra is kicserélték. Mindkét módosítást egyhangúlag megszavazták A kétszeresen módosított rendeletet 15 igennel elfogadták, majd az így kiegészült rendeletekről is szavaztak, amit fideszes többséggel lfogadtak.

10:13

A 3. napirendet, a teljesítményköveteléseket 13 igen, 1 tartózkodás (Jobbik) elfogadták. A közbeszerzési terv módosítását (4. napirend) 14 igennel elfogadták.

09:53 – 10:12

GYIÖK és Extrém park

1-es napirend:

Bogdánffy Csaba (MSZP) gratulál a frakció nevében is a miniszteri elismerésért.

Bogdánffy szerint a GYIÖK előterjesztése semmitmondó

– De feltételezem, hogy nem a beszámoló alapján ítélték oda ezt a díjat. A GYIÖK 3 éves munkájáról kellene beszámolni, de ez egy két oldalas, másfeles sorközzel írt anyag. Számadat nincs benne, ha 3 éves munkáról ennyit lehet csak írni, akkor az szegénységi bizonyítvány. Nem részletezi a Diáktanya-kártyát, sem a pályázatokat. Az a javaslatom, hogy a testület ezt ne tárgyalja tovább, hanem utasítsa a GYIÖK-öt, hogy készítsen másikat. Csodálkozom, hogy Csizmadia Ibolya előterjesztőként aláírta ezt az előterjesztést.

Magonyné Urbán Zsuzsa, a GYIÖK munkatársa válaszol.
– Nem három, hanem két év munkájáról van szó. A hosszúsága azért ennyi, mert nem szerettük volna rabolni a képviselők idejét, de kérésre ezt pótoljuk. Számokat is mondok: az Extrém napon például 1000-es létszámú volt a résztvevők száma. A pályázatok kapcsán 2010-ben nyertünk, de 2011-ben nem volt siker.

Zalai Mihály szerint a munkavégzéssel nincsen gond, ám elismeri a „tálalással” igen, ezért bízik benne, hogy a GYIÖK munkatársai legközelebb ezt jobban végzik.

Csizmadia Ibolya szerint a beszámoló jó, bár valóban lehetne ennél részletesebb, ezért kéri a GYIÖK-öt, hogy legközelebb legyen részletesebb és számokkal alátámasztott.
– Elég sok gyerek veszi igénybe a Diáktanyát, sok programot kínál a szervezet és jól dolgozik.

Bogdánffy Zalai hozzászólására reagálva visszautasítja, hogy hozzászólásának célja Csizmadia lelkivilágának bántása, csak véleményét fogalmazza meg.
– Nem felel meg az elvárásoknak ez a beszámoló és ezt nem pótolja a sajtóban a GYIÖK-ről megjelent hírek sem. Ha problémájuk van a beszámoló elkészítésében, akkor forduljanak az előző testületből Csizmadia Gergelyhez, mert ő patronálta négy évig az ifjúságot és az ő idején ilyen soha nem fordult elő.

Dancsó József szerint a tanulság, hogy jobban kell menedzselni a Gyiököt, a munkáról képet kell adni.
– Javaslom, hogy most fogadjuk el a beszámolót, ám Bogdánffy képviselő felvetéseire írásban válaszoljanak és fogadják meg az itt elhangzott instrukciókat.

11 igen (Fidesz+Jobbik) és 4 MSZP-s tartózkodás mellett elfogadták.

Extrém park

Az Extrém parknál vagyunk a 2. napirendnél. Füvesi Sándor kiemeli, hogy a parkot támogatjuk, a kiírás szerint csak civil szervezet pályázhat, ez itt a Máltai Szeretetszolgálat. Azt kérdezi, miért nem orosházi civil szervezet kapja ezt, vizsgálták-e ennek lehetőségét?

Csizmadia Ibolya megerősíti, hogy önkormányzat nem pályázhat, ezért kellett civil szervezet, több orosházit is megkerestek, de nem feleltek meg a kiírásnak.

Ezt megerősíti a projketmenedzser, Püspöki-Sinka Edit is. – Kifejezetten gyermekekkel foglalkozó és sporttal kapcsolatos civil szervezet kellett, akinek volt már elbírált pályázata. Egy ilyen orosházi volt, az Eötvös iskola sportegyesülete, de nem vállalták. A máltai viszont igen.

Zalai Mihály emlékezetett, hogy az a szervezet, amely már két éve jól működteti a Máltai játszóteret Orosházán, tekinthető helyi szervezetnek. Dancsó József szerint akkor járnak el bölcsen, ha a helyi értékekre támaszkodnak ugyan, de kihasználják a tágabb körben adódó lehetőségéket.
– Nem bezárkózni kell, hanem nyitottnak lenni és ha saját erőforrásból nem megy, akkor keressünk más működőképes lehetőséget. Ez történt most is.

Fetser bekiabál, mert még szeretett volna reagálni, hazudozással vádolja a polgármestert, aki ezt visszautasítja. Végül egyöntetűen támogatták az előterjesztést.

09:48

Németh Nobert (Jobbik) javasolja, hogy a költségvetést inkább az első pontként tárgyalják, Dancsó ezt nem támogatja, mert a diáktestületnek iskolába kell menni, és az első napirendek között több GYIÖK-öt értintő téma is szerepel. Füvesi Sándor (MSZP) csatlakozik Némethez, a gyerekekre tekintettel az első helyett a 3. pontnak javasolja. Dancsó továbbra is utolsónak javasolja és a többség is ezt támogatta. Megcserélték a 2-es és 3-as napirendet, majd a napirendeket elfogadták.

09:42

Hulladéklerakó

Napirend előtt Csizmadia Ibolya tájékoztatja a testületet, a hulladékgazdálkodási rendszer, a DAREH kapcsán nyertes pályázatról számol be.

Csizmadia Ibolya sikeresnek ítélte a DAREH pályázatot

– Sikeres volt a települési szilárd hulladék pályázat, két körben is nyert a régiót összefogó pályázat, összesen 10,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. Bízom abban, hogy egy ilyen jelentős elnyert támogatás elég bizonyíték arra, hogy jó dolgozott a DAREH.

Fetser János (MSZP) gratulál, de emlékeztet: a három célból, csak egy teljesült, hiszen nem épület meg a tervezett szemét égetőmű és a hulladékot folyamatosan Hódmezővásárhelyre és Békéscsabára kell hordani magas költségen.
– Öt év alatt folyamatosan használták az adófizetők pénzét, de nem csináltak semmit sem. Ha nem társulás formájában csinálják meg ezt a pályázatot, hanem itt a hivatal egyik munkatársa, akkor is nyertek volna, mert ez majdhogynem alanyi jogon járt. Nem tudták ezt megoldani, nem csak maga, hanem a pártfőnöke, Molnár Béla sem. Ezért ez egyik szemem sír, a másik nevet – mondja Fetser Csizmadia Ibolyának.

Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester kért szót: – Amikor nem létező lerakót keresünk Orosházán, akkor 2006 elé kell visszanézni, akkor dőlt el minden. Erre most már nincs pályázati lehetőség, sajnálom, hogy Fetser János önkritika helyett megszólalt. Önök részéről kevesebb megszólalásara és több türelemre lenne szükség. 293 millióról beszélünk Orosháza esetében, és több mint 10 milliárdról az érintett települések esetében.

09:30

Gyiök

Csizmadi Ibolya alpolgármester köszönti a diákok új testületét és ifjúsági polgármesterét, mielőtt átadják a megbízó leveleket. Orosháza 2008 óta kiemelten támogatja a fiatalok munkáját, a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzatot (GYIÖK) – hangsúlyozza az alpolgármester, kitérve a közelmúltban átadott Diáktanyára, és a miniszteri elismerésre is. – Gratulálok, járjatok elől példamutatással, szolgáljátok városotok javát.

A GYIÖK új képviselői átvették megbízólevelüket (klikk a képre)

Magonyné Urbán Zsuzsanna ifjúsági referens segítségével átadják a megbízó leveleket. Elsőként Nagy Dániel ifjúsági polgármeter, Kerekes Tamás és Lovas József alpolgármesterek, majd a diáktestület tagjai veszik át.

Dancsó József jó munkát és a demokrácia tanulgatását kívánja az új diáktestületnek.

09:06 – 09:29

Közmeghallgatás

Közmeghallgatással kezdődik az ülés.

Elsőként Fanaczán Istvánné (az LMP helyi ügyvivője) a közmeghallgatás keretében több témát is felvet. A komposztáló telepet szerinte túl korán zárták be, az Aradi utcán megvalósított sebességkorlátozás kapcsán más utcákon is forgalomlassítást tart fontosnak. Kéri, hogy az óvodák reggelente 5 órától fogadják a gyerekeket, mert már nincs kismama műszak, a családbarát politika ezt igényelné. A hajléktalanságot börtönbüntetéssel sújtó törvényt elfogadták, Fanaczán Istvánné sajnálja, hogy ezt Dancsó József (Fidesz) és Jámbor Nándor (Jobbik) is megszavazta. Ezután egy hajléktalanokról szóló könyvet ad át a városvezetőnek.

Csizmadia Gergely elmondja, hogy november közepéig nyitva tartott minden hétvégén a komposztáló telep, emellett falevélgyűjtő zsákokat bocsátanak a rendesen fizető lakosok rendelkezésére, amit december végéig szállítanak el. Az Aradi utcai sebességkorlátozás kapcsán Hagymási László irodavezető kiemeli, megvizsgálják a sebességkorlátozást, ha mód van rá, akkor ezt meg is oldják.
Az óvodai nyitva tartásról a polgármester hangsúlyozta, megvizsgálják, van-e lehetőség erre. A hajléktalanok kapcsán Dancsó válaszol: – Felújítottuk a hajléktalanszállót, és úgy gondolom, hogy a városunk jól kezeli ezt a problémát. Nem szándék és cél, hogy más településekről ideérkezők ellátását is finanszírozzuk, ez minden település saját feladata, erre pluszforrás sincs. A hajléktalanság tipikusan a fővárosra jellemző probléma, ott kell ezzel igazából foglalkozni. Ez egy kicsit pártpolitika, oda való, nem közmeghallgatásra. A könyvet köszönettel átvettem, el fogom olvasni.

Tamás József is felszólalt a közmeghallgatáson

Tamás Józsefet a csapadékvízelvezetés kapcsán a Székács utca páratlan oldalára vonatkozóan a végleges megoldás érdekli.
– Két éve volt csapadékosabb periódus, befolyt a víz, mert nincs a vízelvezetés megoldva. Mindenki magának barkácsolt autóbeállót, a magasságok sem egyformák, így be is van iszaposodva és ki sincs szedve mélységig az árok, ezt meg kellene oldani.

A felvetésre Hagymási László irodavezető válaszolt.
– Az árkok rendben tartása, iszaptalanítása az érintett ingatlan tulajdonosának a feladata, tudom, hogy ezt nem mindig lehet megoldani, de a hivatal segít mindenben. A bejárók alatti átereszek problémája már komolyabb, a jövőre induló programokban (START program) ezt is kezelni kell, szintezni és kialakítani, utána már karban tudják tartani a lakosok.

Dancsó azt javasolja, az egész Székács utcára vonatkozóan nézzék meg ezt a problémát.
– A belvizes időszakban tapasztaltuk, annak ellenére, hogy ez kötelező feladat, sokan nem tették meg az árkok tisztán tartását, ami pedig komoly gondot okozott, eldugult, stb. A jövő évi START program közül a négy prioritás egyike a vízelvezető rendszer karbantartása és tisztítása, adott esetben szintezése. A Székács utcában a kollégák külön megnézik, milyen lépések szükségesek.

Gombkötő Sándor az újosztási kertek kapcsán felveti, értékes földterületekről van szó, mégis egy része el van vadulva.
– Rendet kellene teremti hatóságilag, hiszen, ha elvadul az egyik kert, akkor az hatással van a szomszédosokra is. Az ültetési távolságokat sem tartják be sokan, ugyan van erre önkormányzati rendelet, hogy 3 méterre kell egy fát ültetni a kerítéstől vagy ingatlantól. Erdőtelepítésre sem kellene adni ezt az értékes földet, nőnek az akácosok, ami nincs megfelelő távolságra a szomszédtól. Kérem, hogy módosítsák ezt a rendeletet.

Dancsó József az ültetési távolság felülvizsgálatára kéri a hivatalt és egyetért azzal, hogy az értékes földterületeken nem az erdőtelepítés lenne a legszerencsésebb hasznosítás. Ám hozzáteszi, magántulajdonban vannak a telkek, így a tulajdonos dönt.
– Valóban vannak elhanyagolt kertek, a hatóság elsősorban azt tudja vizsgálni, hogy parlagfű fertőzöttség van-e, ha igen, szankcionáljuk – mondta.

09:00

A képviselők gyülekeznek a teremben, hamarosan kezdjük online tudósításunkat. Minden képviselő jelen van az ülésen, és Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő is eljött.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.